Pälsänger i sängen

Pälsänger

Den vanligaste arten pälsänger, den som lever inomhus och i våra sängar, biter inte människor. Trots det kan den orsaka kliande utslag som lätt kan förväxlas med utslag orsakade av vägg- eller sänglöss, som i motsats till pälsängrar bits.

Pälsängrar tillhör en kategori skadeinsekter som är vanligt förekommande i svenska hem. Den vanliga pälsängern har, till skillnad från både den bruna och den vågbandade pälsängern, inte förts in i Sverige utan lever på naturlig väg inomhus i våra hem. Oftast i textilier och gärna i en säng.

Så upptäcker du pälsängrar i sängen 

Det finns alltså fler än en art pälsängrar i Sverige. Vanlig pälsänger är den enda art som klarar att leva inomhus, medan brun pälsänger och vågbandad pälsänger endast kan leva utomhus.

Pälsängern är lätt att förväxla med mal som också är en vanligt förekommande skadeinsekt i våra hem. För att ta reda på om du har fått påhälsning av pälsänger eller mal behöver du ta en noggrann titt på textilier och andra material, både i garderoben och i sängen.

Oturligt nog angriper både mal och pälsängrar liknande material, men då skadorna skiljer sig åt går det att ta reda på om det är just pälsängrar som har orsakat dem.

Du vet att det är pälsängrar om

  • Hålen är runda och jämna i kanterna (malens ör ojämna)
  • Angrepp på ylleplagg, skinn och pälsmaterial förekommer 
  • Du hittar små ”korn” (avföring) eller brunfärgade skal i sängen 
  • Sängkläder, plädar och kuddöverdrag har fullt med små runda hål i sig (malen gör oftast färre hål)

Pälsängerns beteende 

Pälsängrar som söker sig inomhus är främst på jakt efter kläder och föremål tillverkade av päls, skinn eller ylle. Även dun, bomull och flanell går bra att gnaga på, vilket oftast lämnar dem med ett stort antal runda små hål.

Kraftigt angripna textiler är ofta fulla med små hål vilket är ett tydligt tecken på att hemmet är angripet av pälsängrar.

Pälsängrar är inget skadedjur som orsakar människor någon egentlig skada. Dock kan det kännas både frustrerande och olustigt att få sina saker ”uppätna” av skadeinsekter. Mest troligt är det att skadorna orsakats av pälsängerlarver, vilket på ett sätt gör det svårare att upptäcka insekterna eftersom larverna helst håller sig gömda. Däremot lämnar de ofta kvar spillning i form av små saltliknande korn, vilket är det som vanligtvis avslöjar dem.

Håll ditt hem fritt från pälsängrar 

Då pälsängrar gärna lägger sina ägg i textilier, gärna där det finns fjädrar och gott om föda, innebär det att duntäcken, soffkuddar, mattor och annat som ofta finns i ett sovrum kan bli föremål för angrepp.

Vid minsta misstanke bör du syna såväl sängkläder som plädar och kläder och då främst leta efter runda hål med skarpa kanter. Om du exempelvis hittar håliga täcken och kuddar bör du ta bort dem och kasta dem omedelbart. Var noga med att använda en soppåse som kan förslutas ordentligt och som kan slängas på brännbart.

Fortsätt därefter med att undersöka övriga textilier både i sovrummet och i närliggande garderober och byråer. När du är klar med genomsökningen bör du tömma sovrummet så mycket du kan och därefter dammsuga och våttorka allt från sänggaveln till madrassen, golvet, listerna, förvaringsutrymmen, fönsterbänkar och så vidare. 

Tips! 

Gnid in en liten mängd rödcederolja längs lister, runt sängramen och i hörnen för att hålla ängrarna på behörigt avstånd från sängen. Även doftblock och doftpåsar med rödceder och/eller lavendel är enkla sätt att hålla skadeinsekterna på avstånd.

Vädra och tvätta kläder, plädar, kuddar och sängkläder som klarat sig och gå sedan igenom skåp, lådor och torrvaror i köket för att förvissa dig om att pälsängrarna inte har spridit sig dit. För säkerhets skull bör du slänga torrvaror som har stått länge och se till att allt är väl förpackat och förflutet. Skulle du upptäcka ett större angrepp bör du ta hjälp av ett professionellt saneringsföretag.

Tips på bekämpning och förbyggande åtgärder 

  • Bekämpa med hjälp av fällor och medel för direkt effekt
  • Förebygg genom att regelbundet vädra, tvätta och städa
  • Motverka med hjälp av rödcederolja, insektsspray, doftblock eller doftpåsar
  • Tvätta allt som kan ha kommit i kontakt med/varit I närheten av pälsängrarna
  • Om möjlighet finns bör du även torktumla dina tvättade sängkläder på full effekt
Klicka för att se fler Pälsängerprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (55 votes)