Bli av med skadedjur i köket!

Kök

Har du fått problem med skadedjur i köket? Sitt lugnt i båten, här kommer tips på hur du blir  av med dem genom att ta till enkla knep och giftfria bekämpningsmetoder. Du kan också  vara lugn med att de flesta skadeinsekter är helt ofarliga både för människor och husdjur,  även om det finns sorter som sprider olika typer av sjukdomar. Läs vidare för att ta reda på  mer.

Försäkra dig om att du är försäkrad  

Att få in objudna gäster i köket är ingen höjdare. Genom att agera omedelbart och vidta  såväl förbyggande som mer långsiktiga åtgärder finns det dock goda chanser att bli av med  problemet. Skulle du inte lyckas på egen hand finns det dessutom professionell hjälp att få.  

Möss, råttor, mott, kackerlackor, pälsängrar, myror, silverfiskar, mjölbaggar, bananflugor…  Det finns många typer av skadeinsekter som kan ta sig in i din bostad och orsaka en hel  skada och problem. I vissa fall krävs det sanering, i andra fall räcker det med fällor och  insektsmedel för att bli av med skadedjuren. 

I sammanhanget är det extra viktigt är det att se över sina försäkringar för  att försäkra sig om att premierna täcker eventuella skadedjurssaneringar  och reparationer som uppkommit till följd av skadedjursangrepp. 

Bor du i villa finns det, enligt Konsumenternas, gott om försäkringsbolag som ersätter en rad kostnader som kan uppstå i samband med ett skadedjursangrepp. Har du fått problem med så kallade träförstörande skadedjur, såsom husbock eller hästmyra, kan det till exempel bli  tal om ersättning för reparationer, precis som ersättning kan utgå för en eventuell sanering gjord av en professionell skadedjurssanerare som Anticimex.

Lång- och kortsiktiga åtgärder  

Det finns både lång- och kortsiktiga åtgärder du med ganska enkla medel och metoder kan  vidta på egen hand. Tumregeln lyder ”åtgärd efter skadedjur”, men då det finns både  specifika och allmängiltiga åtgärder beroende på vilken typ av skadedjur det rör sig om, har  vi valt att dela upp tipsen i tre olika kategorier enligt följande:  

  1. Förebyggande åtgärder 
  2. Husmorsknep 
  3. Fällor, medel och bekämpning 

Dessa tips följs i sin tur av en sektion som beskriver de skadedjur som är vanligast  förekommande i svenska hushåll, med utvalda tips kopplade till respektive skadedjur. 

  1. Förbyggande åtgärder  

  • Ta bort hyllpapper i skåp och lådor 
  • Dammsug skåp, lådor, golv och lister 
  • Våttorka skåp, lådor, lister och skärbrädor 
  • Täta springor och håligheter 
  • Förvara torrvaror i tättslutande förpackningar 
  • Förvara frukt och grönt i kylskåpet 
  • Släng dålig frukt i komposten  
  • Töm och diska återvinnings- och sopkärl ofta  
  • Städa bort sötsaker och torka bort smulor och spill  
  1. Husmorsknep 
  • Ta ur dammsugarpåsen efter städning och lägg den i frysen innan den slängs i  komposten  
  • Gör egna fällor med vatten, vinäger och diskmedel 
  • Knyt ihop sop- och kompostpåsar när de inte används  
  • Häll kokhett vatten i avloppet, avsluta med ett par droppar diskmedel
  •  Följ eventuella myrspår för att lokalisera boet 
  1. Fällor, medel och bekämpning  
  • Ställ ut myrdosor med medel som lockar myrorna till sig
  • Kontakta en professionell skadedjurssanerare vid omfattande angrepp
  • Använd insektsmedel i sprej- och pulverform för att komma åt i trånga utrymmen
  • Placera ut produkter innehållandes cederträolja

Vanliga skadedjur i köket 

Det finns en rad skadedjur som enkelt tar sig in i privata hem, där de gärna angriper allt från spannmålsprodukter till textilier och trävirke. Oftast sker det i jakten på föda, men även i  sökandet efter en lämplig plats för honorna att kläcka sina ägg eller lägga sina larver på. 

Både plattbaggar och mjölbaggar är kända ”skafferiskadegörare” vars  larver angriper torrvaror som gärna förvaras i skafferiet. 

Bland de skadedjur som många får problem med just i köket tillhör mjölbaggen, silverfisken,  bananflugan och plattbaggen de absolut vanligaste. Även svartmyror och olika typer av  mottfjäril är vanliga ”gäster” i såväl privata som offentliga kök. 

Bland ovan nämnda är både plattbaggen och mjölbaggen kända för att vara ”skafferiskadegörare”, vilket även gäller de två mottarterna fruktmott och kvarnmott.

I det här fallet är det främst larverna som orsakar problem, då de angriper spannmålsprodukter som vanligtvis förvaras i ett skafferi eller i köksskåpen. 

Med tanke på ovan nämnda är det extra viktigt att kontrollera alla torrvaror regelbundet,  samt att se till så att produkter som pasta, mjöl, havregryn och fröer förvaras i väl förslutna  förpackningar. 

Silverfisk

Så vitt man vet har silverfisken funnits i cirka 300 miljoner år. Av många sett både som ett renhållnings- och skadedjur som trivs i varma, fuktiga utrymmen där de livnär sig på  stärkelserik föda som papper och tyger samt hudavlagringar i ventiler, galler och avlopp.  

Bli av med silverfiskar: våttorka köksbänkar, golv och skärbrädor, dammsug regelbundet,  täta sprickor och springor. 

Mjölbagge 

Mjölbaggen är vanligtvis helsvart eller brun och blir runt 5-6 millimeter lång. Den trivs i  varma, mörka skafferier och skåp där de gärna smaskar på torrvaror som mjöl, pasta,  havregryn och liknande. Mjölbaggens larver utsöndrar en frän doft vilket är ett tecken att  vara extra uppmärksam på. 

Bli av med mjölbaggar: förvara torrvaror i tättslutande förpackningar, släng allt som bär spår  av angrepp och lägg dammsugarpåsen i frysen innan den slängs. 

Plattbagge 

Plattbaggen har, likt mjölbaggen, en förkärlek för spannmålsprodukter som nötter, torkad  frukt, bröd, pasta, kryddor och liknande. Plattbaggar trivs bäst i varma utrymmen, där de  även förökar sig snabbt.  

Bli av med plattbaggar: renhållning är A och O, vilket innebär regelbunden dammsugning,  damm- och våttorkning samt tömning av hushållssopor och kompost. 

Fläskänger 

Fläskängern är en typ av skalbagge som äter animaliska produkter som djurfoder, kött, fisk, rester ur fågelbon och döda smådjur. Vuxna fläskängrar känns igen på sina mörka fläckar,  medan larverna är randiga och behåring.  

Bli av med fläskängrar: följ samma direktiv som för mjöl- och plattbaggar. Bananfluga 

Bananflugor klassas inte direkt som skadedjur, men då de lägger sina ägg i övermogna frukter och grönsaker är det en god idé att försöka bli av med dessa småkryp snarast möjligt. 

Förökningen går dessutom enormt snabbt då en enda hona kan lägga upp till 500 ägg på en  och samma gång.  

Bli av med bananflugor: torka bort spill från vin, öl och söta drycker, håll diskhon och  skärbrädan fri från rester, häll kokhett vatten i brunnar och avlopp och gör egna fällor med  vanligt vatten, en skvätt vinäger och en till två droppar diskmedel som du låter stå över natt  och sedan upprepar. 

Svartmyra 

Millimeter stora myror som älskar sötsaker och smulor som inte sällan finns i köket. Det  bästa är att försöka lokalisera boet som ofta finns under trädgårdsplattorna eller  grästuvorna på tomten. Det räcker med att en enda myra lyckas hitta föda för att du ska få in  en hel armé av myror, eftersom de lämnar doftspår efter sig för att kompisarna lättare ska  hitta godsakerna. 

Bli av med svartmyror: torka omedelbart bort smulor, socker och spill från söta drycker,  trimma buskar och träd för att bli av med så mycket bladlöss som möjligt, placera ut  myrdosor med lockmedel som fastnar på myrorna – medlet förs då med tillbaka till boet och  gör så att övriga myror i kolonin får i sig samma medel, vilket i sin tur medför att kolonin dör ut.

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)