Mattbaggar » Ultimata Guiden

Mattbaggar

Mattbaggarnas larver är renhållare i naturen, men om de kommer in i våra bostäder, förvaringsutrymmen eller på museum, då kan de orsaka skador i form av små hål i exempelvis textilier. Det är inte den lilla vuxna skalbaggen som är det huvudsakliga problemet, utan dess larver som gärna lever på naturmaterial så som ull, bomull, lin, skinn och päls.

Följande går vi igenom hur man undviker att mattbaggar etablerar sig, hur de ser ut och hur man kan motverka dem i hemmet.

Snabbguide

  1. Kontrollera:  Se över alla textilier av naturmaterial, uppstoppade djur eller annat som larverna attraheras av.
  2. Fånga: Dammsug, damma, torka golv och lister samt värmebehandla de textilier som går.
  3. Motverka: Kontinuerlig städning, täta emballage, rena textilier.

Kort om mattbaggar

Mattbaggar tillhör ordningen skalbaggar och familjen ängrar. Den vuxna mattbaggen lever av nektar och pollen, exempelvis från hagtorn, fruktträd och gärna spirea. Den vuxna skalbaggen sitter ofta på blommande träd och buskar där den livnär sig på nektar och pollen. I slutet av maj, början av juni parar den sig utomhus och letar sedan upp lämplig plats för äggläggning. I naturen blir ett fågelbo/djurbo, torrt kadaver, fjädrar, hår eller köttrester en lämplig plats. Då fungerar mattbaggens larver som renhållare och äter kadaver och döda insekter. Inomhus attraheras larven av naturmaterial som ull, otvättad bomull och lin, uppstoppade djur eller annat. Larven föredrar otvättade textilier då de innehåller mer näring. Den vuxna skalbaggen är en duktig flygare, men även larven kan vandra långt för att hitta föda.

Utseende

Mattbaggar påminner om mycket små nyckelpigor, men med helt andra färger och de är mer matta än glansiga. En vuxen mattbagge är cirka 1,5 – 3 millimeter. Kroppen är täckt av färgade fjäll som varierar i färgerna svart och brun till vit och gul.  Känselspröten är klubbformade. Larven är kompakt och större än den vuxna baggen, cirka 4 – 5 millimeter. Larven är luden och har en segmentindelning som skiftar i gulbrun färg samt tre längre borstknippen längs med båda sidor baktill.

Utvecklingsstadier

Mattbaggar har en livslängd på 1 – 3 år. En hona lägger cirka 40 ägg per säsong och utveckling från ägg till larv tar cirka 2 – 3 veckor. Utveckling från ägg till skalbagge tar cirka 1 år.

Motverka

Om mattbaggelarver upptäcks är städning det viktigaste. Damma, dammsug samt skura golv och lister noggrant. Upprepa efter två veckor och fortsätt sedan att kontinuerligt städa. Gå igenom textilier. Värmebehandla textilier i temperaturen som håller 60 grader. Detta kan göras genom tvätt, att torktumla eller genom att stryka textilierna. Finns undanställda stoppade möbler och mattor som går att avyttra bör detta göras. Observera att syntetiska material är helt förskonade.

 Preventiv behandling

  • Var noga med städningen, det är det bästa knepet att förhindra etablering av mattbaggar.
  • Kontrollera regelbundet textilier som är av naturmaterial. Var mån om att hålla dem nytvättade. Om kläderna ska förvaras över längre tid, använd täta emballage
  • Undvik att ha stoppade möbler i förråd, vind eller liknande. Om möjligt – avyttra.
  • Undvik attraktiva växter som exempelvis spirea intill huset.
Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (39 votes)