Myror i huset

Svartmyror tillhör de vanligaste skadeinsekterna att få problem med i svenska hem, då myror gärna bygger sina bon under altaner, terrasser och i grusgångar i trädgården. Därifrån tar de sig enkelt in i bostäder och liknande där det oftast finns gott om sötsaker för myrorna att mumsa på.

Att få in myror i huset kan upplevas som ohygieniskt och obehagligt. Vad som är viktigt att komma ihåg för den som blir drabbad är att myror är ofarliga på så vis att de vare sig bär på smittsamma sjukdomar eller orsakar fysisk skada på människor.

Så tar sig myrorna in i huset 

För att undvika att myrorna tar sig in är det bra att se över dörrar, fönster, lister och liknande där det kan finnas sprickor som myrorna enkelt tar sig in i. Täta eventuella håligheter och använd myrr eller annat insektssprej för att hålla myrorna på avstånd. Det är också viktigt att försöka lokalisera var boet finns någonstans, inte minst för att vidta mer direkta åtgärder för att få bort själva boet.

När myrorna väl har tagit sig in i ett hus söker de efter mat och vatten, gärna med socker eller annat sött i. Av den anledningen är det viktigt att hålla rent i lådor och skåp i köket och att torka bort eventuella matrester från skärbrädor och köksbänkar. Även på och runt uteplatsen är det viktigt att torka och borsta bort smulor och spill som myrorna annars mer än gärna äter.

Även krukor, buskar och rabatter intill huset bör kontrolleras regelbundet, inte minst om du misstänker bladlöss, eftersom myror även äter bladlöss. Dessutom kan myrorna bygga bo i djupa krukor, vilket kan leda till att de tar sig in i huset (dock orsakar de sällan skada på blommorna).

Kan myror orsaka verklig skada?

Våren är den vanligaste tiden för myror att ta sig in i huset. I Sverige rör det sig oftast om den helt harmlösa svartmyran, som gärna  bygger bo under en altan eller en stenläggning i trädgården. 

Även hästmyror kan ta sig in och orsaka skador hus, och denna art är avsevärt större än svartmyran kan den också uppfattas som mer ”aggressiv”. Det är en uppfattning som stämmer till viss del eftersom hästmyror kan göra skada på virket i huset, vilket kan medföra vissa risker för den som drabbas.

Just hästmyror är som mest aktiva under nattetid då det är lättare för dem att ostört leta efter föda. Ta hjälp av en ficklampa och försök lokalisera boet för att få stopp på invasionen  så snart som möjligt, och placera gärna ut myrdosor och annat medel i förbyggande syfte.

Tips för att bli av med myror i huset

Ett av de mest effektiva sätten att bli av med myror i huset är att använda myrdosor. Det medel som lockar till sig myrorna är inkapslat i dosan på ett sätt som gör att vare sig barn eller husdjur riskerar att få det i sig, vilket gör dosorna till en säker bekämpningsmetod mot myror inomhus.

Inne i dosan finns det ett livsmedelbaserat lockbete som myrorna lockas till. När de sedan tar sig fram till dosan för att ta för sig av livsmedlet fastnar motmedlet på kroppen, vilket medför att de ovetandes för med sig medlet tillbaka till boet och övriga myror.

För extra effektiv och snabb bekämpning kan du med fördel placera ut flera myrdosor, och helst då på olika platser länge myrornas stråk. Du får dock räkna med att det tar cirka fjorton dagar innan myrorna är helt borta, och att det är viktigt att våttorka golv och torka bort matrester med mera under tiden.

Även kiselgur är ett naturligt medel som visat sig vara mycket effektivt mot myror. Medlet verkar uttorkande och är helt giftfritt, vilket är en stor fördel för hushåll där det finns små barn och/eller husdjur. Strö ut lite kiselgur längs myrornas gångstråk och skapa barriärer för myrorna att ta sig runt, vilket till slut gör att de blir tvungna att välja en annan väg eller helt enkelt dör på grund av uttorkning.

Bli av med myror: direkta åtgärder 

  • Undersök var myrornas stråk går
  • Försök lokalisera var boet finns
  • Bekämpa med kiselgur eller myrr längs gångstråk och direkt i boet
  • Våttorka alla golv för att eliminera eventuella doftspår
  • Dammsug i alla skrymslen och vrår 
  • Placera ut flera myrdosor samtidigt (byt dosorna med jämna mellanrum) 
  • Spreja insektsmedel i och runt skåp, lådor, toalettstolar, handfat, golvlister etc.

Bli av med myror: förebyggande åtgärder

  • Våttorka golv, lister och köksskåp regelbundet 
  • Ta bort matrester, smulor och spill från läsk och andra söta drycker 
  • Förvara alla sötsaker i tättslutande förpackningar
  • Täta sprickor och håligheter i fasaden samt under dörrar och fönster

Tips på husmorsknep 

Pröva att blanda en del malen vitpeppar med en del vatten i en vanlig sprejflaska. Använd medlet för att spreja växter och annat som myrorna har angripit och duscha/torka sedan bort medlet för att även få bort myrornas doftspår.

Andra knep är att strö ut malda kryddor med stark och distinkt doft, som exempelvis kanel, ingefära, nejlika, chilipulver eller cayennepeppar.

Förbyggande åtgärder

Utomhus

  • Håll utkik efter myrbon på och runt din tomt
  • Lokalisera myrornas vandringsstråk för att hitta boet (stacken)
  • Gräv bort eventuella bon (stackar)
  • På en uteplats/altan – strö ut ett tunt lager med myrr och fukta försiktigt med en sprayflaska (vanligt vatten)
  • Var noga med att sopa bort alla smulor och matrester omedelbart

Inomhus

  • I ett uterum – strö ut ett tunt lager (en sträng) med myrr
  • Håll extra koll längs lister och under mattor och möbler
  • Ställ undan alla rester och torka bort smulor och spill omedelbart
  • Låt bli att lämna sötsaker framme (saft, godis, kakor, läsk)
  • Dammsug upp döda myror omedelbart

Vanliga frågor om Stackmyran

Är det tillåtet att förstöra en myrstack?

Det är tillåtet att förstöra en myrstack, till exempelvis gräva upp den, om det är så att boet och myrorna stör dig. Dock bör du vara försiktig med att förstöra en myrstack om det inte är absolut nödvändigt då myror inte enbart är att betrakta som skadedjur. De har också, likt flertalet andra skadeinsekter, en viktig roll i vårt ekosystem.

Finns det giftiga myrarter i Sverige?

Såvitt man vet finns det endast en giftig myrart och den förkommer i Australien och på Nya Kaledonien. Bulldoggsmyran, eller tjurmyran som den ibland kallas, kan bli så stora som 2,5 centimeter lång och har en giftgadd som den kan stickas med.

Vi har fått ett stort hål i vår myrstack på tomten. Har ni någon idé om hur det har uppstått?

Med all sannolikhet är det en gröngöling, det vill säga en hackspett, som har varit i farten. Gröngölingar är nämligen ”kända” för att gräva sig in i myrstackar där de äter upp intet ont anande myror som har letat sig in i stacken för gå i vinterdvala.

Klicka för att se fler Myrprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)