Duvhök » Ultimata Guiden

Upload Image...

I Sverige är duvhök en av de 5 vanligaste rovfåglarna. För duv-, fasan- eller hönsägare kan duvhökar innebära problem och en potentiell fara. Med rätt skydd och förebyggande åtgärder kan du skapa en trygg och säker miljö för dina höns, fasaner och duvor.

Vi har sammanställt en guide för hur man bäst blir av med duvhöken. Här tar vi även med hur du kan förebygga mot att förlora dina djur som föda åt rovfågeln.

Snabbguide mot duvhök

  • Förebygg: Om det är möjligt, minska tillgången på mat.
  • Skydda: Skydda höns, fasaner och duvor med ordentliga tak.
  • Skrämma: Skräm bort duvhöken med fladdrande plastremsor.

Vi rekommenderar

Bli av med duvhök

Det är inte lätt att bli av med just duvhökar då de är envisa och kan vänta tålmodigt på de byten som finns i området.

Minska tillgången på föda

Har du duvor, höns eller fasaner, är det inte så lätt att minska tillgången på föda för duvhöken, då du säkert äger dessa fåglar av någon anledning.

Är det däremot problem med mullvadar, sork, möss, harar och andra däggdjur som höken äter kan det vara bra att bekämpa dessa som ett första steg.

Fladdrande plastremsor

Placera ut plastremsor som fladdrar i vinden för att skrämma duvhöken och andra rovfåglar.

Förebyggande åtgärder mot duvhök

Att skydda sina höns mot rovfåglar är egentligen den bästa förebyggande åtgärden då duvhöken håller till där föda finns tillgänglig.

Ordentligt tak över hönsgården

Att sätta upp ett ordentligt tak över hönsgården är det viktigt för att skydda dina höns. Ett bärnät av plast fungerar bra men också hönsnät.

Vad är duvhök?

Duvhöken, accipiter gentilis, är en majestätisk rovfågel som sveper över våtmarker och skogsmarkens vidder. Den har en imponerande förmåga att jaga och anpassa sig till olika miljöer. Fågeln har breda, avrundade vingar med ett vingspann på upp till 120 cm och en lång stjärt. Den har en grå ovansida och den vita undersidan är markerad med mörka tvärränder.

I sin jakt efter byte visar duvhöken enastående färdigheter och uthållighet. Den sitter och spanar över landskapet, för att sedan kombinera snabbhet och smidighet för att fånga sina byten, från små fåglar till större däggdjur som tjäder och hare.

Fredad art

Duvhöken är helt fridlyst och jakt tillåts inte längre från och med 2008. Fågeln står inför hot från mänsklig aktivitet. Det moderna skogsbruket, med sin inverkan på fåglarnas livsmiljöer, utgör en utmaning för duvhöken och dess överlevnad.

Skador fågeln kan orsaka

Bland våra rovfåglar är duvhöken den mest fruktade för hönsägare. Dess överraskningsmoment och förmåga att stilla spana från trädtoppar gör den till en effektiv jägare. Att ha en duvhök som regelbundet flyger över din hönsgård kan vara en verklig utmaning.

Vanliga frågor (FAQ)

Var finns duvhök i Sverige?

Duvhöken finns i hela landet och häckar i barr- eller blandskog, främst i mogna eller gamla träd.

Vad äter en duvhök?

Förutom duvor ger sig duvhöken ofta på ekorre, höns och andra fåglar men även både mindre och större däggdjur som hare och tjäder.

Kan en duvhök ta en katt?

Duvhökar kan ta större byten som valpar och kattungar. Har någon slags hök synts i området kan det vara bra att övervaka husdjuren när de rör sig utomhus.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)