Växtsteklar är en av två underordningar som ingår i insektordningen steklar. Det är en enormt stor ordning som omfattar omkring 150 000 arter, varav de minsta arterna mäter runt 0,2 millimeter, vilket gör dem mycket svåra att upptäcka med blotta öga.
I Sverige finns det cirka 700 kända stekelarter som tillsammans med bland annat getingar, bin och myror ingår i den variations- och artrika familjen steklar.
Vi rekommenderar
Fakta om växtsteklar
Steklar kännetecknas av ett brett huvud och en bred bakkropp. Vissa arter (växtstekeln undantagen) har också en tydligt markerad midja, vilket är ett karaktärsdrag som de bland annat delar med getingar.
Det är också här dess vetenskapliga namn, Symphyta, (från latinets ord för sammanvuxen) får sin naturliga förklaring: Det syftar helt enkelt på den avsmalnande övergången mellan bak- och mellankropp som många stekelarter har. Ett kännetecken som för övrigt har givit upphov till uttrycket ”getingmidja” (vilket syftar på en smal, markerad midja).
För att känna igen en växtstekel kan du också titta efter dubbla vingpar samt långa, smala antenner. Dessutom genomgår alla steklar en fullständig förvandling, vilket innebär att utvecklingen från ägg till fullbildad insekt sker i fyra olika stadier:
Fas 1: ägg
Fas 2: larv
Fas 3: puppa
Fas 4: imago
Olika arter och familjer
Eftersom det finns så otroligt många arter av steklar är det inte konstigt att de skiljer sig år ganska mycket både i utseende och biologi. Det finns till exempel arter som lever i trä och vars samlingsnamn är vedsteklar. Ett exempel är den gula hornstekeln som kan bli upp till 4 centimeter lång.
Vanligast är dock att dela in steklarna i två grupper, varav växtsteklar är den ena och midjesteklar är den andra. Skillnaden mellan dessa arter är att växtsteklarna har en bred mellankropp som hänger ihop med bakkroppen, medan midjesteklarna har smal mellankropp med en tydlig avsmalning mellan bak- och mellankropp.
Det finns också en stekelart som kan användas som biologisk hantering, och det är den så kallade parasitstekeln. Att använda biologiska metoder syftar bland annat till att skona och bevara viktiga pollinerare såsom humlor och bin, så att de kan fortsätta samla in nektar till sin viktiga honungsproduktion.
Utöver ovan nämnda arter finns det hundratusentals arter och familjer av steklar. Nedan följer ett litet urval:
- barrsteklar
- bladsteklar (eller sågsteklar)
- borsthornsteklar
- halmsteklar
- halssteklar
- klubbhornsteklar
- ormbunkssteklar
- parasitväxtsteklar
- spinnarsteklar
- tallblomsteklar
Utseende
Vuxna växtstekeln har brett huvud och en oskaftad, bred bakkropp som saknar den avsmalnande midja som flertalet steklar har. Stekelns larver är oftast växtätare och liknar fjärilens larver med den skillnaden att stekellarver kan ha upp till sju par bukfötter, medan fjärilslarverna endast har fyra (som mest).
Växtsteklarnas larver blir runt 2 centimeter långa, de har svart huvud och en ljust grå kropp med små svarta, vårtliknade prickar. De är även utrustade med minst fem par bukfötter, vilket skiljer dem från den annars ganska lika fjärilslarven (som har max fyra par).
Levnadssätt och beteende
De växtsteklar som finns i Sverige är bofasta och reproducerande. De återfinns oftast i områden där det finns skog (gärna lövskog), jordbrukslandskap eller våtmark.
Larverna lever mestadels av löv eller barr, förutom vedsteklarnas och halssteklarnas larver som livnär sig på död ved och rötsvampar. Fullvuxna steklar däremot, är uteslutande växtätare (så kallat fytofager) och livnär sig på pollen och växtsaft.
De vuxna växtsteklarna håller sig dock gärna till en specifik växt- eller blomsort, vilket innebär att de är så kallat ”värdspecifika djur”. För den som har trädgård kan det betyda att klematisbladen blir angripna ena året, medan aklejans eller avenbokens blad blir uppätna året därpå. Då kan det vara trösterikt att veta att växtsteklar försvinner ganska snabbt och att de inte gör någon egentlig skada på dina växter.
Reproduktion
Stekelhonorna lägger sina ägg på olika sorters sälg- och videblad som larverna sedan äter av. Förpuppningen sker vanligtvis på marken och i en kokong, men den kan även ske bland blad och annan vegetation.
Den växt som äggen läggs på kallas för värdväxt och äggläggningen sker någon gång under maj eller juni månad. Med hjälp av sin sågtandade äggledare sågar honan upp gångar i växten, där hon sedan kan lägga sina ägg med vetskapen om att de är på en skyddad plats.
Några veckor senare kläcks larverna, vilket sker i princip samtidigt och därmed i relativt stor mängd.
Växtsteklar som skadedjur
Då steklar utgör en mycket grupp inom familjen insekter finns det såväl skade- som nyttoinsekter bland arterna. De arter som oftast räknas till nyttodjuren hör bland annat bin och humlor (läs vår guide om humlor).
De verkliga skadegörarna finns främst bland växtsteklarna som inte sällan spetsar in sig på en viss växt eller blomma och sedan enbart angriper just den sorten. Det faktum att honorna dessutom lägger sina ägg på växternas blad gör att de blir mer eller mindre uppätna redan i larvstadiet. Det är först i vuxen ålder som växtsteklarna flyger iväg för att leta efter pollen och nektar som de kan livnära sig på.
Många stekelarter, som exempelvis rosenskottstekeln, rosenbladstekeln och slemmig rosenbladstekel, angriper specifikt rosor, vilket innebär att larverna även där äter av såväl blommor, blad och knoppar innan de växer till sig och ”flyttar ut”.
Hoprullade rosenblad är ett säkert tecken på att rosenbladstekeln har varit framme. Är bladens ovansida tunna och genomskinliga är det istället den slemmiga rosenbladstekeln som har varit i farten.
När det gäller skador på frukt orsakas dessa vanligtvis av äpple- eller plommonstekeln. Du kan titta specifikt efter ringformade, svarta hål (nästan som ärr), som är ett typiskt tecken på att äpplestekelns larver har varit där och gnagt.
Tyvärr är det inte så enkelt att steklarna eller larverna försvinner när äpplena faller till marken, utan de följer snarare med äpplet där de sedan spinner en kokong i vilken de stannar kvar över vintern.
Bli av med växtsteklar
Det vi har lärt oss är att larverna är glupska och att många steklar är värdspecifika. Några få larver kan förstöra hela växten och kan sedan stanna kvar i värdväxten för att övervintra. Som tur är hinner växtsteklarna endast med att ”producera” generation per år, men det kan vara nog så mycket för den som fått påhälsning i trädgården.
Som tur är finns det knep för att skydda sig mot angrepp, och som tur är försvinner många steklar av sig själva efter en säsong eller två. Ta del av våra tips i listan nedan för att vara på den säkra sidan, i synnerhet om du har rosor och fruktträd därhemma på tomten!
Tips för att skydda sig mot angrepp
- Klipp av angripna rosenskott och släng dem på komposten
- Kontrollera rosenbladen ofta och plocka bort alla ”hoprullade” blad • Locka till dig fåglar genom vattenbad och dylikt (de äter gärna larver) • Har dina rosor, fruktträd och dylikt blivit angripna förut – var ute i god tid • Om du hittar larver – lägg dem i en hink (med lite vatten) och placera dem i närheten av ett fågelbo eller ett vattenbad
- Fånga in larverna och ta med dem ut i skogen
- Plocka bort ägg, puppor och andra synliga spår så ofta du kan
Med en fiberduk hindrar du flygande insekter från att lägga sina ägg i just dina blommor och växter.
Att anlägga en odlingstunnel försedd med insektsnät eller fiberduk är ett annat effektivt sätt att skydda sina grödor på. Det hindrar flygande insekter från att lägga ägg i grönsakslandet, rosenrabatten eller i den nyplanterade klematisen. Kom bara ihåg att kontrollera så att de växter som täcks verkligen tål den värme som alstras under ett nät.
Det kan också vara smart att plantera ut ett par begärliga växter efter det att skadegörarna har svärmat klart (på sensommaren) då de inte längre lägger några ägg. På så vis lockas steklarna förhoppningsvis till de nyplanterade växterna, samtidigt som äggläggningen uteblir. Det betyder att du kan flytta växterna till komposten eller plantera ut dem i skogen under tiden som steklarna har sin vintervila.
Biologisk hantering
Det finns även möjlighet att fånga steklar på biologisk väg genom att använda specifika sprejer och feromonfällor. Dessa ska då hindra svärmande steklar från att lägga sina ägg I fruktträd och odlingar av olika slag.
Även metoden med nematoder är effektiv mot olika typer av larver, däribland växtstekelns. Det finns även så kallade limringar som kan sätta upp på de träd som skadedjuren gärna angriper och som hindrar dem från att ta sig upp i trädet.
Vanliga frågor om Växtsteklar
Vanligtvis rör det sig om olika arter av fjärilslarver som oftast är de larver som påträffas i privata trädgårdar. Merparten av dessa är att klassa som nyttodjur då de så småningom kommer att utvecklas ovärderliga dagfjärilar, som exempelvis citron- och nässelfjärilar. Vår rekommendation blir därför att man först bör försöka ta reda på vad det är för typ av larver man har hittat, och att man sedan vidtar åtgärder om det visar sig vara larver från en skadeinsekt.
Rosor är ofta mycket hårt ansatta av bland annat rosenbladstekelns, vars larver gärna knaprar i sig rosplantans blad. Det finns även arter som förstör blomningen helt, vilket betyder att du bör klippa bort alla skott som har blivit svarta och knipsa av alla blad som har rullat ihop sig. Att använda fiberduk kan hjälpa, likaså att locka bort steklarna med hjälp av andra, attraktiva växter som du planterar som lockbete och sedan gör dig av med. Du kan också ställa fram vattenbad i närheten av rosornas växtplats för att locka dit fåglar av alla de slag- de äter gärna små feta larver.
Stekellarven och fjärilslarven är lika på många sätt, men det finns en tydlig skillnad när det gäller antalet ben. Stekellarverna har nämligen minst fem par bukfötter (ibland sju), vilket är att jämföra med fjärilslarvens maximalt fyra. Bör man göra sig av med larver som man hittar i trädgården?
Jag har hört att steklar gärna ger sig på rosor. Stämmer det och i så fall – hur kan jag förhindra det?
Hur ser man skillnad på en stekellarv och en fjärilslarv?
Betyg på guiden: