Håll skafferiet fritt från skadeinsekter

Skafferi

Många kök har ett särskilt förvaringsutrymme för livsmedelsprodukter som behöver stå svalt och mörkt för att hålla länge. I något äldre bostadshus kan skafferiet till exempel vara placerat intill en yttervägg där det är lagom svalt.

Äldre skafferier kan ibland ha storleken av en klädkammare, medan skafferier i mer moderna hem är mer av en naturlig del av köksinredningen. Gärna i form av ett högskåp vars hyllplan går att snurra och dra ut.

Förebygg och förekom

Det är inte helt ovanligt att drömma om ett stort skafferi med mycket förvaringsyta där den hemmagjorda sylten, marmeladen och saften kan samsas med spannmålsprodukter som müsli, mjöl och havregryn till konserver, torrvaror, frukt och annat smått och gott.

Oavsett vilken typ av skafferi du har i din bostad behöver du tömma det med jämna mellanrum, dels för att göra rent alla ytor, dels för att gå igenom alla förpackningar för att säkerställa att de inte har blivit angripna av några skadeinsekter.

I synnerhet torrvaror som mjöl, gryn, skorpor och bröd är attraktiv föda för en rad olika skadeinsekter, eller skafferiskadegörare som de också kan kallas i detta sammanhang. För skada gör de, även om insekterna i sig sällan är hälsofarliga, men som när de angriper livsmedelsförpackningar kontaminerar innehållet med avföring och dylikt som gör att det måste kasseras.

Rengjorda, torra och framförallt olika redskap och mått är det som gäller för den som vill minska risken att sprida redan befintliga insekter och ägg.

Vanliga skafferiskadegörare

Brödbaggar

Vuxna brödbaggar blir omkring 2-4 millimeter, de kan flyga och har kapacitet att gnaga sig igenom allt från papp till plast och metall. Varje hona lägger omkring hundra ägg under sin livstid och det är just larverna som är de stora skadegörarna.

Kännetecken

  • Brödbaggen är liten till växten och svart eller brunsvart till färgen
  • Larver gräver gångar i livsmedel som bröd, pasta och torkad frukt
  • Larverna stannar oftast kvar i samma förpackningar tills dess att de är fullvuxna
  • Äter helst pasta, djurfoder, knäckebröd, nötter, torra kryddor och torkad frukt
  • Lämnar små håligheter efter sig

Mjölbaggar

En annan skalbagge som är vanliga att hitta i skafferiet är mjölbaggen. Även denna bagge är brunsvart och liten, vilket gör att den kan vara svår att skilja från brödbaggen.

Det tydligaste tecknet på att det är mjölbaggar och inte brödbaggar du har drabbats av är den fotogenliknande lukt som dessa baggar sprider i skafferiet. Även mjölbaggens larver, som är gula och bara någon millimeter stora, bosätter sig i mjölpåsar eller dylika torrvaror där de livnär sig på Innehållet tills dess att de är fullvuxna baggar.

Kännetecken

  • Mjölbaggen är liten till växten och brunsvart till färgen
  • Små gula larver som livnär sig på mjöl, gryn, fröer och dylika torrvaror
  • Vuxna mjölbaggar är svåra att bli av med då de klarar sig utan mat i månader i sträck
  • Mjölbaggar avsändaren en fotogenliknande doft som sprider sig i skafferiet
  • Angripna livsmedel blir gråaktiga i färgen och möglar lättare än vanligt

Fruktflugor

Vi har nog alla drabbats av svärmar med fruktflugor som under varma sommardagar i det närmaste tar över såväl fruktskålen som resterna i köket. Fruktflugan är inte fullt så vanlig som bröd- och mjölbaggen just i skafferiet, även om den gärna mumsar på frukt och grönt som ligger framme både i skafferiet och på köksbordet. Särskilt mumsigt blir det om frukten har börjat ruttna lite.

Även om fruktflugan är pytteliten till växten blir den könsmogen redan efter åtta dagar. En fluga kan lägga upp till 500 äg, vilket bidrar till rekordsnabb förökning och en känsla av att de kommer från ingenstans.

Kännetecken

  • Äter helst övermogen (eller förruttnad) frukt samt rester av mat och dryck
  • Kan hittas i soppåsar, återvinningskärl, fruktskålar, diskhoar och skafferier
  • Tål inte hett vatten eller fällor med vatten, diskmedel och ättika

Mott

Mott är en annan vanlig skadegörare i skafferiet. Till de vanligaste och mest utbredda arterna tillhör kvarnmott och fruktmott (även kallad indisk mjölmott), vilka också är de arter som gärna angriper produkter som mjöl gryn, choklad, nötter och torkad frukt.

Kännetecken

  • En vuxen mottfjäril blir cirka 1-2 centimeter lång och kan ofta flyga bra
  • Kvarnmotten är gråfärgat med ett mörkt tvärband på vingparet
  • Fruktmotten är kopparfärgat med ett gräddfärgat tvärband på vingparet
  • Larverna är gräddvita eller ljust gröna
  • Äter helst mjöl, gryn, nötter, torkad frukt, choklad och torra kryddor

Tips på förebyggande åtgärder

Till de vanligaste skafferieskadegörarna hör bland annat olika typer av skalbaggar, varav mjölbaggen är den allra vanligaste. Som namnet avslöjar föredrar mjölbaggen produkter som mjöl och gryner och kan, redan när du bär hem dessa produkter från affären, finnas i förpackningen i vilka de också lägger sina ägg.

Med anledning av detta är det mycket viktigt att förvara sina torrvaror i tättslutande förpackningar. Glasburkar bör sterilisera före användning du bör också undvika att stoppa ner blöta skedar och bakmått direkt i förpackningen då det lätt bildas kondens.

Är det något skadeinsekter älskar mer än något annat är det fuktiga miljöer, eftersom de är extra gynnsamma för insekternas reproduktion.

Följer du våra tips och råd har du goda förutsättningar att på egen hand förebygga uppkomsten av skadeinsekter. För bäst resultat bör du hålla utkik i såväl köket som i skafferiet, och det skadar inte att även ta en titt i uterummet, växthuset eller på balkongen med jämna mellanrum.

Vid angrepp i skafferiet bör du

  • Tömma hela skafferiet på livsmedel och övriga produkter
  • Rengöra alla ytor med fuktad trasa som doppas i varmt vatten blandat med några droppar diskmedel och saft från citron
  • Vara extra noga med att torka lister och dörrhandtag samt att våttorka golvet
  • Frysa in angripna livsmedel och släng dem sedan bland hushållssoporna, gärna så nära tömning som möjligt
  • Se till att alla förpackningar håller tätt så att vare sig fukt eller insekter kan tränga igenom

För att förebygga angrepp i skafferiet bör du

  • Tömma och rengöra skafferiet regelbundet och enligt ovan nämnda rutiner
  • Öppna påsar, burkar och övriga förpackningar och undersöka innehållet innan du ställer in dem i skafferiet
  • Använd dammsugarens olika munstycken för att komma åt såväl stora ytor som trånga skrymslen och vrår
  • Placera påsar med rödcederprodukter i skafferiet (undvik insektssprej i direkt anslutning till livsmedel)
Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)