Svarthuvad snigel

mordarsnigel

Svarthuvad snigel även kallad svarthövdad snigel är en ny och invasiv snigelart som inte hör hemma i vår svenska eller nordiska miljö. Den är inte så stor, men den är  glups och förökar sig snabbt, vilket gör att det är extra viktigt att förhindra dess spridning i Sverige. 

Följande går vi igenom hur svarthuvad snigel ser ut, var den har upptäckts och hur man kan motverka dem.

Snabbguide

  • Motverka: Genom att vara uppmärksam på snigelarter som finns i din trädgård speciellt från och med mitten av juli fram till oktober/november. 
  • Fånga: Genom att plocka sniglar regelbundet, gärna på morgnar och kvällar då sniglarna är som mest aktiva, kan man förhindra dem att lägga ägg och därmed minska spridning. 

Kort om svarthuvad snigel

Krynickillus melanocephalus, som är dess latinska namn, hör inte alls hemma i den nordiska faunan. I Sverige är det en ny och invasiv art som bör hindras från att få fäste. Den svarthuvade snigeln har sitt ursprung i Kaukasusstaterna, delar av Ukraina, Turkiet och norra Iran. Med människans hjälp har den spridit sig till Tyskland, Ukraina, Ryssland, Vitryssland, Baltländerna, Finland och nu även Sverige. Inom Sverige gjordes ett flertal upptäckter runt 2020 och lokalt har den huvudsakligen upptäckts från södra Hälsingland, Gästrikland, Uppland, Södermanland, Västmanland och Närke. Mörkertalet kan dock vara större än så. I sitt naturliga habitat lever snigeln i skogar och subalpina miljöer. Den lever i markskiktet under stenar, murkna trädstammar och stubbar. Snigeln, som tillhör gruppen fältsniglar, är glupsk samt förökar sig snabbt och betraktas därför som ett invasivt skadedjur. Den angriper växter och kan orsaka skador i trädgårdar och i odlingar, dock inte med samma kapacitet som den spanska skogssnigeln (mördarsnigel). Arten är än så länge ovanlig i Sverige men är på frammarsch.

Utseende

Svarthuvad snigel är ganska liten, ungefär 45 – 60 millimeter lång och påminner om åkersniglar. Den har ett markant svart huvud och hals och en mörkgrå kropp. Mantelns bakre del samt ett område runt andningshålet är ljusa. Snigelns andningshål sitter på den bakre delen av mantelns högra sida, till skillnad från liknande snigelarter som har andningshålet i den främre delen av manteln. Bakkroppen är formad som en spets.

Livscykel

I slutet av oktober – början av november lägger snigeln sina ägg. Därefter dör snigeln och endast äggen övervintrar. Det är först runt mitten av juli man hittar vuxna individer av svarthuvad snigel, eftersom denna art är sensommar- och höstlevande. Kunskapen om hur snigelns livscykel i Sverige är fortfarande okänd. Okända faktorer som när äggen kläcks, hur snabbt tillväxten sker samt när i tid blir könsmogna är ännu inte helt kända.

Preventiv behandling

  • Var uppmärksam på de snigelarter du har i din trädgård.
  • Plocka sniglar i trädgården för att förhindra att de lägger ägg och på så sätt förökar sig.
Klicka för att se fler Snigelprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (26 votes)