Maskar » Ultimata Guiden

Maskar

Maskar är ett äldre samlingsnamn för ryggradslösa, spolformade, långsträckta och krälande djur. Vi möter vanligtvis dem i trädgården, i jorden, i komposten, men också i hav och sjöar. Maskar bör ses som nyttodjur och endast maskgruppen rundmask, som kan parasitera på djur, människor och växter, ses som skadedjur.

Snabbguide

  1. Fånga: Om du hittar mask, släpp ut den där den hör hemma.
  2. Motverka: Maskar behövs i naturen

Kort om maskar

Det finns en lång rad olika stammar av ryggradslösa djur och det enda som förenar dem under begreppet maskar är utseendet. Förr trodde man att detta var en enhetlig grupp som var nära besläktade, idag vet man att de är helt fristående grupper. Vanligt förekommande maskgrupper är exempelvis ringmask, plattmask och rundmask. Exempel på ringmaskar är daggmask, igel, havs- och fäborstmask. Dessa, liksom den parasiterande plattmasken, förekommer i de flesta miljöer så som på land, i hav samt i sötvatten. Maskar kan varken se eller höra, men känna av ljus.

Utseende

Det som kännetecknar de djur som går under samlingsnamnet mask, är att de är ryggradslösa, spolformade, långsträckta krälande djur. Kroppen på exempelvis daggmaskar består av uppbyggda segment (ringar) och är mjuk och vätskefylld. Maskars längd varierar, men vissa arter av daggmaskar i Sverige kan bli upp till 3 decimeter långa. I havet finns maskarter som kan bli upp till 50 meter långa. Färg varierar från nästan transparant vit till svartbrunt, beroende på vilken typ av stam och grupp masken tillhör.

Livscykel

Maskar är hermafroditer, det vill säga de är tvåkönade och producerar alltså både spermier och ägg på egen hand. För en daggmask tar det cirka ett år från kokong till vuxen. En daggmask kan leva upp till åtta år, men vanlig livslängd är två till tre år. 

Motverka

Maskar räknas inte som skadedjur. Det är endast maskgruppen rundmask som parasiterar på djur, människor och växter som räknas som skadedjur.

Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (35 votes)