
Är du husdjursägare gäller det att ha koll på vilka insektsmedel som är farliga, respektive ofarliga, för husdjur. Det finns som tur är en hel lista med insektsmedel som inte innehåller ämnen som är giftiga för vare sig för hund eller katt, vilket myrr i sprejform och kiselgur är två bra exempel på.
Det som är extra viktigt att komma ihåg att både hundar och katter kan få sig ett visst mått giftiga ämnen om de används på fel sätt eller i för stora doser. Ett medel som klassas som ofarligt vid ena inköpstillfället kan klassas som farligt nästa gång. Den enkla förklaringen stavas produktutveckling som kan innebära att vissa ingredienser byts ut. Därför bör du vara noga med att läsa alla etiketter och instruktioner – både en och två gånger.
Tips! För den som inte vill använda insektsmedel alls finns det bra alternativ i form av fällor, burar och lockbete.
Vi rekommenderar
Använd insektsmedel på ett säkert sätt
Registrerade insektsmedel, eller biocider som de också kallas, säljs alltid med medföljande användarinstruktioner som innehåller anvisningar för människor. Väldigt sällan innehåller de anvisningar med avseende på husdjur så det bästa du kan göra är att vidta samma säkerhetsåtgärder som du skulle göra om det gällde ett barn.
Som exempel kan vi ta direktiv om hur man bör förvara förpackningar med insektsmedel, men också vad man ska göra om medlet kommer i direkt kontakt med hud eller råkar förtäras. Här gäller alltså samma åtgärder för husdjur som för barn, vilket betyder att medel av detta slag ska förvaras på behörigt avstånd från ditt/dina husdjur och huden/pälsen bör tvättas noggrant om djuret får insektsmedel direkt på kroppen.
Övriga säkerhetsåtgärder kan vara att vädra ut de utrymmen som har behandlats med medel av olika slag, samt att ta hänsyn till en eventuell karens och liknande. Även husdjurets sovplats bör betraktas som ett område som är ”off limit”.
Ytterligare aspekter att ha i åtanke
- Använd endast godkända insektsmedel
- Använd gärna myrr i sprejform snarare än i pulverform
- Behandla endast med insektsmedel som är specifikt avsett för den aktuella åkomman
- Kontrollera att förpackningen innehåller både instruktioner och innehållsförteckning
- Undvik medel som innehåller ämnen som pyretrin, permetrin, metaldehyd eller disulfoton så långt det går
Om olyckan trots allt är framme
Om olyckan trots allt är framme och din hund eller katt (alt. annat husdjur) råkar ut för förgiftning finns det en hel del åtgärder du kan vidta på egen hand. Dock är det viktigt att ringa efter hjälp om ingen av dessa åtgärder hjälper.
Steg-för-steg-guide vid olycka
- Försök att ta reda på vilket medel och ämne som ditt husdjur har svalt/kommit i kontakt med
- Läs medföljande instruktioner och instruktionerna utanpå förpackningen (såvida den finns kvar)
- Titta efter första-hjälpen-instruktioner på förpackningen (följ dem om de finns)
- Kontakta Giftinformationscentralen för rådfrågning och vägledning
- Kontakta veterinär eller djursjukhus om läget är eller blir akut
- Följ veterinärens råd och anvisningar noga
- Undvik att vidta åtgärder på eget bevåg (framkalla kräkning, använda motgift och liknande) då det kan orsaka mer skada än nytta
Insektsmedel som är farliga för husdjur
Vissa av de verksamma ämnen som finns i medel mot insekter är direkt livsfarliga för olika typer av husdjur. Med husdjur avses i det här fallet hundar och katter, som kan få kraftiga reaktioner om de får i sig biocider och i vissa fall dö.
Det finns några specifika ämnen som förekommer i vissa typer av insektsmedel som klassas som farliga för husdjur. Detta gäller i synnerhet katter och hundar, vilket betyder att du som är katt- och/eller hundägare bör känna till att
- Insektsmedel med pyretrin och permetrin bör undvikas av kattägare i synnerhet
- Insektsmedel med metaldehyd och disulfoton bör undvikas av hundägare i synnerhet
Det finns fler typer av medel som kan vara farliga för såväl hundar som katter att få i sig, som specifika medel mot råttor, sniglar, ogräs och myror till exempel. För att ta ett tydligt exempel kan råttgift orsaka sekundärförgiftning hos en katt i händelse att katten äter en mus som i sin tur har fått i sig musgift (vanligtvis detsamma som råttgift).
Med det sagt är det också viktigt att lyfta fram det faktum att gift som används för att fånga råttor och möss har blivit starkt reglerade de senaste åren, och att endast professionella skadedjursreglerare får lov att använda de mest kraftfulla sorterna.
Här kan du läsa mer om reglerna för bekämpning skadedjur
När det gäller ogräsmedel kan något äldre medel innehålla det aktiva ämnet glyfosat som kan orsaka kramper, skakningar och njursvikt om de förtärs i för stora mängder. Det finns fler exempel på skadliga ämnen som kan ha förödande konsekvenser för ett husdjur. Därmed är det extra viktigt att de hanteras på ett korrekt och säkert sätt och att det inte slarvas med doseringen åt det alltför generösa hållet.
Sammanfattningsvis vill vi skicka med att varningar och restriktioner bör ställas i relation till dagens producenter, tillverkare och återförsäljare som, om de är seriösa aktörer, är både upplysta och kunniga inom sitt område och därmed vet att följa de strikta regleringar som skadedjursbranschen omfattas av. Att hålla sig till seriösa aktörer är därmed en säkerhetsåtgärd i sig.
Betyg på guiden: