Spindlar och övervakningskameror

spinderlnat-ip-kamera

Har du installerat kameror därhemma är det förmodligen inte spindlar du vill hålla koll på i första hand, men faktum är att du även kan få syn på dessa inkräktare om du har tur. Eller otur, beroende på hur man ser det.

Vi rekommenderar

Håll koll med hjälp av kameror 

Även om det kanske inte tillhör vanligheterna är det faktiskt så att en spindel kan trigga igång en rörelseaktiverad övervakningskamera. Kameran kan alltså gå igång och skicka ett larm oavsett om “Inbrottstjuven” är en person eller en spindel. Allt som krävs är att rörelsedetektorn aktiveras, vilket dock kräver en relativt stor spindel.

På så vis kan du alltså hålla koll på alla typer av inkräktare i huset och i specifika utrymmen som på vinden eller i källaren. Förhoppningsvis kan du också se var spindlarna tar sig in och ut samt var de helst gömmer sig, för att på så vis preparera dessa platser med medel och fällor av olika slag.

Här kan du läsa mer om bekämpningsmedel mot spindlar

Myter och fakta om spindlar 

Är det verkligen sant att ett hus är ”friskt”, det vill säga att det vare sig finns fukt, mögel eller röta, om det finns gott om spindlar i huset?  

Det korta svaret på den frågan är nej, det är inte sant. Då det inte finns något bevisat samband mellan fukt, röta och spindlar i den bemärkelsen att spindlar hellre uppehåller sig i torra utrymmen, är påståendet snarare att betrakta som en av alla seglivade myter som finns om spindlar.

Det betyder dock inte att spindlar dras till särskilt fuktiga utrymmen, utan de finns där av andra anledningar som har med dagens moderna uppvärmningsmetoder och byggnormer att göra.

Det är nämligen så att dagens hus byggs och värms upp på ett sätt som bidrar till att inomhusklimatet ofta är mycket torrt. Ett torrt klimat är sällan optimalt för de spindelarter som oftast förekommer i svenska hus, utan de är snarare acklimatiserade för att klara svalare utrymmen (källare, badrum, tvättstugor och liknande). Det vill säga utrymmen där luftfuktigheten oftast är högre än i övriga rum. Därmed går det ofta att hitta spindlar i utrymmen där det finns en viss risk för mögel eller fukt, vilket i sin tur bidrar till att myten lever kvar än idag.

Läs vår ultimata guide om spindlar

Spindlar gör väl ändå nytta, eller? 

Det finns en annan anledning till att somliga människor hävdar att spindlar är nyttodjur. Det har dock ingenting med fukt att göra utan är istället kopplat till småkryp såsom pälsängrar, mott, kvalster, silverfiskar och malfjärilar. Alltså andra skadeinsekter som spindlarna gärna fångar och äter. 

Därmed kan man tala om spindlar både i termer av skadeinsekter och nyttodjur, även om det sistnämnda förmodligen är en klen tröst för den som ogillar spindlar eller lider av spindelfobi. I sammanhanget kan det också vara bra att veta att spindlar inte kan orsaka någon egentlig skada på vare sig mat, kläder, husdjur eller människor. De bär inte heller på några sjukdomar och kan enkelt bekämpas med giftfria medel som exempelvis fällor och insektsspray.

Betyg på guiden:

3.7/5 - (73 votes)
Klicka för att se fler Spindelprodukter