Lär dig hitta mördarsniglarnas ägg

Mördarsnigel lägger ägg

Tillhör du den stora skara människor som har problem med mördarsniglar ska du definitivt fortsätta läsa den här guiden! Vi ger dig tips på enkla åtgärder som du själv kan vidta med relativt enkla medel och förhoppningsvis goda resultat.

Det är svårt att helt bli av med mördarsniglar, och därför väljer vi att fokusera på förebyggande åtgärder så att du kan ligga steget före och vara beredd när snigelsäsongen drar igång. En del i det förebyggande arbetet handlar om att identifiera, ta bort och göra sig av med mördarsniglarnas ägg. För att denna process ska fungera så bra som möjligt har vi satt ihop en faktaruta som bland annat handlar om sniglarnas beteende, egenskaper och fortplantningsprocess.

Fakta om mördarsnigeln

  • Mördarsnigeln, också känd som spansk skogssnigel, tillhör familjen blötdjur
  • Mördarsnigeln, vars vetenskapliga namn är Arion vulgaris, härstammar från södra Frankrike
  • Mördarsnigeln lägger sina ägg på omsorgsfullt utvalda platser
  • Mördarsnigelns ägg känns igen på sin mjölkvita färg och sin rundade, ibland ovala, form
  • Äggen ligger flera stycken tillsammans (ibland upp emot sjuttio stycken) i något som liknar en stor klump
  • Mördarsnigeln sprider sig främst med hjälp av nya plantor, men också av egen kraft och med hjälp av människor
  • Mördarsniglar (sniglar i allmänhet) trivs på mörka, fuktiga och gärna lite undangömda platser
  • Snigelsäsongen börjar vanligtvis

Vi rekommenderar

Lär dig känna igen mördarsniglarnas ägg

Mördarsnigeln lägger sina ägg från vår till höst, även om våren är den årstid då de flest kläcks. Detta sker dock först när marktemperaturen har gått över nollan och stigit till omkring 4-5 grader.

För mer detaljerad information, läs vår ultimata guide om mördarsniglar

Mördarsnigelns ägg känns lättast igen på sin vita färg, som dock är nästintill transparent vid kläckning. Äggen är runda alternativt ovala, omkring 3,5-4 millimeter stora och mjuka.

Ett typiskt kännetecken för just mördarsnigelägg är att de kläcks klumpvis. Vanligen handlar det om cirka 20-30 ägg i varje klump, men även så många som 70 ägg kan kläckas i en och samma klump. Strax före kläckning antar äggen en något mer guldgul nyans.

Vanliga platser för äggkläckning

  • I plantor med lös jord
  • I stubbar och andra fuktiga håligheter
  • Under marktäckare, löv- och vedhögar, komposter mm.
  • I växt- och drivhus

Tips som gör det lättare att hitta mördarsniglarnas ägg

Mördarsnigeln väljer sina platser för äggläggning med stor omsorg. Det betyder vanligtvis platser som till viss mån är skyddade, med rätt temperatur och gärna hög luftfuktighet. Därmed trivs mördarsniglar i växt- och drivhus, men också jord och rötter runt krukväxter och örter brukar vara populära tillhåll för såväl sniglar som snigelägg.

Mördarsniglar sprids främst genom egenhändig förflyttning, men också genom ägg som följer med plantor och annat från butiken. Ett tips är därför att titta efter små vita ägg i jorden och i plantan som, om de finns, bör samlas in och elimineras snarast möjligt.

Håll sniglarna på avstånd

Det finns en rad åtgärder du kan vidta på egen hand, både förebyggande och direkt behandling, för att hålla sniglarna på avstånd. För att ligga steget före rekommenderar vi att du bygger upp ett litet förråd med snigelmedel, snigelfällor och annat smått och gott som hjälper till att hålla sniglarna borta.

Se alla våra produkter mot mördarsniglar

Tips på växter som mördarsniglarna skyr

En annan, ganska enkel åtgärd, är att plantera växter som mördarsniglarna sällan ger sig på, såsom barrväxter och växter med läderliknande blad. Nedan följer en lista över växter och blommor som mördarsniglar normalt sett låter bli, vilket betyder att de med fördel kan planteras på vårkanten som en form av barriär för sniglarna.

Astilbe

Daggkåpa

Daglilja

Flitiga lisa

Fuchsia

Gullris

Höstflox

Julros

Kermesbär

Lavendel

Löjtnantshjärta

Murgröna

Nepeta

Pelargon

Pion

Stjärnflocka

Törel

Vallmo

Slutligen – våra 5 bästa tips för att förebygga mördarsniglar

1. Börja behandlingen tidigt på våren

Börja behandligen motmördarsniglar tidigt på våren då ungsniglarna ännu inte har kläckt sina ägg.

2. Förebygg kontinuerligt och tålmodigt

Behandlingen av mördarsniglar tar egentligen aldrig slut, då sommaren kan bjuda på rikliga regnmängder och hösten är en bra tid för förberedelse.

3. Nyttja höstens sista månad

Ta ett sista tag precis innan det är dags för mördarsniglarna att gå i vinterdvala i syfte att reducera antalet övervintrande, och därmed återkommande, sniglar.

4. Läs på och gör upp en plan

Starta säsongen med att läsa på om mördarsniglarnas egenskaper och beteende, och gör sedan upp en plan för när, var och hur behandlingen ska gå till.

5. Håll koll på sniglarnas ägg

Du vill helst hitta så många ägg som möjligt i början av säsongen i syfte att minska antalet sniglar, och därmed reducera snigelproblemet. Åtminstone den säsongen!

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (34 votes)