Rådjursskrämma

Med en råddjursskrämma hålls rådjuren borta från trädgården. Välj mellan en elektronisk skrämma som med plötsliga ljud skrämmer rådjuren - eller en vargsiluett i reflekterande material. Utöver skrämmor finns även skydd som minskar den skada som rådjuren kan åstadkomma. 

Läs vidare, under produkterna, om olika rådjursskrämmor samt vilka alternativ som finns för att få bort rådjuren från trädgården.

Visar alla 4 resultat

-25%
Det ursprungliga priset var: 199 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.
-13%
Det ursprungliga priset var: 149 kr.Det nuvarande priset är: 129 kr.
-7%
Det ursprungliga priset var: 699 kr.Det nuvarande priset är: 649 kr.

Snabbguide: Rådjursskrämma

Så fungerar – Rådjursskrämma med ljud

Batteridrivna viltsskrämmor har rörelsesensorer och avger därmed ett högfrekvent ljud när rådjur, eller andra djur, kommer i närheten. Flera av dessa kan även användas för att skrämma bort hundar eller katter – beroende på vilken frekvens de ställs in på. 

Tryck ner stolpen, som skrämman sitter på, stadigt i jorden där rådjuren brukar befinna sig. Detta så att skrämman kommer i samma höjd som rådjurens huvud. 

Välj frekvens på skrämman beroende på vilka djur som ska skrämmas bort. När rådjuren kommer nära skrämman aktiveras den och ljudet skrämmer bort dem. Detta ljud kan även uppfattas av människor vilket gör att de inte bör användas för nära grannarnas tomter.

Så fungerar – Rådjursskrämma med vargsiluett

Med en vargsiluett i reflekterande material kan rådjur skrämmas bort utan att ljud behöver användas. 

Häng upp dessa siluetter i träd, buskar eller på en stolpe så att de är lätt synliga. Bäst effekt ges om det skapas ett överraskningsmoment dvs. att rådjuren inte ser dem hela tiden och kan vänja sig vid dem. Exempelvis kan de fästas på baksidan av en bredare stolpe vilket gör at de bara syns från ett håll. 

Flytta på siluetten med jämna mellanrum så att inte rådjuren känner igen och vänjer sig vid den och därmed inser att den inte är farlig. Se över siluetterna en gång per år och byt ut dem om de inte längre reflekterar ljus effektivt. 

Komplettera med…

Som ett komplement till rådjursskrämman kan följande produkter användas:

Gnagarskydd till träd och växter

En av de vanligaste orsakerna till att rådjuren önskas skrämmas bort från trädgården är att de äter på träd och växter. För att skydda dessa kan olika gnagarskydd användas. Exempelvis finns skydd som monteras kring trädets stam och därmed skyddar mot både rådjur och ett flertal gnagare. 

Nät för att skydda 

Med hönsnät och olika slags galler kan enstaka buskar och planteringar skyddas. Detta främst på våren då rådjuren framförallt uppskattar skotten. 

Produkter med fårfett

Vätskor som är tillverkade av fårfett och vatten kan användas för att skydda trädgården mot bland annat rådjur och hjort. Dessa produkter är tillverkade av naturprodukter och är inte giftiga för djur eller människor. 

Medlet kan blandas ut med vatten och sedan hällas ut i rabatter och på ställen där rådjuren ofta befinner sig i trädgården. Ett exempel är Trico Garden som är vattenbeständigt så fort det torkat efter att det använts. Därmed kommer ett långsiktigt skydd skapas. Rådjuren, som är mycket luktkänsliga, kommer därmed undvika dessa platser. 

Stängsel med el

Det absolut mest effektiva sättet att hålla rådjuren på avstånd är att montera upp elstängsel. Det behöver i detta fall vara minst 170 cm högt så att de inte lätt hoppar över.

Vanliga frågor om Rådjursskrämma.

Går det att koppla in el så att batterier inte behöver användas?

Ja, på flera modeller kan el kopplas in. Däremot kan då en separat transformator behöva köpas in som tillbehör.

Tål rådjursskrämmorna starkt solljus och regn?

Elektroniska rådjursskrämmor tål regn och snö men bör aldrig sänkas ner helt och hållet i vatten. I instruktionerna till exempelvis Silverlines modell anges att den inte ska utsättas för starkt direkt solljus.

Hur påverkas husdjur av elektroniska skrämmor?

Beroende på frekvens kan olika husdjur även påverkas av det ljud som skrämman avger. Ska exempelvis en hund eller katt vara i närheten kan andra metoder användas för att hålla rådjuren borta från trädgården.

Hur reagerar rådjuren på elektroniska skrämmor?

När rådjursskrämman aktiveras avges ett plötsligt och intensivt ljud. Rådjuren brukar i detta fall rycka till vilket därmed påvisar skrämmans effekt. Det kan däremot ta upp till 2 veckor innan ett invant beteende har ändrats.