Vargspindel » Ultimata Guiden

Upload Image...

Vargspindlar, även kända som jaktspindlar, är en fascinerande familj av spindlar som skiljer sig från andra genom sin jaktmetod. De använder nämligen inte spindelnät för att fånga sina byten. Trots deras skrämmande utseende är de ofta mer nyttiga än farliga för människor.

Att bli av med vargspindel kan vara en utmaning, men genom att följa tipsen i denna guide kan du minska risken för en spindelinvasion.

Snabbguide mot vargspindel

  • Förebygg: Regelbunden städning förebygger både spindlar och andra insekter. Använd också avskräckande dofter som rödcederträ. Det är även en fördel att hålla ordning och reda utomhus närmast huset för att minska risken att de smiter in när du har öppet i dörrar och fönster.
  • Bekämpa: Använd insektsmedel och insektsfångare för att eliminera.
  • Skydda: Täta kring rör, fönster och dörrar samt laga hål för att de inte ska ta sig in.

Vi rekommenderar

Bli av med vargspindel

Med några enkla knep kan du ta itu med vargspindlar i ditt hem för att bli av med dem.

Städa och ha ordning

Ett rent hem är inte bara inbjudande för människor utan också avskräckande för spindlar. Regelbunden dammsugning, torkning och rengöring av dina utrymmen minskar antalet gömställen och avskräcker alla insekter från att bosätta sig.

Rödcederträ

Ett enkelt knep för att hålla vargspindlarna på avstånd är att använda rödcederträprodukter. De och många andra kryp avskyr lukten och det ger därmed en avskräckande effekt. Därför är detta också en förebyggande metod för flera insekter.

Placera cederträblock eller använd cederträolja på strategiska platser i ditt hem där spindlarna ofta dyker upp.

Använd fångare och insektsmedel

Insektsfångare och insektsmedel i form av insektsspray är effektfulla metoder för att eliminera spindlar.

Förebyggande åtgärder mot vargspindel

För att förhindra att de tar sig in i ditt hem finns det bra förebyggande åtgärder.

Håll rent

Det bästa sättet att hålla spindlarna borta är att hålla ditt hem rent och prydligt. Regelbunden dammsugning, torkning och rensning av vrår och skrymslen, tak, väggar och golv kommer lättare att hålla både vargspindlar och andra insekter borta.

Även utomhus är det bra att hålla det städat genom att undvika att ha löv, trädgrenar eller träavfall nära ditt hus. Eliminera platser där de kan söka skydd, som vedhögar eller komposthögar, vilket minskar risken för att de ska bosätta sig i ditt hem.

Eliminera deras föda

En av de mest effektiva strategierna för att inte locka till sig vargspindlarna till våra hem är att eliminera deras föda. Genom att minimera populationen av andra slags insekter minskar också antalet spindlar.

Tätning

Täta eventuella springor och håligheter runt dörrar och fönster, i väggar och runt rör för att förhindra att de tar sig in.

Släck ner ljuset vid vädring

Genom att släcka utomhusbelysningen nära ditt hus eller inomhus när fönster öppnas för vädring, minskar du också risken för att locka flera slags insekter.

Vad är vargspindel?

Vargspindel, eller lycosidae, har olika nyanser av svart och sandfärgat. Detta gör dem svåra att upptäcka i deras naturliga miljö. De är mästare på att jaga byten med sina skarpa sinnen och snabba rörelser. Dessa spindlar gömmer sig gärna i håligheter och vid parningstid är enda gången de söker sällskap av en annan spindel.

Familjen av vargspindlar är inte begränsad till någon specifik region. De återfinns över hela världen, inklusive i Sverige. De trivs i alltifrån buskmarker och gräsmarker till skogar. Denna art har inget dödligt gift, men deras bett kan leda till inflammationer på grund av det neurotoxiska gift de bär.

Jagar utan spindelnät

Medan vissa spindlar förlitar sig på sitt spindelnät för att fånga byten, jagar vargspindlar aktivt sina måltider. Deras utmärkta syn och snabba reflexer gör dem till effektiva jägare, även i dagsljus. Deras långa ben och snabbhet gör dem till mästare att fånga sina byten.

Vanliga frågor (FAQ)

Finns det vargspindlar i Sverige?

Ja, det förekommer vargspindlar i Sverige, över hela landet. De lever ofta nära marken på liggande trädstammar eller i låg vegetation.

Är vargspindeln giftig?

Vargspindlar har giftet neurotoxin men det är inget starkt gift. Ett bett kan leda till inflammationer, men det har inte rapporterats några dödsfall.

Vad äter en vargspindel?

Vargspindlar är rovdjur och jagar små insekter. Denna typ av spindel är inte beroende av ett nät för att fånga sina byten.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)