Mjölmott » Ultimata Guiden

Upload Image...

Mott är ett litet skadedjur som har en förmåga att smyga in i våra kök och skafferi. Detta kan leda till betydande problem med kontaminerade livsmedel. I Sverige är det några arter som särskilt utmärker sig när det gäller att orsaka denna typ av bekymmer, bland annat Indisk mjölmott.

I kampen mot dessa mott är kunskap och förebyggande åtgärder avgörande. Ordentlig rengöring, noggrann inspektion av livsmedel och användning av olika metoder för att eliminera mottlarver, är avgörande för att skydda skafferivaror från dessa envisa insekter. Här berättar vi mer om hur du lyckas bekämpa dessa skadedjur men också hur du undviker dem framöver.

Snabbguide mot mjölmott

  • Städa: Kasta alla angripna varor direkt. Rengör skafferiet noggrant på alla ytor, undersidor av hyllor, i alla hörn och springor.
  • Fånga: Använd särskilda matmalsfällor i hela köket där du sett mjölmott. Fällorna är utrustade med feromoner som lockar till sig djuren.
  • Rödceder: Doften från rödcederträ är något som motten avskyr och även flera andra skadedjur, men inte vi människor. Placera rödcederträ i närheten av platser där djuren hittas.

Bli av med mjölmott

För att effektivt bli av med mjölmott är det viktigt att vidta åtgärder som främjar ordning och renlighet. Här är några tips och råd:

1. Töm och kasta kontaminerade livsmedel

Börja med att tömma skåp och lådor. Kontrollera alla livsmedel och kasta angripna matvaror. Lämna dem inte inomhus i sophinken utan gå ut med dem till soptunnan på en gång.

2. Städa ordentligt

Rengör noga i alla skrymslen och vrån. Mottlarver kan gömma sig i springor, sprickor och bakom utrustning. Börja därför med dammsugning men glöm inte att byta dammsugarpåse efteråt. Skrubba därefter rent lådor och hyllor.

3. Använd matmalsfällor

Efter att ha genomfört dessa steg kan du ta kontroll över situationen med en matmalsfälla. Placera i skafferiet eller där du har sett skadedjuren. Så länge mal fastnar i en fälla, byter du efterhand ut den mot en ny för att säkerställa att du är helt fri från nya mjölmott.

4. Insektsspray

För mer svåråtkomliga ställen som i springor, sprickor, lister och andra ställen är insektsspray effektivt. Denna bekämpningsmetod dödar motten men ska helst inte sprayas nära livsmedel så vänta med att sätta tillbaka dem. Läs på förpackningen innan användning.

Förebyggande åtgärder mot mjölmott

Att förebygga mjölmottsangrepp är lika viktigt som att bekämpa dem. Här är några förebyggande åtgärder du kan vidta:

1. Regelbunden städning

Ha en regelbunden rutin att ta ut alla varor och städa skafferiet ordentligt. Se till att hålla efter och undvik att låta smulor eller andra rester ligga kvar. Dammsug och våttorka alla ytor där skadedjuren kan trivas.

2. Tät förvaring

Förvara livsmedel i tätslutande behållare.Genom att förvara varor i tätslutande plastpåsar eller burkar kan du förhindra framtida angrepp.

3. Skräm bort med dofter

Dofter som timjan, nejlika och rosmarin men även rödceder och lavendel har en bra avskräckande verkan på mjölmott. Det finns färdiga doftpåsar med lavendel och även flera olika slags produkter i rödcederträ. Dessa finns i flera utföranden och storlekar för att passa till alla typer av utrymmen.

4. Skydda med insektsnät

För att slippa få in mott och andra insekter som gärna drar sig till skafferiet är det bra att använda insektsnät. Dessa kan skydda över fönster, altandörrar och andra dörrar vid vädring.

Mjölmottsfälla – Så fungerar den

Matmalsfällor kan användas till mjölmott och är en effektiv metod för att ta kontrollen över skadedjuren. Dessa fällor tjänar två syften – att förhindra parning och att övervaka angreppets utbredning. Genom inbyggt lockmedel med feromon lockas hanarna som fastnar i fällans klister. På så sätt förhindras parning och en ökad population.

Dessutom ger fällorna en indikation på angreppets status. Om du fortsätter att fånga hanmalar betyder det att bekämpningen måste fortsätta.

Vad är mjölmott?

Indisk mjölmott eller fruktmott (Plodia interpunctella) är en typ av matmalsfjäril. Dess larver kan ibland hittas i skafferivaror och främst bland spannmål, choklad, nötter och torkad frukt. Tyvärr kan fjärilarna lägga hundratals ägg vilket innebär att det blir en snabb spridning bland matvaror som inte är väl förslutna.

Larverna kan kännas igen på deras unika utseende med ett brunt huvud och i övrigt en gulvit, röd eller en grönaktig ton. Är det en mal du hittar karakteriseras denna art genom dess rödbruna framvingar där första delen är ljusbeige. Mellan vingspetsarna kan bredden vara 15-20 mm och mjölmottsfjärilen kan bli mellan 7-9 mm lång.

Vanliga frågor (FAQ)

Varför får man mjölmott?

Mjölmottsfjärilar kommer ofta in med matvaror, men kan även flyga in vid vädring. Fjärilarna lägger ägg i mjöl och andra livsmedel och där kläcks äggen till larver.

Hur länge lever mjölmott?

Motten lever ofta cirka 2-3 veckor vid vanlig rumstemperatur. Allt beroende på både temperatur och tillgång på föda.

Hur blir jag av med mjölmottslarver?

Det är viktigt att vara snabb och agera så fort du upptäcker tecken på angrepp. Kasta kontaminerade matvaror, städa noggrant och använd matmallsfällor för att få ditt skafferi fritt från oönskade gäster.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (25 votes)