Fruktfluga » Ultimata Guiden

fruktfluga

Fruktflugan (jämför engelskans ”fruit fly”) tillhör familjen daggflugor, som i sin tur tillhör släktet bananflugor. Fruktflugor är små och ettriga och påträffas oftast i närheten av frukt, gärna övermogen sådan. Deras livslängd är väldigt kort, men då de fortplantar sig desto snabbare kan man lätt få känslan av att de aldrig försvinner.

Snabbguide Fruktfluga

  • Fruktfluga är en direkt översättning av det engelska ordet ”fruit fly”
  • Namnet fruktfluga kommer sig av det faktum att flugorna oftast finns där det finns frukt 
  • En fruktfluga lever i cirka en månad 
  • Fruktflugans larver utvecklas i övermogna frukter 
  • För att bli av med fruktflugor gäller det att hålla rent i diskhon och i köket i övrigt 
  • Det finns både fällor och medel som är effektiva mot fruktflugor

Fakta om fruktflugor 

Ordspråket ”kärt barn har många namn” stämmer väl in på fruktflugan, som också kallas ättiksfluga eller bananfluga. Vad det rör sig om är olika arter av sorgmyggor som lever av övermogen frukt, och vars larver utvecklas i organiska material (som jäst eller övermogen frukt).

Fruktflugan ses som en självklart skadeinsekt då de orsakar besvär i många hem, i synnerhet under varma sommardagar. Men fruktflugan är också föremål för forskning och har bland annat varit till hjälp i forskningen om genetik och hjärnans funktioner.

I ett vanligt hushåll är fruktflugorna dock mest kända för att ”komma från ingenstans” och plötsligt finnas överallt. Orsaken är att de lägger sina ägg i jäst eller rutten frukt, i synnerhet under rötmånaden då fruktflugorna trivs som allra bäst.

En enda liten fruktfluga förökar sig extremt snabbt men lever endast i runt 30 dagar. De lever av mikroorganismer som finns i frukt, och som bryts ner så att proteiner och socker frigörs. Det innebär att det inte är själva fruktköttet de vill åt, vilket kanske är något överraskande.

Utseende 

Ett typiskt särdrag hos dessa flugor är att de uppvisar könsdimorfism. Det innebär att honorna och hanarna ser olika ut avseende kroppsstorlek, färger och övriga detaljer vad gäller utseendet. Även läten och beteenden kan skilja sig åt hos djurarter med könsdimorfism.

Hos vilda fruktflugor är ögonen vanligtvis tegelröda och kroppen i huvudsak gul-brun. Honorna, som blir omkring 2-3 millimeter, är något större än hannarna, som också skiljer sig från honorna genom den mörka fläck de vanligtvis har på bakre delen av kroppen.

När det kommer till äggen är de mycket små, avlånga och vita. I varje ägg går det två utskott som används för att förse den blivande larven med luft. Anledningen till detta är att äggen oftast ”ligger begravda” tills det är dags för kläckning, vilket sker inom ett drygt dygn efter det att honan har lagt sina ägg.

Reproduktion 

Fruktflugans livscykel består av en fullständig metamorfos: Den kläcks som ägg i vilket den blir till en larv som behöver förpuppas för att larven ska kunna utvecklas den till en fullbildad fruktfluga.

En och samma hona kan lägga cirka 400 ägg och hon lägger dem oftast i omgångar av fem. När honan lägger sina ägg gör hon det i material som larverna kan leva av, såsom jäst, rutten eller övermogen frukt. Hon kan också välja att lägga ägg i en golvbrunn eller en tomflaska.

Det krävs endast åtta dagar för larven att utvecklas till en fullvuxen fluga, och då varje hona har kapacitet att lägga hundratals ägg bör du vidta förbyggande åtgärder snarast möjligt om du upptäcker att du har fruktflugor.

Beteende 

Fruktflugor finns naturligt runt omkring oss, inte minst ute i naturen. Det är dock först när det tar sig in i våra hem som de upptäcks då de är så små. Att de tar sig in beror på att de trivs i varma, fuktiga miljöer och där det finns rikligt med tillgång på mat.

Du har med all sannolikhet upplevt känslan av att fruktflugorna liksom kommer från ingenstans och att de, främst i slutet av sommaren, plötsligt finns överallt. Att de främst tar sig inomhus på sommaren beror på att trädgårdsfrukten mognar då, vilket gör det lätt för flugorna att ta sig in via den frukt du plockat i trädgården eller köpet i mataffären. 

Som tur är orsakar dessa flugor inga kända fysiska skador på vare sig människor eller husdjur. Däremot kan de vara nog så besvärande när de svärmar runt frukt och annat sött som vanligtvis finns i köket. Det finns dock en hel del åtgärder du kan vidta på egen hand, både för att förebygga uppkomsten av fruktflugor samt för att bli av med redan befintliga flugor.

Fruktflugan som skadedjur 

Fruktflugor förökar sig snabbt i rumstempererade miljöer, gärna i närheten av matrester och dylikt. Den som vill bli av med fruktflugor kan med enkla medel göra en fälla, bestående av vatten, ett par droppar diskmedel och en skvätt vinäger. Det viktigaste är att inte ta mer än ett par droppar diskmedel då medlet bidrar till den ytspänning som måste till för att flugorna ska drunkna. 

När du väl har blivit av med flugorna kan både ägg och larver finnas kvar, helst på fuktiga platser där honorna gärna lägger sina ägg. Du bör kontrollera sopkärl och utrymmet mellan soppåsen och kärlets insida, vattenlås och avloppsbrunnar. Oavsett om du uppräcker ägg eller larver bör du rengöra sopkärl, avlopp och vattenlås med kokhett vatten.

Bli av med fruktflugor 

Små, svarta prickar på lampor, hyllor och burkar betyder med all sannolikhet att det finns fruktflugor i närheten. Även om det kan upplevas om obehagligt att torka flugbajs är det inget som är farligt. Dock innehåller flugornas avföring en slags bakterier som kallad acetobacter, vilka bör avlägsnas snarast möjligt – vilket är lätt gjort med hjälp av lite varmt vatten och några droppar diskmedel. 

Förebyggande åtgärder

Det finns en hel del enkla åtgärder du kan vidta på egen hand, både i förbyggande syfte och för att bli av med befintliga flugor.

  • Plocka undan övermogen frukt och annat matavfall 
  • Våttorka och dammsug regelbundet 
  • Kasta fruktavfall i slutna avfallspåsar
  • Gå ut med soporna varje dag 
  • Rengör och plocka undan tomma flaskor och burkar 
  • Förvara de rengjorda flaskorna och burkarna i en väl försluten påse 
  • Plocka undan eller diska smutsigt porslin per omgående
  • Ta vara på matrester eller släng dem på komposten

Hemmagjorda fällor 

  • Fyll en liten skål eller ett glas med vatten, en skvätt vinäger och ett par droppar diskmedel
  • Lämna kvar lite vin i en flaska eller ett glas och låt stå ett par timmar 
  • Koka upp vatten och häll det i diskhon 
  • Använd endast förslutna avfallskärl och sopkorgar 

Övriga metoder 

Just under sommaren, och särskilt under rötmånaden, kan du förvara frukt och grönt i kylskåpet för att minimera risken för att få in fruktflugor i ditt hem. Även om flugorna, mot förmodan, skulle ta sig in i ditt kylskåp kommer de inte att överleva kylan därinne.

På sommaren dricker vi ofta kalla och lite söta drycker, som exempelvis saft, juice, vin, öl och cider. Därför är det bra att ta för vana att skölja ur tomma flaskor och brukar och lägga undan eller panta dem så snart som möjligt. Behöver du spara innehållet bör du försluta flaskan eller burken så gott det går så att fruktflugorna får svårt att komma åt innehållet.

Det går självklart bra att köpa färdiga fruktflugefällor som innehåller lockmedel, och komplettera med ett insektsmedel som dock inte får sprejas direkt på frukt eller andra livsmedel.

Frågor och svar

Hjälper det verkligen med lite vinäger för att bli av med fruktflugor?

Fällor med vatten, vinäger och några droppar diskmedel är effektiva och kan fånga mängder med fruktflugor på en dag. Det är viktigt att endast använda ett par droppar diskmedel och att byta ut blandningen ofta.

Varför kommer fruktflugorna bara på sommaren?

Fruktflugor gillar värme och fukt och då är det naturligt att de kommer främst under sommarmånaderna. Det är också då våra fruktträd bär frukt och en period då vi tar in eller köper extra mycket frukt och bär som lockar flugorna till sig.

Hur blir man av med fruktflugor?

Det går att gillra egna fällor med hjälp av vatten, vinäger och diskmedel. Det går också bra att köpa färdiga fällor och vanligt insektssprej. Det viktigaste är att inte spreja medlet direkt på frukt eller annat livsmedel och att inte ge upp.

Klicka för att se fler Flugprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (25 votes)