Mjuk Trädgnagare » Ultimata Guiden

Mjuk Trädgnagare

Mjuk trägnagare är en liten skalbagge som lägger sina ägg i barrträdens bark. Larven lever sen mellan bark och splint där den gnager tunna slingrande gångar. Mjuk trägnagare är inte ett skadedjur, men om man använder obarkat virke, kan den mjuka trägnagaren göra hål genom täckande material och på så sätt orsaka läckage eller rötskador.

Följande går vi igenom lätt fakta om mjuk trägnagare, hur den ser ut, dess livscykel samt hur du kan undvika att få problem vid byggnation.

Snabbguide

  1. Städa: Avbarka virke som ska användas för byggnation samt virke som ska tas in som ved.
  2. Motverka: Avbarkning. Finns ingen bark, finns inga mjuka trägnagare.

Vi rekommenderar

Kort om mjuk trägnagare

Mjuk trägnagare är en liten brun skalbagge som inte har lika hårt hudskelett som andra trägnagare, därav namnet. Den lägger sina ägg i sprickor i barken på kvarsittande döda grenar, fallna stammar och timmer av gran och fur. När larven kläckts gnager den sig in under barken för ett liv mellan den innersta delen av barken och den yttersta delen av splinten. Där gnager den slingriga gångar på cirka 1 millimeters djup. När det närmar sig förpuppning, gnager larven en vinkelrätt fördjupning rätt in i veden.

Utseende

Mjuk trägnagare är cirka 3 – 6 millimeter med röd till kastanjebrun kropp som är täckt av gula tunna, silkeslena hår som tillsammans bildar den ljusbruna färgen. 

Livscykel

Honan lägger cirka 20 – 30 ägg som under 1 – 2 veckor utvecklas till larver. Kommande vår eller försommar sker förpuppning under 1 – 2 veckor och under tiden maj till augusti är den mjuka trägnagaren fullvuxen.

Motverka

Det finns ingen anledning att oroa sig över mjuk trägnagare, då den inte orsakar någon skada om den exempelvis följt med obarkad ved in. Om man däremot ska använda virke till byggnation, bör virket avverkas. Om larver finns kvar mellan bark och splint, kan de som fullvuxna gnaga hål i takbeläggning som exempelvis takpapp och därmed orsaka läckage som på sikt kan leda till röta och/eller svampangrepp.

Preventiv behandling

  • Avbarka virke av gran och furu som ska användas till byggnation eller ved.
Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)