
Att ha myror i trädgården är faktiskt en bra sak. Det finns många positiva effekter som kommer av att ha myror i trädgården, inte minst då myror bidrar till en naturlig tillförsel av näring till såväl gräsmattor som rabatter. En form av naturlig gödsling, helt enkelt.
Myror kan även hjälpa till med att hålla andra skadedjur på avstånd, vilket i synnerhet gäller myrarter som bits. Dessa arter angriper alltså inte bara människor, utan även sniglar och mindre insekter. I sådana fall är myror även att betrakta som ett naturligt myrmedel.
Vi rekommenderar
Myror + bladlöss = sant
Det är dock långt ifrån alla skadedjur som låter sig avhysas av myror, som bladlöss till exempel. Myror och bladlöss är kompisar på så via att bladlössen tjänar som en form av ”boskap” åt myrorna, som i sin tur nyttjar bladlössen genom att mjölka dem på honungsdagg. Det händer till och med att myror skyddar sina vänner bladlössen från att attackeras eller bli uppätna av andra rovinsekter (Källa: wexthuset.com).
Generellt sett är myror alltså att betrakta som ett nyttodjur, åtminstone när det kommer till trädgården. Av den anledningen behöver du egentligen inte vidta några åtgärder, åtminstone inte så länge myrorna håller sig på utsidan och låter bli att skapa problem. Dock ska du inte dröja med att vidta kraftfulla åtgärder om du upptäcker att de har tagit sig in i huset, där de snabbt förvandlas från nyttodjur till skadedjur. Detsamma gäller om du hittar döda myror i trädgården (eller inomhus) då det i princip alltid innebär att det finns fler myror i närheten. Har du otur rör det sig om ett helt myrbo…
Förebyggande
Det vanligaste problemet med ohyra är att de gärna ger sig på växternas mjuka delar. Därmed är det viktigt att vara extra uppmärksam under växternas mest känsliga tillväxtperiod, vilken generellt sett infaller mellan maj och juni månad. Under denna intensiva period ska du ge växterna extra mycket vatten, näring och kärlek så att de får en chans att växa ännu snabbare och blir starka nog att stå emot eventuella angrepp.
Genom att motverka myrangrepp underlättar du för växterna att behålla sin lagrade energi; energi som de annars måste använda för att värja sig mot myrangrepp. Att växter urholkas på energi i samband med ett angrepp märks inte minst på blomningen, som antingen försvagas eller helt uteblir.
Avlägsna döda myror
Inte sällan leder ett myrangrepp även till minskad skörd. Om det dessutom ligger fullt med döda myror i närheten av eller runt omkring krukor, odlingar och rabatter riskerar du även att locka till dig fler skadedjur.
Det är något du verkligen bör undvika, och därför är det viktigt att ta bort varenda liten död myra du ser, även om det kan kännas både överflödigt och övermäktigt. Här gäller det alltså att ha tålamod och påminna sig om att varenda liten detalj gör skillnad!
Exempel på förebyggande metoder
- Vattna extra mycket under en förutbestämd period
Eftersom myror ogillar vatten kan du bestämma en period då du vattnar din trädgård extra mycket. Det bästa är förstås om du kan pricka in denna period till en vädermässigt varm och torr period.
- Kombinera vattningen med naturliga medel
Skulle du inte nå ett tillfredsställande resultat genom extra bevattning kan du prova att använda nässelvatten, vilket med fördel kan ske på särskilt utsatta områden. Även kanel, bikarbonat och nejlika sägs ha en avskräckande effekt på myror.
Tips! För att göra eget nässelvatten behöver du en hink med tättslutande lock, ett par rejäla handskar, en sekatör och tillgång till nässlor.
Gör så här:
- Plocka en rejäl bunt nässlor utan att ta bort vare sig blad eller stam
- Lägg nässlorna i en hink med tättslutande lock
- Fyll på med vatten så att det täcker nässlorna
- Låt dra i cirka 3-5 dagar (för att påskynda processen kan du krossa nässlorna lite innan du fyller på med vatten)
- Blandningen är klar när den luktar så illa att det sticker i näsan
- Innan du häller blandningen i rabatten måste den späs ut med rejält med vatten
- Myror är nyttodjur – så länge de håller sig utomhus
Så länge myrorna håller sig utomhus och ”sköter sitt” betraktas de faktiskt som nyttodjur. Det är först när de söker sig in inomhus eller orsakar problem och obehag som de förvandlas till skadedjur. Därmed är det viktigt att hålla koll på myrornas stråk och att vidta förbyggande åtgärder för att undvika myrinvasion.
- När angreppet är ett faktum
Har du, trots förebyggande åtgärder, problem med myror finns det som tur är en hel del du kan göra på egen hand för att bli av med dem. De första du bör göra är att kontrollera utomhusmiljön då det är vanligt att myror bygger bo under altaner, stenlagda gångar, terrasser och trappor. Här kan du testa att spola bort myrorna med hjälp av vanligt vatten (bäst resultat får du om du spolar på högt tryck med vattenslang).
Tips! Försök lokalisera boets in-och utgångar så att du även kan motverka angreppet med hjälp av myrdosor myrmedel. Observera att dessa helst ska placeras så nära in- och utgångarna som möjligt!
- Myror inomhus
Har du myrorna lyckats ta sig in i bostaden eller omkringliggande byggnader har du ett större och mer akut problem. Vanligtvis är det svartmyror det rör sig om, vilket gör att du i alla fall kan vara lugn med att de generellt sett lämnar både människor och husdjur ifred. Det enda de är intresserade av är sötsaker, vilka oftast finns i köket eller skafferiet. Det bästa du kan göra är därför att städa undan efter varje måltid, vilket innebär att ta bort smulor, rester och annat som kan ha spillt ur glas och koppar.
Tips! Det är viktigt att förvara mat i tättslutande förpackningar och att regelbundet torka rent på hyllor och i lådor. Extra viktigt är det att hålla efter i ett skafferi av det mer ”traditionella slaget”, särskilt om det är ett skafferi du kan gå in.
Betyg på guiden: