Tvestjärt » Ultimata Guiden

tvestjart

Tvestjärtar är nyttodjur som hjälper dig att rensa din trädgård på flera olika sorters skadedjur, den äter gärna både bladlöss, loppor och kvalster som annars kan skada odlingar och växter i din trädgård.

Ett lagom antal tvestjärtar innebär alltså en bra balans i trädgården men om de blir allt för många kan de istället börja göra skada. Då kan man märka att de börjar tugga på blommor, frukt, bär och andra växter. Växter som den framförallt gillar är rosor, dahlia, sallad, solrosor, klöver, potatis, rödbetor, hallon och jordgubbar.

Tvestjärtarna tar sig även gärna in i våra hem under natten eller då sommaren börjar gå mot sitt slut vilket många av oss kanske inte uppskattar. Men det finns en del relativt enkla sätt av göra sig av med tvestjärtarna om de har börjat ta sig in i ditt hem och det finns även en del bra saker att tänka på för att förebygga så att de inte kan ta sig in. Vi går igenom vad du bör tänka på och ger dig tips och råd för att du ska slippa kackerlackor i ditt hem.

Snabbguide

Skydda: Täta springor och sätt insektsnät för fönster/dörrar för att minimera risken att tvestjärtar tar sig in. 

Bekämpa: Ställ ut insektsfällor (klisterfällor) där tvestjärtarna brukar vara. Dessa fällor fångar alla mindre krypande insekter. Spraya insektsspray i springor och skrymslen. 

Förebygg: Tvestjärtar trivs på mörka och fuktiga platser. Exempelvis kan fuktad wellpapp rullas kring stolpen till brevlådan vilket gör att insekterna stannar där istället för att krypa upp till lådan.

Fakta om tvestjärt

Tvestjärten är 1-3 cm lång med en klo baktill som den använder för att försvara sig med. Den är långsmal och bruna eller svart och de små nymferna är gula eller ljusbruna. Tvestjärten är inte farlig för oss människor, den är inte giftig och kan inte heller sprida virus, men däremot kan den nypas lite med sin klo om de känner sig hotad. Men den kan inte nypa igenom huden och brukar inte heller nypas om man bara låter den vara i fred.

Tvestjärten är i stort sett allätare men äter gärna olika typer av döda och levande växtdelar samt döda insekter. Det finns runt 2000 olika arter av tvestjärtar i världen och de flesta förekommer i tropiska områden. Fyra av dessa arter förekommer i Sverige, vanlig tvestjärt, liten tvestjärt, skogstvestjärt och busktvestjärt. En del arter av tvestjärtar har vingar och kan flyga men det är väldigt sällsynt att de flyger. Vingarna är nämligen hopvikta på ett mycket komplicerat sätt under de väldigt små täckvingarna, och denna hopvikning görs med hjälp av klon och består av inte mindre än fyrtio olika moment vilket kan förklara att man sällan ser tvestjärtar med utfällda vingar.

Den så kallade vanliga tvestjärten gömmer sig dagtid under stenar eller på andra mörka och fuktiga platser men på natten vandrar den omkring och tar sig då gärna in i våra bostäder. Även när sommaren börjar gå mot sitt slut börjar tvestjärtarna leta sig in i våra hem för att hitta sig ett gömställe. Tvestjärtar tar sig in i våra hus precis på samma sätt som andra krypande insekter, alltså exempelvis genom sprickor, ventilation, trösklar och fönster.

På hösten bildar tvestjärten par och övervintrar sedan under marken där honan även lägger sina ägg. På våren stöter honan bort hanen ur boet som sedan dör. Honan fortsätter att ta hand om sina ägg, putsa dem och hålla dem rena från mögel och när de kläcks tar hon även hand om de nykläckta nymferna. Hon skyddar även sina ägg från rovdjur med hjälp av sin klo.

Honan lägger mellan 20 till 80 ägg under sin livstid och äggen är runt 1 mm i diameter. Tvestjärten går igenom olika stadier från ägg till fullvuxen tvestjärt, från ägg till nymf och därefter olika stadier av ruggning, och denna process tar mellan 20-70 dagar. Sedan lever tvestjärten i ungefär ett år.

Förebygg tvestjärtar

Det är inte ofta man behöver bekämpa tvestjärtar utomhus i trädgården, för att förhindra att de blir allt för många eller för att se till att de håller sig på rätt plats där de gör nytta kan du vara noggrann med att tömma komposten regelbundet, lyfta på krukor och annat som kan vara gömställen för tvestjärtarna och sopa. Förvara trädgårdsdynor och liknande luftigt.

För att förhindra att tvestjärtar tar sig in i din bostad gäller det att täta alla kryp- och smitvägar.

  • Laga sprickor i husgrunden
  • Täta dörr- och fönsterlister
  • Se över området runt trösklarna och täta vid behov
  • Se till att använda insektsnät vid ventilation och fönster
  • Ge inte tvestjärtarna goda förutsättningar i närheten av huset såsom att exempelvis placera komposten nära huset.

Fånga tvestjärtarna

Eftersom tvestjärtarna gärna söker skydd under saker kan man utnyttja detta och göra sina egna ”uppsamlare” av exempelvis fuktiga bitar av wellpapp som du rullar ihop eller blomkrukor som du fyller med exempelvis träull och vänder upp och ner. På detta sätt samlar du ihop tvestjärtarna på ett ställe och kan sedan enkelt flytta dem till en bättre plats utomhus, exempelvis komposten där de gör nytta.

Frågor och svar 

Kan kiselgur användas för att bekämpa tvestjärtar?

Kiselgur är inte lika effektivt på tvestjärtar som andra insekter. Däremot kommer miljön att upplevas mer ogästvänlig av insekterna som därmed kan välja andra platser att vara på.

Kan de flyga?

En del arter kan flyga – andra saknar flygvingar.

Är tvestjärtar farliga?

Nej, de är inte farliga för människor eller djur. De gör inte heller någon materiell skada. Upptäcks de i livsmedel bör dessa livsmedel däremot slängas.

Kan tvestjärtar krypa in i ett öra?

Det finns sägner om att dessa insekter krupit in i öronen på människor. Eventuellt kommer detta från det engelska namnet Earwig. Det bör däremot enbart ses som en sägen.

När är de mest aktiva?

Tvestjärtar är främst aktiva på natten men kan även upptäckas dagtid.

Tvestjärtar mot bladlöss

Tvestjärtar är nyttodjur i trädgården och äter bladlössen på växterna. Skapa ett hem åt dem med hjälpa av uppochnedvända blomkrukor som placeras på t.ex. ett staket.

Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

3.8/5 - (6 votes)