Hussyrsa » Ultimata Guiden

Upload Image...

Hussyrsan, en av vårt lands tre syrsor, är en fascinerande varelse som trivs bäst i närheten av människors hem. Syrsor och gräshoppor kan tillsammans skapa vackra symfonier på sommarkvällar, men de kan också leda till bekymmer. Speciellt hussyrsa, äter sig igenom organiskt material förutom att den kan störa nattsömnen.

Hussyrsor kan kännas obehagliga att få in i hemmet, och de räknas som skadedjur. Här i vår guide går vi igenom sätt att bekämpa dem effektivt för att bli av med dem en gång för alla.

Snabbguide mot hussyrsa

  • Förebygg: Städa rent på både matrester, organiskt material och eventuella ägg för att förebygga problem. Om det är möjligt kan man också minska tillgången på värmekällor.
  • Bekämpa: Använd insektsspray för att eliminera hussyrsorna.
  • Skydda: Skydda grödor och odlingar med odlingsdukar och nät. För att slippa få in insekterna kan insektsnät användas i fönster och dörrar.

Bli av med hussyrsa

För att bekämpa hussyrsor inomhus krävs en noggrann insats.

Städa och begränsa värmekällor

Gör miljön mindre gynnsam genom att städa bort matrester och organiskt material och minska tillgången till värmekällor. Detta för att inte syrsorna ska trivas eller föröka sig.

Insektsmedel

Vid behov kan insektsmedel användas genom att spraya insektsspray direkt på hussyrsorna.

Förebyggande åtgärder mot hussyrsa

Att bekämpa hussyrsor kan vara en utmaning, men genom att använda förebyggande åtgärder går det att slippa problem, eller att det inte eskalerar.

Insektsnät och odlingsduk

För att slippa få in hussyrsor inomhus kan insektsnät sättas på dörrar och fönster vid vädring.

Utomhus kan en odlingsduk eller ett nät sättas över odlingslådor för att skydda grödor från insekterna.

Vad är hussyrsa?

Hussyrsa, acheta domestica, tillhör familjen rätvingar, och är en av få arter av syrsor i Sverige. Med sina karakteristiska bakben och tredelade kroppar är insekterna lätta att identifiera.

Hussyrsor trivs i varma och mörka miljöer, vilket gör att de ofta gömmer sig i revor och sprickor nära värmerör och värmekällor. De kan även hitta till varmluftskanaler där de kan gömma sig och föröka sig obemärkt.

Även om moderna hus vanligtvis inte erbjuder det optimala klimatet för hussyrsor, kan de fortfarande hitta lokala platser för att lägga sina ägg, särskilt i fuktiga områden som tvättstugor.

Vanliga frågor (FAQ)

Vad äter hussyrsa?

Hussyrsor är allätare och äter både växter och animalier. Eftersom de kan lockas av bland annat matrester och bröd är det bra att hålla rent för att de inte ska ta sig in i hemmet.

Är hussyrsor farliga?

De är inte farliga för människor men kan främst orsaka stora skador på odlingar. För professionella odlare kan det orsaka ekonomiska kostnader.

Hur kan man bekämpa hussyrsor som kommit in?

Om hussyrsor redan har kommit in i ditt hem kan du använda insektsspray för att eliminera dem direkt. Dessutom är det viktigt att städa noggrant och minska tillgången till värmekällor för att göra miljön mindre gynnsam för dem.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)