Giftmedel mot mördarsniglar

Lagom till det att den tidiga vårsolens värmande strålar värmer jord och mark kommer den spanska skogssnigeln, mer känd som mördarsnigeln, fram efter sin långa vintervila. Det är dock enbart ungsniglar, redo att bli befruktade, som övervintrar, då de sniglar som redan lagt sina ägg dör samma år.

Mördarsniglar lägger sina ägg någon gång mellan juli och oktober, vilket innebär att behandlingen av såväl fullvuxna sniglar som ungsniglar (inkl. snigelägg) är något man behöver ägna sig åt större delen av året (vår, sommar och tidig höst). Av den anledningen är det viktigt att införskaffa kunskap om olika typer av snigelmedel och metoder som gör att dessa nyttjas på bästa sätt.

Med det sagt hoppas vi att den här guiden ska bidra till fördjupade kunskaper om sniglar i största allmänhet, och då i synnerhet om mördarsnigelgift.

Vi rekommenderar

Snigelgifter förr och nu

Att använda ordet ”förr” i såna här sammanhang kan, beroende på läsarens ålder och bakgrund, betyda allt från tidigt 1970-tal till sent 2000-tal. Vad dessa tidsepoker har gemensamt är de snigelmedel man då kunde köpa i handeln – medel som innehöll giftiga ämnen som Metaldehyd eller Mesurol vars effekter sträckte sig långt bortom sniglar.

Det är stor skillnad mot dagens KRAV-märkta och ofta biologiska snigelmedel som numera används i såväl jordbruk som i odlingar, parker och privata trädgårdar. Medel som, till skillnad mot gårdagens snigelgift, är ofarliga både för människor och husdjur, men också för andra vilda djur såsom ekorrar, möss och fåglar.

Metaldehyd (egentligen Metaldehyd tetramer) var ett vanligt förekommande snigelgift i Sverige under 1900-talets senare hälft. Det var ett medel som togs upp av växternas rotsystem som snabbt försvagades, inte minst av regnvatten, med påföljd att behandlingen av sniglar gick sämre än förväntat.

Positiv utveckling

Idag vet vi bättre, och framförallt mer, om sniglarnas beteende och preferenser. Samtidigt tänker vi i ett vidare perspektiv vad gäller tillverkning, distribution och konsumtion, vilket osökt leder oss in på dagens mer moderna snigelmedel. Syftet är fortfarande detsamma, nämligen att behandla mördarsniglar, medan det aktiva ämnet har bytts mot järnfosfat som är långt mer skonsamt vad gäller miljö och biologisk mångfald.

Att behandlingen av såväl sniglar som andra typer av skadedjur har pågått i decennier kan vi konstatera, däremot är behandling med giftfria medel ett relativt nytt påfund sett ur ett historiskt perspektiv. Det är en utveckling som vi ser mycket positivt på, inte minst då allt fler konsumenter får upp ögonen för den nya tidens snigelmedel. Det i sin tur betyder att snigelhantering blir allt snällare mot miljön, vilket sker utan förlorad effekt då nutidens snigelmedel är minst lika effektiva som dåtidens giftmedel mot mördarsniglar.

Järnfosfat – så funkar det

Hemligheten bakom nutidens snigelmedel stavas järnfosfat; en naturligt förkommande mineral som, när sniglarna får det i sig, förstör såväl matsmältningssystemet som aptiten. Utan mat kan sniglarna inte fungera, vilket betyder att de går en säker död till mötes. Det faktum att järnfosfat dessutom är naturligt nedbrytbart gör att du med fördel kan använda den här typen av snigelmedel i såväl ”vanlig” som ekologisk odling. Det bästa av allt är att du slipper oroa dig för medlen ska göra skada eller orsaka smittspridning.

Järnfosfat finns i två olika varianter: tvåvärt järn och trevärt järn. Det är den sistnämnda varianten, det vill säga trevärt järn (järn(III)fosfat-FePO4) som används för behandling av mördarsniglar. Väljer du att handla på skadedjursbutiken.se ska du titta efter Ferramol Snigel Effekt®, som du med fördel kan köpa tillsammans med Pestis® Koppartejp och Pestis® Snigelfälla.

Klicka på länken för att läsa om ovan nämnda produkter

Tips! Innan du väljer ett snigelmedel är det bra om du tar reda på vilken växtzon du bor i, då olika snigelmedel har olika stark motståndskraft mot fukt. Bor du på en plats med riklig nederbörd bör du välja ett snigelmedel som är extra regnfast, då sniglarna är som mest aktiva när det regnar.

Mördarsniglar – ett hot mot den inhemska snigelfaunan

Förutom att orsaka skada i privata trädgårdar märks mördarsniglarnas framfart även i jordbruk, handelsträdgårdar samt offentliga parker och grönområden. Bakom denna enorma skadegörelse ligger det faktum att sniglar är allätare, vilket betyder att det finns få växter och grönsaker som klarar sig undan ett snigelangrepp.

Det är också ett känt faktum att dagens moderna snigelmedel mot mördarsniglar även fungerar mot övriga snigelarter, vilket betyder att mördarsniglar även utgör ett hot mot den inhemska snigelfaunan.

2015 gjordes en intervju i Sveriges Radio angående snigelgifternas påverkan på övriga djur samt på naturen i stort. Intervjupersonen, i detta fall en representant från Naturvårdsverket, menade att importen av otillåtna preparat som innehåller giftiga ämnen (ex. metaldehyd eller mertiokarb) utgör ett hot även mot såväl igelkottar som hundar, katter och andra snigelarter.

Att detta ses som ett hot beror främst på det faktum att sniglar i allmänhet är nyttodjur, vars närvaro är oerhört viktig för den biologiska mångfalden. Att mördarsniglar i synnerhet ses som ett hot, främst mot den inhemska snigelfaunan, beror på att mördarsniglar äter såväl snäckor som andra snigelarter. Utöver det är de också konkurrenter till våra inhemska arter avseende föda och platser att övervintra.

Bli av med mördarsniglar: topp-5-tips

  • Var förberedd

Se till att vara förberedd inför snigelsäsongen genom att bygga upp ett lager med fällor, medel, koppartejp och stängsel.

För tips på produkter – klicka här

  • Börja tidigt

Se till att förkomma sniglarna genom att vidta förbyggande åtgärder med hjälp av nematoder, snigelstationer, snigelbarriärer och liknande.

För tips på fler åtgärder – klicka här

  • Agera omedelbart

Så snart du ser en mördarsnigel ska du agera genom att hugga eller klippa av snigelns huvud (använd spade/sax) alternativt avlägsna den från platsen (Obs! Lägg den inte i komposten).

  • Var tålmodig

Det lönar sig att vara tålmodig i jakten på mördarsniglar, vilket innebär att du kommer att bli belönad så länge du orkar med din dagliga snigeljaktrunda (vid regn flera gånger/dag).

  • Ge inte upp

Hur hopplöst det än må kännas får du aldrig sluta tro på att mördarsniglarna kan behandlas och i slutändan besegras, så ge inte upp!

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (34 votes)