Sorkhål

Sork

Sorken trivs i högt gräs där det är lätt att gömma sig för att i lugn och ro gräva sig ner i jorden och vidare in under markytan. Det är också på så vis sorken avslöjar sig, då den lämnar både hål och jordhögar i för dig att upptäcka i gräsmattan eller i rabatten. 

Skillnader och likheter mellan sorkar och råttor

I Sverige finns det olika arter av sork, varav vattensork, ängssork och åkersork tillhör de vanligaste. En sorkhona föder vanligtvis ungar flera gånger under ett och samma år, och varje kull består oftast av 4-5 ungar. Det som skiljer olika arter åt är främst storleken på kroppen, som för de flesta håller sig omkring 16-20 centimeter (det är främst åkersorken som blir något mindre).

En sork kan också lätt förväxlas för en råtta då båda har knubbig kropp, hårig svans och öron som till viss del är gömda under päls. Något som skiljer dem åt är att sorkens fram- och bakfötterna är utrustade med antingen fyra eller fem tår beroende på art, medans råttor alltid har fyra tår på framfötterna och fem på bakfötterna.

Hur vet jag att jag har sork i trädgården?

Du vet att du har sork i trädgården om du hittar jordhögar och håligheter i framförallt gräsmattan, framförallt om de är grävda precis under rotnivå och mitt på gräsmattan. Här skiljer sig nämligen sorken från bland annat råttor och möss, som visserligen också gillar att gräva gångar under marken, men då helst intill en husfasad och avsevärt mycket djupare.

Precis som råttor och möss kan sorkar också gnaga sönder trädgårdsmöbler, vattenslangar och dylikt, vilket kan göra det svårt att avgöra vilket typ av skadedjur som har varit i farten. I det läget får man helt enkelt försöka hålla utkik och leta eget tecken åt än det ena än det andra hållet.

Även mullvadar kan ställa till det rejält i trädgården men här finns det ändå ett par tydliga skillnader. Mullvadens jordhögar är till exempel både högre och spetsigare, och oftast lämnas jordhögen ovanpå hålet. Sorken däremot lägger oftast sina jordhögar bredvid eller alldeles intill hålet.

Tips för att undvika sorkhål på tomten 

  • Klipp gräset regelbundet, gärna med en robotgräsklippare 
  • Skaffa katt eller locka in grannens katt i trädgården 
  • Rengör i och runt eventuella fågelbon 
  • Plantera vitlök och persilja (sorken skyr doften av båda)
  • Strö ut doftämnen i trädgården (exempelvis vitlöksolja)
  • Täta sprickor och håligheter i fasad, grund och mark

Tips på ytterligare bekämpningsmetoder mot sork

Vad som är viktigt att känna till är att sorkar oftast håller sig utomhus, men att de även kan ta sig in både i bostadshus, förråd och källare. Därmed är det också viktigt att försöka bekämpa sorken så snart den har upptäckts.

Har du stora problem är det bäst att söka professionell hjälp. Rör det sig däremot om någon enstaka sork kan du försöka bli av med den med hjälp av en fälla eller skrämma, alternativt gräva ner nät och sprida ut doftämnen som sorken ogillar.

Sorkar håller sig vanligtvis utomhus men för säkerhets skull kan det vara bra att se till att täta sprickor och håligheter i huset och andra byggnader i din trädgård. Det händer nämligen att sorken även får för sig att ta sig in och då kan den gnaga på både mat, kläder, möbler och böcker. Undvik även att ha planteringar nära huset eller eventuella andra byggnader som du har på tomten.

Du kan också skapa fysiska skydd med hjälp av nät och skrämmor som gör att sorken tvingas ta en annan väg. Det kräver visserligen en del arbete men är ett effektivt sätt att skydda både din egen och grannarnas tomt från sorkangrepp.

Måste jag bekämpa sorken?

Sorkar bör bekämpas då de inte bara förstör gräsmattan eller rabatten, men också för att de är kända för att sprida så kallad sorkfeber. Det är en sjukdom som vanligtvis visar sig genom värk och smärtor, men som i mer allvarliga fall även kan störa ut njurfunktionen hos en människa. Sorkarna själva blir inte smittade men de är alltså smittbärare, vilket vanligtvis sker via ämningar av urin och avföring. 

Med tanke på ovanstående är det extra viktigt att bära handskar om du skulle bli tvungen att hantera, eller vara i närheten av, en sork eller ett sorkhål. Även munskydd är ett effektivt skydd och finns det barn i närheten är det oerhört viktigt att hålla dem borta från de områden där sorken har varit eller håller till.

Klicka för att se fler Sorkprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (33 votes)