
Många av oss gör allt för att skydda bilen mot skador av olika slag, vilket inte alltid är helt lätt. Åtminstone inte när det gäller yttre påverkan som spillning och repor från fåglar och andra djur. Det finns dock en del knep för att skydda såväl lacken som bilen i stort, som att montera ett mobilt fågelskydd, rubbing och polish.
Vi rekommenderar
Risk att lacken spricker
Det som är extra viktigt att komma ihåg är att du inte bör vänta med att ta bort fågelskit på bilen. Anledningen till att du bör agera så snart du kan är att lacken riskerar att krackelera, vilket beror på värmeskillnader i lackytan som reagerar negativt ihop med den sura fågelspillningen.
Värmeskillnader i lackytan uppstår i samband med att lacken värms av solens strålar, vilket betyder att lackytor som är täckta med fågelskit är mer skyddade. Rent ”tekniskt” beror det på spillningens färg som oftast är grå eller vit och därför inte absorberar lika mycket värme. Resultatet blir att lacken utvidgas ojämnt, vilket i sin tur kan orsaka rostfläckar.
Så skyddar du lacken mot fågelskit
Med hjälp av olika former av lackbehandling såsom polish eller vax skyddar du billacken mot yttre påverkan som kommer i form av sur nederbörd, UV-strålar, frätande fågelskit och så vidare. Återigen är det viktigt att agera omedelbart då intorkad fågelspillning är svårare att få bort jämfört med våt spillning.
- Intorkad fågelspillning
Fågelspillning torkar relativt snabbt, i synnerhet vid varmt och soligt väder. För att avlägsna spillningen så skonsamt som möjligt bör du lägga en väl fuktad trasa över ytan och lämna den att verka i 10-15 minuter eller till dess att spillningen har löst upp sig. Det är också viktigt att endast använda vatten.
Tips! Använd så kallade ”wipes” avsedda för lackerade ytor för att rengöra den drabbade yran ytterligare och för att minska risken för repor i lacken. Du kan med fördel även montera olika typer av fågelskrämmor för att hålla fåglarna på avstånd.
- Våt fågelspillning
Är fågelspillningen färsk är den med all sannolikhet våt. Då har du tur, för våt spillning kan du ganska enkelt ta bort med hjälp av vanligt vatten och en ren trasa. Det som är viktigt är att inte gnida eller skrubba; istället bör ta tag i spillningen med trasan och försiktigt lyfta bort den från lacken. Anledningen är att fågelspillning kan innehålla sand och små korn som kan orsaka repor i lacken.
Tips! Om du vill använda tvättmedel bör det vara ett milt och gärna ekologiskt medel. Även wipes (se föregående tips) är att föredra, samt att undvika parkeringar med många träd och yvigt växande buskage.
Förebyggande åtgärder
Såväl insekter som fågelspillning innehåller syra som är särskilt stark och frätande under vår och sommar då bland annat fåglar äter extra mycket bär. Detta gör att risken för lackskador ökar under de varmare årstiderna, vilket betyder att det krävs extra åtgärder under den perioden.
Det är omöjligt att helt skydda bilen mot yttre påverkan som insekter, kåda, katter och fågelskit. Det som händer om du inte åtgärdar problem med exempelvis fågelskit på lacken är att lacken riskerar att skadas permanent. I det fallet är det skonsam tvätt som gäller, men det finns fler åtgärder du kan vidta i rent förebyggande syfte. Som att sätta upp skrämmor, fågelpiggar och bunkra upp med wipes, till exempel.
- Ta bort eller flytta fåglarnas boplatser
- Ta ned träd som står nära parkeringsplatsen, garaget eller carporten
- Bygg på ett tak över carporten
- Undvik att parkera under eller i närheten av träd
- Ansa buskar och klipp av lågt hängande trädgrenar
- Montera fågelpiggar på plank, staket och murar
- Sätt ut skrämmor i form av rovfågelattrapper eller liknande
- Skydda bilar och andra fordon som sällan körs med en presenning eller ett biltäcke
- Köp hem putsdukar och wipes i förebyggande syfte
Betyg på guiden: