Gråsuggor » Ultimata Guiden

Gråsuggor

Gråsuggor är små kräftdjur som vanligtvis gör nytta i trädgården genom att bryta ner dött växtmaterial och förbättra jorden. Trots deras positiva roll utomhus kan de ibland bli oönskade gäster inomhus, särskilt i källaren.

Här i denna guide ger vi dig information om deras natur, hur du känner igen dem och effektiva sätt att bli av med gråsuggor när de hamnar på fel plats inne i hemmet.

Snabbguide mot gråsuggor

  • Reglera inomhusklimatet: Kontrollera fuktnivån där skadedjuren hittas, eftersom gråsuggor trivs i fuktiga miljöer. Säkerställ att fuktnivån inte överstiger det normala. Öka också ventilationen, vilket minskar fukt och gör inomhusklimatet mindre attraktivt för djuren.
  • Fånga: Med en insektsfälla för krypande insekter används ett naturligt lockmedel för att fånga in skadedjuren i fällan. De fastnar i fällans lim och sedan är det bara att kassera insektsfällan och vid mer behov sätta fram en ny.
  • Motverka: Använd insektsspray eller naturliga alternativ som kiselgur.

Vi rekommenderar

Bli av med gråsuggor

Genom att ta hjälp av en naturlig torkprocess med rätt åtgärder kan du effektivt bli av med gråsuggor.

1. Åtgärda fukt och ventilation

Genom att skapa en ogynnsam miljö för gråsuggorna kommer de på ett naturligt sätt att elimineras. Kontrollera och åtgärda fukt- och ventilationsproblem för att få ett torrare inomhusklimat. Detta förebygger också nya problem med denna typ av skadedjur.

2. Insektsfälla

Fånga gråsuggor effektivt med en insektsfälla som lockar dem med naturliga dofter. Skadedjuren dras till fällan och fångas, vilket ger en miljövänlig och icke-kemisk lösning för att kontrollera insektsproblem.

3. Insektsmedel

Att motverka dem med insektsmedel kan vara nödvändigt, speciellt i ett inledande skede vid akuta problem.

För snabb effektivitet finns det insektsspray som är direktverkande och dödar djuren som kommer i kontakt med sprayen. Det går även att använda kiselgur. Det är en ren naturprodukt som också fungerar på kort tid, inom 12-96 timmar.

Förebyggande åtgärder mot gråsuggor

För att förebygga nya besök inomhus av dessa ovälkomna gäster finns det bra metoder att ta till.

1. Kontrollera fuktnivåerna

Gråsuggor trivs i fuktiga miljöer. Se till att fuktnivåerna inomhus inte överstiger det normala. Regelbunden ventilation och användning av avfuktare kan vara effektiva sätt att upprätthålla en torr inomhusmiljö. Undersök även så att det inte finns någon fuktskada.

2. Täta ingångar och använd insektsnät

Dessa djur kan tränga in genom små sprickor. Täta dessa områden för att förhindra att de kommer in. Se till att dörrar och fönster är tätade och att luftventiler har insektsnät för att förhindra intrång. Dörrlister och andra platser där gråsuggor kan smyga in bör också noga undersökas och täppas till vid behov.

Gråsuggsfälla – Så fungerar den

Som gråsuggsfälla används smarta insektsfällor med naturligt lockbete. Dessa fällor går att använda i bland annat källaren, badrummet, tvättstugan eller köket där det ofta kan finnas krypande insekter som trivs i fuktiga miljöer. Skadedjuren lockas till fällan och fastnar på dess klisterytor.

Varje fälla av denna typ, från exempelvis Swissinno, är som en kassett med öppningar på fyra sidor och sätts enkelt upp med en tejp. Det är en hygienisk lösning där du slipper röra vid ohyra.

Vad är gråsuggor?

Gråsuggan (Oniscoidea) är ett kräftdjur som andas med gälar. Den är beroende av fukt för att få luft, eftersom de hämtar syre från vatten. Denna sårbara beroende av fukt gör dem känsliga för uttorkning, och därför trivs de främst i fuktiga miljöer utomhus.

En typisk gråsugga kan bli upp till 18 mm lång och kännetecknas av sin platta, ovala form och är grå i färgen. Dess kropp är bepansrad med kraftiga ryggplåtar, och den har ett litet huvud med fasettögon, två par antenner samt sju par ben på mellankroppen.

Deras föda består av förmultnade växtdelar, och de betraktas inte som skadedjur så länge de håller sig utanför känsliga områden, som storkök eller operationssalar. I källare kan de dock ibland dyka upp, men de orsakar vanligtvis ingen skada förutom att vara på fel plats.

Vanliga frågor (FAQ)

Varför har jag fått in gråsuggor?

Eftersom dessa skadedjur trivs i fuktiga miljöer kan luftfuktigheten i utrymmet vara för hög. Det kan också finnas en risk för att det finns en fuktskada. Kontrollera och åtgärda för att skapa ett torrare inomhusklimat.

Vad gör gråsuggor för skada?

Även om gråsuggor kan kallas för skadedjur gör de egentligen ingen skada. Det är mest att de kan upplevas som obehagliga, speciellt inomhus där vi bor eller rör oss.

Hur blir man av med gråsuggor?

Om gråsuggor har tagit sig in i huset är det bäst att täppa till sprickor för att undvika att få in fler. För att bli av med gråsuggor som redan tagit sig in, går det att se över fuktigheten och använda insektsfällor mot krypande insekter samt insektsmedel.

Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (26 votes)