Skorpion » Ultimata Guiden

Upload Image...

Skorpioner är fascinerande varelser som har funnits på vår planet i hundratals miljoner år. De är nära besläktade med spindlar och har två överlevnadstekniker i form av deras kraftfulla käkar och det dödliga stinget i svansen. De är också en mästare av anpassning.

I vår guide går vi igenom hur man kan bli av med skorpion men även hur du skyddar dig mot skorpionstick samt hur du ska agera vid ett stick.

Snabbguide mot skorpion

  • Bekämpa: Insektspray som sprayas direkt på skorpionerna är en åtgärd som ger ganska omedelbar verkan.
  • Skydda: Var uppmärksam på alla gömställen innan du sätter ner fötterna. Dubbelkolla också under täcke och i skor innan dessa används.

Vi rekommenderar

Bli av med skorpion

Att bli av med skorpion på egen hand är inte alltid det lättaste. Att använda insektsmedel i form av insektsspray att spraya direkt på de djur du ser fungerar som bekämpning.

Om skorpionerna gömmer sig eller finns i ett större antal är det bra att anlita professionell hjälp med skadedjursbekämpning.

Förebyggande åtgärder mot skorpion

För att undvika skorpionstick behövs både försiktighetsåtgärder och förebyggande åtgärder.

Koll på gömställen

Det är viktigt att vara medveten om deras vanliga gömställen och beteenden. Skorpioner trivs i mörker och är oftast aktiva på natten. De gömmer sig i sprickor, under stenar och i vegetation där det är mörkt. Det är därför viktigt att vara försiktig när man vistas i områden där skorpioner är vanliga, särskilt på natten.

Inomhus bör man vara extra uppmärksam på mörka gömställen, såsom skåp, under sängen, täcket och i skorna. Det är en bra idé att skaka skorna ordentligt innan man sätter på dem för att undvika att en skorpion gömmer sig där.

Vad är skorpion?

De flesta skorpioner är relativt små. De har en framkropp och kraftfull käke samt en bakkropp med en giftgadd i änden. De har ett skyddande skal och trots 6-12 ögon har de inte någon skarp syn. De kan ha en mängd olika färger, från beige till svart, vilket ger dem utmärkt kamouflage i deras naturliga miljöer.

Deras närvaro sträcker sig över flera kontinenter och deras livsmiljöer varierar från ökenlandskap till tropiska regnskogar.

Stor geografisk spridning

Skorpionerna finns naturligt framför allt i Nord-, Väst- och Sydafrika, Asien, Syd-, Mellan- och Nordamerika samt i Karibien och Indien. Denna omfattande spridning innebär att skorpioner har anpassat sig till en mängd olika klimat och terräng, från torr öken till fuktiga djungler.

Här finns de farliga arterna

Bland skorpionerna i Nordamerika är det främst i New Mexico, Arizona och på den kaliforniska sidan av Coloradofloden som de farliga arterna återfinns.

Värt att notera att deras små storlek gör att de kan resa över hela världen med fartyg, vilket har resulterat i fynd av skorpioner i hamnstäder.

Symptom på skorpionstick

För det mesta är skorpionstick ofarliga för människor, men de kan vara mycket smärtsamma. Vanliga symptom inkluderar kräkningar, yrsel, svettningar och ökad hjärtfrekvens. Vid mer allvarliga fall kan personen uppleva medvetslöshet, kramper och till och med chock, vilket kan vara livshotande.

Det är i svansens spets där skorpionens fruktade vapen ligger. Med ett sting som en hypodermisk nål kan de injicera gifter som lamslår nervsystemet hos sitt byte.

Trots att de flesta skorpioner är relativt ofarliga för människor, kan ett stick kännas som en intensiv, smärtsam upplevelse som liknar ett bistick. Tur är att allvarliga problem endast uppstår från ett litet antal arter runt om i världen.

Behandling av skorpionstick

Vid ett skorpionstick är det viktigt att agera snabbt för att lindra smärtan och minimera risken för komplikationer. En isbit kan användas för att lindra smärtan, och smärtstillande läkemedel kan också vara till hjälp.

I mer allvarliga fall kan sjukvårdspersonal behöva ge motgift och andra mediciner för att behandla symptom och förhindra komplikationer.

Vanliga frågor (FAQ)

Vad händer om man blir biten av en skorpion?

Vanligast är att sticket orsakar ordentlig smärta, men det är sällan livshotande för vuxna personer. När det gäller barn ska man vara extra vaksam och omedelbart kontakta läkare eftersom barn lättare kan få allvarliga reaktioner.

Hur farlig är en skorpion?

Giftet bildas i två körtlar som leder giftet till gadden genom var sin gång. Alla skorpioner tillverkar gift, men i varierande grad och därför är det bara ett fåtal arter som utgör en fara. Det uppstår en kraftig smärta men ett stick är sällan dödligt om det inte är en av de giftigaste arterna.

Finns det skorpioner i Sverige?

De finns inte i vår natur, men det finns en insekt som liknar skorpion. Det är då klokrypare som kan hittas på badrumsgolv, balkongen eller på böcker.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)