Spindelnät

spindelnat

Spindlar är rovdjur och alla spindlar behärskar konsten att spinna nät av tunna silkestrådar. Det finns dock hundratals spindelarter vilket betyder att spindelnät kan skilja sig åt både i storlek, mönster och styrka. Detta till trots har de en sak gemensamt; de är främst producerade med tanke på reproduktion och inte på mat.

Spindelnät med flera funktioner

Det faktum att spindelnätets primära funktion är relaterad till reproduktion, snarare än ett tjäna som en fälla för att fånga mat, är nog inte allmänt känt. Många  spindelarter använder dock nätet både för att bygga bo, skapa äggsäckar, klättra, jaga och fånga insekter.

Vissa spindelarter kan spinna ett nät på bara två timmar, medan andra kan ta flera dagar på sig. Av de omkring 40 000 kända spindelarter som finns använder många en teknik som innebär att de först spinner ett antal stödtrådar, för att gå vidare spinna radiellt från mitten till respektive stödtråd. Därefter spinner de en form av spiral, som också den utgår från mitten av nätet. 

Eftersom varje spindel har kapacitet att väva cirka sju olika typer av trådar finns det mängder med trådar och nät som ännu inte har blivit utforskade. Tvärtom är det också så att många av dem blir utforskade, inte minst under spindlarnas parningstid då honorna släpper ett nät fullt med feromoner för hanarna att upptäcka. 

Tips! 

För att bli av med spindlar: Använd resten av citronen till att gnida in lister längs fönster och golv dit spindlarna gärna dras. Även rödceder- och pepparmyntsolja är effektivt mot spindlar och andra småkryp.

Läs mer om rödcederolja 

Tio fakta om spindelnät 

  • Få material är starkare än spindeltråd 

Spindelns silkeslika trådar hör till världens starkaste material. Trådens styrka och hållbarhet är likställd med syntetmaterial som exempelvis kevlar; ett värmeresistent syntetfiber som bland annat används i skottsäkra västar. 

  • Trådens styrka mäts i gigapascal

Spindelns trådar är föremål för intensiv forskning och av saker man undersöker är spindeltrådens styrka. Styrka mäts i något som kallas gigapascal, där 1,5 gigapascal är en relativt vanlig nivå för spindeltråd. Den hittills starkaste tråden uppnådde dok en styrka motsvarande 5,4 gigapascal.

  • Spindeltråden dras ut ur spindelns bakkropp 

Spindlarnas trådar är tillverkade av så kallade spidrioner, det vill säga proteiner, som ligger i en vattenlösning i olika körtlar som är placerade i spindlarnas bakkropp. I samband med att tråden ska spinnas drar alltså spindeln ut trådarna ur bakkroppen av egen kraft.

  • Vissa nät vävs på ett par timmar 

Det finns spindelarter som kan spinna ett helt spindelnät på ett par timmar. Ofta använder de olika sorters trådar, varav en del är klibbiga och till för att fånga in insekter som sedan blir föda. Resterande trådar, de som inte är klibbiga, använder spindlarna själva för att ta sig runt i nätet.

  • Många spindlar äter sina nät

Många spindelarter, för att inte säga merparten, äter upp sina gamla spindelnät. De äter allt runtom själva huvudtråden för att sedan väva om nätet igen. Ett spindelnät kan därmed liknas vid ett avfallfritt kretslopp.

  • Stark, elastisk och nedbrytbar

Spindlarnas trådar är starkare än någon tråd som människan har lyckats producera, åtminstone till dags datum. Det faktum att de är extremt elastiska och dessutom biologiskt nedbrytbara gör att de med all sannolikhet kommer att användas inom såväl läkemedels- och textilindustrin inom en relativt snar framtid.

  • 1 miljon spindlar för en enda sjal

För att väva en sjal av spindeltråd krävs det en metod som gör att tråden kan produceras i form av silkestråd. I annat fall skulle det krävas omkring 1 miljon spindlar och fyra år av trådinsamling för att skapa en enda sjal.

  • Honorna väver för sina ägg

Tack vare honorna finns det små väskliknande trådsäckar på spindelnätet. Dessa vävs enkom för att spindelhonan ska ha ett säkert ställe att lägga sina ägg på, vilket gör att de inte används i något annat syfte.

  • Bara glas och nylon kan matcha

Det finns forskare som har beräknat att en enda tråd som vävts av spindelsilke och till en tjocklek av en penna, är så kraftfull att den skulle kunna stoppa en Boeing 747 som kommer flygande i luften.

  • Fler spindelnät på hösten 

Har du någonsin tänkt på att det finns fler spindelnät ute på hösten än på sommaren? Det är en helt korrekt iakttagelse, men det är dessutom så att näten är större eftersom många spindelarter blir fullvuxna just under hösten.  

Tips! 

För att bli av med spindelnät: Blanda en del vatten med en del vitvinsvinäger plus ett par droppar citron och spreja på utsatta ställen.

Olika spindlar spinner olika nät 

Av de cirka 40 000 spindelarter som finns i världen förkommer cirka 730 av dem i Sverige. Många av dessa arter förkommer både utomhus och inomhus, men som tur är utgör inte någon av dem någon fara för oss människor. 

Många så kallade hjulspindlar, dig exempelvis korsspindeln, fettspindeln och mörkrumsspindeln hör, blir fullvuxna sent på sommaren eller en bit in på hösten, vilket innebär att deras nät behöver vara större än på våren och sommaren. Detta gäller även för mattvävarspindeln vars nät oftast är riktigt stora och kraftfulla under höstmånaderna.

Bland de europeiska hjulspindlarna (ex. korsspindlar) tillverkas ofta nät som mäter omkring 20-30 centimeter/diameter. Ett sådant nät tar cirka en timme att tillverka och vanligtvis spinns näten i skogen eller i trädgårdar. Det är också vanligt att processen upprepas ytterligare en gång under ett och samma dygn. 

När det gället fettspindlar, eller klotspindlar, spinner de sina spindelnät på vindar eller i källarutrymmen, gärna i förrådsliknande byggnader eller sommarstugor som står tomma långa perioder. Deras nät kännetecknas av att de är stormaskiga och att de har nedåtgående trådar. Syftet med att spinna trådarna med ändarna nedåt, mot underlaget, är att den änden av tråden är klibbig och därmed en fälla för småkryp. 

Ta reda på hur du håller ditt hem spindelfritt

Tills sist har vi den så kallade fönsterspindeln (mörkrumsspindeln) som, likt namnet antyder, anlägger sina nät mot ett fönsterglas. Näten är oftast oregelbundna och vanligt är att de strålar ut från en hålighet i en vägg eller en mur. Inne i håligheten gömmer sig nämligen spindeln som sitter och väntar på att nätet ska vibrera, då den snabbt tar sig ut för att fånga in sitt byte.

Klicka för att se fler Spindelprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)