Blomflugor » Ultimata Guiden

Blomfluga

Blomflugan tillhör insektsordningen tvåvingar, vars mun är anpassad för arg suga och ibland även sticka. Familjen, vars vetenskapliga namn är Syrphidae, består av inte mindre än omkring 6 000 arter som finns över hela världen. Cirka 350 av dem förekommer med mer eller mindre stor frekvens i Sverige.

Hos oss häruppe i Norden finns det en del arter som är mer vanligt förekommande än andra, som exempelvis kort gräsblomfluga, flyttblomfluga, taggsländfluga och gul solblomfluga. Dessa arter påträffas vanligtvis mellan maj och oktober och oftast i närheten av människor.

Fakta om blomflugan

Vanligen delas blomflugorna in i tre underfamiljer som heter Syrphinae, Eristalinae och Microdontinae. Den sistnämnda, som anses vara den ursprungliga, refereras ibland till som en alldeles egen familj, beroende på vilka forskningsrön man väljer att lita på.

Blomflugor äter pollen och nektar från blommor, och ses inte sällan hovra i närheten av en blomstrande äng eller rabatt. Många anser att blomflugorna liknar humlor eller honungsbin till utseendet, något som är mer känt som mimikry (ofarliga djur som har likheter med farliga djur). I detta fall har det med all sannolikhet att göra med de skyddande gaddsteklarna som håller fåglar och övriga insektsätare borta.

Något som kännetecknar blomflugan är att den kan stå helt stilla i luften. Detta kallas för att de hovrar, vilket bland annat sker i samband med att de befinner sig runt blommor. Hovringen är också ett sätt för hanarna att visa att de vill para sig.

Utseende

Blomflugor kan bli allt mellan 5 – 20 millimeter långa. De har ett huvud som domineras av två stora fasettögon, som i sin tur består av flera enskilda ögon (så kallade fasetter). Ögonens placering skiljer sig något mellan honorna och hanarna, då hanarna kan ha både tättsittande eller åtskilda ögon, medan honornas alltid är åtskilda.

Då det kan vara svårt att skilja blomflugor och honungsbin åt kan man ta vingarna till hjälp. Blomflugan har nämligen bara två vingar till skillnad mot bina som har fyra. Dessutom är blomflugornas antenner annorlunda, då de är kortare och försedda med ett mindre ”borst”.

Även de olika arterna av blomflugor är svåra att skilja på med blotta ögat, i synnerhet i fält.

Beteende

Blomflugor övervintrar inte i Sverige utan flyttar istället söderut. Flytten sker på höstkanten, och när vårens värmande stålar återvänder kommer även blomflugorna tillbaka. De fullvuxna blomflugorna äter pollen och nektar och fungerar därmed som pollinerare.

Larverna däremot kan livnära sig på vitt skilda saker beroende på vilken art de tillhör. Viss larver livnär sig exempelvis på bladlöss, men det finns även larver som helst äter insekter och avfall som de hittar i myr- eller getingbon. Utöver det finns det växtätande larver som föredrar rötter, lökar och dylika organiska material.

Reproduktion

Blomflugehonorna behöver protein som finns i pollen för att klara av att producera ägg. Hanarna däremot föredrar nektar som ger energi till att flyga.

Tvåvingarnas livscykel innebär fullständig metamorfos, vilket betyder att de går från att vara ett ägg till att bli en larv, till att förpuppas och utvecklas till en fluga.

Vingarna är mjuka och gråaktiga till en början, för att efter hand pumpas upp och sträckas ut till sin slutgiltiga form, storlek och färg. Detta sker på bara några timmar och omfattar även resten av blomflugans kropp.

Blomflugan som skadedjur

I privata hem är det främst krukväxter som blomflugorna angriper och orsakar skada på. Då flugorna äter fröer och rötter borrar de gärna ner sig nära jorden, där de kan sprida såväl svamp som bakterier, vilket gör att växterna försvagas och, i värsta fall, dör. Därför är det viktigt att motarbeta ett angrepp så snart det upptäcks.

Från att göra nytta i trädgården tar sig blomflugorna enkelt inomhus där de istället blir skadedjur då de gärna lägger sina ägg i växtjorden. Detta kan resultera i att det plötsligt svärmar av små, svarta flugor i och runt dina krukväxter. Det finns dock en hel del åtgärder du kan vidta, både i förbyggande syfte och för att eliminera redan befintliga angrepp.

Bli av med blomflugor

Numera finns det effektiv biologisk bekämpning som sker med hjälp av så kallade nematoder. Det går också att uppnå ett bra resultat genom att använda ett vanligt flugsprej, vilket också är lätt att ta med sig på exempelvis husvagnssemester eller till sommarhuset.

Det finns även ett par husmorsknep (hundra procent naturliga) att ta till. Det första innebär att du tar en okokt potatis, halverar den och försiktigt trycker ner halvorna i jorden där larverna lever. Det viktiga är att du lägger potatishalvorna med snittytan nedåt, och att de får ligga kvar i minst 4-5 timmar (gärna upp emot ett dygn). Larverna kommer så småningom att ta sig upp mot ytan för att äta på potatishalvorna, samtidigt som du står beredd med lite insektsmedel.

Det andra husmorsknepet involverar en skål med vatten, diskmedel och vinäger som placeras intill de krukor som larverna har angripit. Det är viktigt att skålen är gul (eller gulaktig) och att du endast har i ett par droppar diskmedel och vinäger. Flugorna lockas av vinägerdoften och drunknar på grund av ytspänningen.

Förebyggande åtgärder

Blomflugor sprider sig både snabbt och lätt, gärna från kruka till kruka. Av den anledningen är det bra att ställa nyinköpta plantor i en bit ifrån övriga plantor för att kontrollera så att de är flugfria. Du kan också hänga upp flugfällor i form av klisterremsor i närheten av frösådder, sticklingar och nyinköpta plantor.

Tänk även på att

  • Vattna lagom mycket
  • Låt jorden torka ut ordentligt mellan vattningarna
  • Jordflugor trivs i blöt jord
  • Skydda jorden i de krukor som har små plantor och sticklingar med fiberduk
  • Skydda jorden i de krukor som har stora, fullvuxna plantor med lecakulor eller täckbark

Fler exempel på effektiva åtgärder

I händelse att ingen av ovanstående åtgärder fungerar kan du testa att köra jorden i ugnen. Det räcker med 100 grader i cirka 30 minuter för ny jord ska bli steriliserad.

En annan effektiv bekämpningsmetod mot blomflugor är att använda nematoder (rundmaskar) som söker upp och använder fluglarverna som värddjur i samband med parning. Detta är en procedur som larverna sällan överlever, och det fiffiga är att även nematoderna försvinner (per automatik) så snart alla larver är borta.

Slutligen vill vi tipsa om en metod, eller snarare ett hjälpmedel, som passar dig som vare sig vill använda sprej, gillra fällor eller sterilisera jord: dammsugaren. Jo, så enkelt kan du faktiskt bli av med blomflugor, men se upp så att inte växter och annat åker ned i röret på köpet!

Frågor och svar

Kan blomflugor stickas eller bitas?

Eftersom blomflugor saknar gadd saknar de även förmågan att stickas. De är inte heller kända för att bitas då de inte tycks lockas av människans doft.

Var trivs blomflugor bäst?

På sensommaren/hösten tar sig flugorna in för att lägga ägg. De föredrar övermogen frukt eller förruttnande grönsaker, men också slattar och spill från vin och öl. Finns det blomkrukor lägger de gärna sina ägg i jorden, i synnerhet om den är fuktig.

Finns det något annat än starka medel som tar bort blomflugor?

En skål med vatten, några droppar diskmedel och en skvätt vinäger gör susen. Även enkla fällor i form av klisterremsor kan vara effektiva, liksom att dammsuga och att hålla fritt från övermogen frukt, spill och förruttnade grönsaker.

Klicka för att se fler Flugprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (27 votes)