Allt du behöver veta om sanering av vägglöss

Att undvika problem med skadedjur är något som står högt upp på många önskelistor. Det är en fullt förståelig och högst rimlig önskan, men också en önskan som kan slå in – i synnerhet om du är villig att jobba lite för det. Faktum är att många skadedjursangrepp går att undvika genom att vidta förbyggande åtgärder.

Skulle du få problem trots bekämpning finns det hjälp att få. När det gäller sanering av just vägglöss professionell hjälp att rekommendera då det i princip är det enda som biter på dessa envisa småkryp. Det viktiga är att ha koll på sin hemförsäkring för att förvissa sig om att den täcker eventuella kostnader förenade med sanering. Något som främst gäller husägare då bostadsrättsinnehavare oftast täcks av bostadsrättsföreningens försäkring. Allt detta och lite till går vi igenom nedan.

Vi rekommenderar

Därför är sanering en bra lösning

Många skadeinsekter är små och sprider sig snabbt, vilket gör dem i princip omöjliga att upptäcka och därmed svåra att bli av med. Vägglöss är inget undantag, snarare tvärtom, då en enda lus kan ge liv åt tusentals nya individer på bara några månader. Av den anledningen är det viktigt att agera snabbt, även om det bara finns en misstanke om vägglöss.

Detta leder oss in på saneringsfrågan, som, när det gäller vägglöss, oftast är en både bra och oundviklig lösning. Att använda sanering som bekämpningsmetod mot ett vägglusangrepp är något som varmt rekommenderas, inte minst med tanke på lössens extremt snabba fortplantningsförmåga.

Sanering kan också rekommenderas av hygieniska och känslomässiga skäl, då de hudutslag som lössens bett gärna lämnar efter sig kan bli ilsket röda med klåda och/eller sveda som följd. Att drabbas av sådana utslag kan vara psykiskt påfrestande, och det är inte ovanligt att den som drabbas upplever en känsla av att vara ”smutsig”.

Tips! Om du vill veta mer om hur du skyddar dig mot lusangrepp rekommenderar vi att du klickar på den här länken som tar dig direkt till vår ultimata guide om vägglöss.

Så går en sanering till

Sanering av vägglöss kan ske med hjälp av flera olika metoder. Vilken metod som funkar bäst avgörs av angreppets art och stadie, vilket betyder att ett angrepp som ännu är i ett tidigt skede kan stävjas genom förebyggande åtgärder, medan ett mer omfattande angrepp kräver mer direkta åtgärder.

Inspektion

Den första åtgärden är vanligtvis inspektion då man först och främst vill fastställa att det är just vägglöss som är problemet. I samband med inspektionen fastställs även var angreppet är som värst och hur omfattande det är. Vissa saneringsföretag använder sig dessutom av specialtränade hundar som är tränade till att upptäcka vägglöss.

Fysisk behandling

Så kallad fysisk behandling innebär, precis som det låter, att lössen fysiskt hindras från att nå sitt värddjur, vilket kan ske med hjälp av särskilt utvecklade madrasskydd som fästs runt sängramen och hindrar lössen från att nå sitt ”byte”. Det finns också särskilt utformade fällor som sätts under sängbenen, som gör så att lössen lockas in i fällan för att sedan vara fast däri.

Byggteknisk behandling

Är det frågan om ett stort angrepp där lössen snabbt sprider sig kan det bli aktuellt att vidta byggtekniska åtgärder. Detta är även en metod som allt oftare används redan under byggstadiet, då man helt enkelt bygger in särskilda luslister i själva grundkonstruktionen.

Vad dessa lister (även socklar) innehåller är ett ämne som kallas för kiselgur1 , vilket är ett ämne som nyttjas i bekämpande syfte då det hindrar spridning av skadedjur mellan exempelvis lägenheter.

Kemisk behandling

När det kommer till kemisk behandling av vägglöss är det inte ovanligt att applicera insektsgift genom så kallad “fogging”. Precis som det låter går metoden ut på att komma åt svåråtkomliga ytor genom att blåsa ut ånga, vilket innebär att det är en metod som lämpar sig för ytterst begränsade angrepp.

Värmebehandling

Att bekämpa vägglöss med hjälp av värme har visat sig vara en effektiv metod, inte minst vid mer omfattande angrepp. Det är också en metod som kräver tid då det är viktigt att värmen hinner sprida sig ordentligt, vilket i sin tur gör att fastigheten oftast behöver utrymmas. Med tanke på den långvarigt varma temperaturen finns det också viss risk för att tapeter, lister och möbler påverkas negativt.

Att tänka på inför en sanering

När man pratar om skadedjursbekämpning generellt pratar man inte sällan i ordalag som förbyggande kontra direkta åtgärder. Oavsett vilken typ av bekämpning det gäller finns det en hel del aspekter att ha lite extra koll på.

En mycket viktig aspekt i detta sammanhang inbegriper hemförsäkringen, vars omfattning du bör ha koll på. Näst på tur bör du kolla upp vem som bär huvudansvar (och därmed också ekonomiskt ansvar) vid en eventuell sanering. Sist, men inte minst viktigt, bör du tänka igenom valet av bekämpningsmedel och vilka metoder som lämpar sig bäst tillsammans med just dessa medel.

Nedan följer en redogörelse för var och en av dessa tre punkter tillsammans med värdefulla tips och råd som kan vara bra att lägga på minnet.

Hemförsäkringens omfattning

När angreppet är ett faktum bör du omedelbart ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Detta bör alltså ske innan du kollar upp och eventuellt tar kontakt med företag som utför sanering. Anledningen är att många försäkringsbolag redan har ett pågående samarbete med en saneringsfirma, vilket gör att du kan vara säker på att vägglussaneringen sker med hjälp av professionella yrkesmän.

Är du osäker på om det verkligen är vägglöss du har drabbats av kan du börja med att boka en tid för inspektion. Saneringsfirman skickar då ut en av sina medarbetare som inspekterar ditt hem för att med säkerhet konstatera att sanering verkligen krävs.

Tips! Känner du dig ganska säker på din sak kan du med fördel kolla en gång extra på egen hand. Kontrollen sker då enklast med hjälp av en så kallad indikationsfälla.

Ansvarsfrågan i samband med sanering

Generellt sett är det fastighetsägaren som ansvarar för angrepp av skadedjur, och vägglöss är inget undantag. Bor du i en fristående villa eller i en radhuslänga är det du som privatperson som har huvudansvar för att både förebygga och bekämpa redan konstaterade angrepp. Här är det alltså extra viktigt att få det bekräftat att hemförsäkringen täcker en fackmannamässigt utförd sanering av vägglöss.

För dig som bor i hyres- respektive bostadsrätt ser ansvars frågan något annorlunda ut, vilket även gäller för så kallade högriskmiljöer.

För dig som bor i en hyresrätt

Som boende i en hyresrätt har du personligen, enligt hyreslagen, ansvar för att anmäla såväl misstanke som upptäckt av skadedjur (i det här fallet vägglöss) till fastighetsägaren. Detta bör ske utan dröjsmål och vid minsta misstanke.

För dig som bor i en bostadsrätt

Som ägare till en bostadsrätt täcks du vanligtvis av en försäkring som tecknats i bostadsrättsföreningens namn. Undantaget är om du själv råkar orsaka ett skadedjursangrepp, då du med all sannolikhet stå för saneringskostnaden. Anledningen till detta är att bostadsrättsinnehavaren har ett ansvar både att förebygga samt kontrollera eventuella skadedjursangrepp i den egna bostaden.

Visar det sig att angreppet är av mer utbredd karaktär är det viktigt att omedelbart kontakta styrelsen, som i sin tur bör agera skyndsamt genom att ta kontakt med en saneringsfirma.

Tips! Att göra i väntan på sanering:

  • Söka efter spår av vägglöss i möbler, kläder och andra textilier
  • Leta särskilt noga i och runt sängen, runt lister samt i trånga skrymslen och vrår
  • Titta efter små svarta och/eller röda prickar (avföring/blodfläckar)

För dig som vistas/har vistats i en högriskmiljö

I så kallade högriskmiljöer, det vill säga hotell, konferensanläggningar, vandrarhem etcetera, har man ofta högt ställda krav på såväl förebyggande åtgärder som regelbundna kontroller. Skulle man upptäcka vägglöss sker sanering vanligtvis utan dröjsmål, vilket kan innebära att faciliteten behöver utrymmas.

Tips! Att göra som besökare/gäst:

  1. Be om en specifikation över bekämpningsmedel/metoder som används för bekämpning av skadedjur i allmänhet och vägglöss i synnerhet
  2. Be att få se en lista över de senast utförda saneringarna
  3. Ta med en egna indikationsfällor i syfte att genomföra egna kontroller
  4. Packa kläder och dylikt i vakuumpåsar som hålls stängda under hela vistelsen
  5. Tvätta alla kläder och övriga textilier så snart de packats upp vid hemkomst
Klicka för att se fler produkter mot vägglöss

Betyg på guiden:

4.3/5 - (37 votes)