Sängkvalster » Ultimata Guiden

Upload Image...

Dagens välisolerade bostäder är en optimal miljö för sängkvalster. Speciellt i sängen finns fukten och värmen som gör att de kan föröka sig rekordsnabbt. Att eliminera kvalster från din säng är både en viktig grund för en god natts sömn och särskilt för dig som kan reagera på allergenerna.

Här i vår guide går vi igenom allt du behöver veta för att bekämpa sängkvalster effektivt.

Snabbguide mot sängkvalster

  • Förebygg: Ta för vana att vädra sängkläderna utomhus mellan tvättarna. Det är också bra att ha kontroll över ventilationen för att hålla en låg luftfuktighet.
  • Bekämpa: Sängkvalster tål inte höga temperaturer, så att tvätta lakan, påslakan och örngott i minst 60 grader.
  • Skydda: Använd sängkläder som är allergivänliga och minskar risken för exponering mot kvalster.

Vi rekommenderar

Bli av med sängkvalster

Om du lider av kvalsterallergi är det viktigt att vidta åtgärder för att minimera din exponering för dessa små skadedjur. Här är några praktiska tips för att hantera dina sängkläder.

Tvätta i höga temperaturer

Tvätta dina sängkläder regelbundet, minst 1 gång i veckan, i höga temperaturer, helst över 60 grader, för att effektivt döda kvalster och allergener.

Vänta med att bädda

Tänk på att inte bädda sängen direkt efter att du gått upp på morgonen. Låt i stället fukt och värme få avdunsta först och häng gärna ut täcke och kudde ute på vädring i friskluften.

Förebyggande åtgärder mot sängkvalster

Genom enkla åtgärder kan du skapa en mer hälsosam sovmiljö som främjar en bättre sömn och övergripande välbefinnande.

Allergivänliga sängkläder

Investera i allergivänliga sängkläder som är utformade för att minska risken för allergiska reaktioner genom mindre exponering. Det finns också särskilda madrassöverdrag för att hålla antalet kvalster i madrassen på så låg nivå som möjligt, men även för att minska exponering.

Vädra sängkläder

Mellan tvättarna kan det vara bra att låta sängkläderna vädra utomhus regelbundet för att minska fukt och begränsa kvalsterpopulationen.

Ventilation

Se över ventilationen för att bibehålla en hälsosam nivå på luften och låg luftfuktighet. Enligt Astma & Allergiförbundet krävs att luften byts minst varannan timme, så vädra gärna ofta.

Vad är sängkvalster?

Sängkvalster är mikroskopiska spindeldjur som frodas i fuktiga och varma miljöer. Det gör våra sängar, mattor och stoppade möbler till en idealisk plats för dem att leva och föröka sig.

Kvalster trivs i våra sängkläder, kuddar och madrasser där de kan hitta tillräckligt med fukt och värme för att överleva. I en varm säng kan ett kvalsterpar föröka sig till flera miljoner på ett år. De äter av allt som de stöter på i madrassen, till exempel hudflagor.

Problem de kan orsaka

Sängkvalster upplevs inte som ett problem för alla. Men deras närvaro kan leda till allergiska reaktioner hos människor. De kan också förvärra tillstånd som astma och eksem.

Att eliminera kvalster från din säng är då avgörande för att förbättra sömnkvalitet och minska risken för allergiska reaktioner.

Vanliga frågor (FAQ)

Hur vet man om man har kvalsterallergi?

Om du vaknar med nysningar eller rinnande näsa och klåda, kan detta vara tecken på kvalsterallergi. Då är symptomen främst kopplat till morgonen och brukar mildras eller avta under dagen. Även eksem och astma kan vara symptom till denna allergi.

Hur få bort kvalster i sängen?

Sängkläder bör tvättas i minst 60 grader var fjortonde dag. Täcken, kuddar och överkast behöver tvättas varannan månad. Ta också för vana att regelbundet dammsuga madrasser.

Hur länge lever sängkvalster?

En normal livslängd för sängkvalster är ett par månader och styrs framförallt på fukt och temperatur. Värt att veta är att flera miljoner kvalster kan matas av bara några gram hudflagor. Samtidigt är värmen och fuktigheten i sängen optimal för deras livsmiljö.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)