Kiselgur är en mjuk kiselhaltig bergart som utvinns på naturlig väg vilket gör den etthundra procent organiskt nedbrytbart. Då det rör sig om en så kallat sedimentär bergart, det vill säga en bergart som bryts ner av erosionsprocessen, går det att smula sönder hela stenar till ett fint vitt pulver. Det är just detta pulver som fyller en viktig funktion när det kommer till skadedjursbehandling, men det finns fler användningsområden: tillväxtförstärkning hos växter, stimulering av mikroorganismer och filtrering vid dryckestillverkning för att nämna några.
Vi rekommenderar
Giftfri behandling mot skadedjur
Det har forskats en hel del kring pulvrets egenskaper och dess påverkan på miljön. I skrivande stund visar majoriteteten av dessa studier att kiselgur ackumuleras på ett sätt som inte påverkar miljön negativt då kiselgur utvinns på naturlig väg i stora stenbrott som tidigare bestod av sjö- eller havsbotten. Men att kiselgur är ett naturlig ämne behöver i sig inte innebär att det är bra för miljön.
För mer detaljerad information, läs vår ultimata guide om kiselgur
Den typen av kiselgur som används vid insektsbehandling skiljer sig dessutom från andra typer av kiselgur genom att vara okalcinerat (icke värmebehandlat), då det tillåter ämnet att anpassa sina egenskaper ändamålsenligt. En genomsnittlig partikelstorlek på omkring 12 mikrometer och extra hög renhet gör okalcinerat kiselgur till ett effektivt och ofta använt medel.
Trots att kiselgur är giftfritt och ofarligt är det viktigt att hantera produkten med försiktighet i syfte att undvika direktkontakt med hud och ögon. Skulle produkten trots allt komma i kontakt med hud eller ögon är det viktigt att skölja noga och utan dröjsmål för att undvika eventuell irritation och rodnad. Det är också rekommenderat att, så långt det är möjligt, undvika att andas in dammet som ofta uppstår i samband med hantering.
Olika användningsområden
– Uttorkning
Som insektsmedel är det främst kiselgurens uttorkande egenskaper som är av mest nytta. Kiselgur är till exempel känt för att torka ut djurstallar och förhindra klumpbildning i djurfoder.
– Filtrering och slipning
Som filtermedium är kiselgur även flitigt använt i simbassänger, pooler och fisktankar som, utan filtrering, skulle få sina filterpapper igentäppta. Utöver dess filtrerande egenskaper är
kiselgur även milt slipande, vilket gör att det används i allt från tandkräm till polermedel och hudvårdsprodukter.
– Tillväxt och näringstillförsel
Kiselgur kan även användas för att förstärka tillväxten och distributionen av socker hos växter, då pulvret hjälper plantorna att ta upp näring med bästa effekt.
– Skadedjursbehandling
Kiselgur är ett effektivt medel mot såväl myror, mjölbaggar och pälsängrar som silverfiskar, loppor, spindlar och silverfiskar. Det är enkelt att använda och skapar ett fullgott skydd på mindre än en vecka, vilket visar sig när de skadedjur som kommer i kontakt med medlet torkar ut och dör.
Vanliga frågor om kiselgur
Dagens kiselgur består till största delen av amorf kiseldioxid vilket gör den säkrare att använda jämfört med dåtidens kiselgur som ofta bestod av kristallin kiseldioxid. Det är dock rekommenderat att undvika inandning och direktkontakt med ögon och hud. Det finns också tydliga regler som begränsar exponering av kiseldioxid, även om dessa endast avser kristallin kiseldioxid (som är dammbildande). Kiselgur används inom flera olika områden utöver skadedjursbehandling: för att hålla fukten i djurstallar och djurfoder, för att rena vatten och honung samt vid tillverkningen av diverse drycker. Det viktiga är att använda rätt typ av kiselgur i rätt sammanhang (okalcinerat/kalcinerat). Kiselgur är ett effektivt medel mot flera typer av skadedjur, vilket även gäller för insekter som anses göra både skada och nytta(spindlar, bin, sniglar m.fl.). Utöver dessa ”nyttiga skadedjur” kan du även använda kiselgur för att motverka/bli av med bland annat vägglöss, silverfiskar, loppor, myror, kvalster, mjölbaggar och pälsängrar. Är kiselgur farligt att använda?
Kan man använda kiselgur till annat än hantering av skadedjur?
Är kiselgur ett effektivt medel mot skadedjur?
Betyg på guiden: