Lusangrepp barn

harlus

Huvudlöss skiljer vare sig på kort, långt, rent eller smutsigt hår, även om de flesta föredrar ett tvättat och rent hår. Därmed är problemet med huvudlöss inte relaterat till dålig eller bristande hygien som många fortfarande tror, utan snarare ett problem som uppstår naturligt och vid nära kontakt mellan människor eller djur.

Särskilt vanligt är det bland yngre barn i för- och grundskoleåldern som gärna leker sida vid sida och med huvudena tätt ihop. Det gör det förstås extra lätt för huvudlössen att sprida sig från ett värddjur till ett annat, i detta fall från en barn och en hårbotten till en annan. Därmed bör noggranna och regelbundna kontroller vara en självklarhet för alla som har barn i den åldern. Det bästa är att alltid vara beredd med såväl luskam som förstoringsglas och lusmedel!

Så upptäcker du huvudlöss 

Löss är svåra att upptäcka på grund av att de är små, genomskinliga och platta. Dock skiftar de färg till en brun-röd ton efter det att de har sugit blod, vilket gör att de kan vara lättare att lokalisera ”efter måltid”. 

Även gnetterna, det vill säga lusäggen, kan vara lättare att upptäcka då de oftast sitter fast på själva hårstrået snarare än i hårbotten. Dessutom är äggen svarta innan de kläcks, varpå de snarare ser ut som vita, tomma ”minipåsar” som hänger kvar på hårstråna.

Det mest vitala i hela den här processen är att kontrollera barnets hårbotten regelbundet, men då inte enbart efter fullvuxna löss utan också efter ägg. Löss som hittar ett värddjur ( i detta fall ett barn) kan nämligen hinna med att leva ett helt liv i barnets huvud om ingen stoppar dem; från ägg – larver – puppor – fullvuxna löss. Det är alltså en väsentlig skillnad mot löss som står utan värddjur, då dessa sällan lever längre en ett till två dygn.

Bra att veta om huvudlöss

  • Huvudlöss kan varken flyga eller simma 
  • Löss sprids genom kontakten huvud-mot-huvud mellan människor
  • Löss sprids extra snabbt på skolor och förskolor där barn ofta leker tätt ihop
  • Vid kontakt med vatten sluter sig lössen samtidigt som de ”låser fast sig” på håret
  • Huvudlöss suger blod cirka 4 gånger/dag  
  • Löss kan leva hela ett helt liv i värddjurets hårbotten eller päls 
  • Löss som inte hittar ett värddjur (människa eller djur) överlever max 1-2 dygn 
  • En hona kan lägga 10 ägg/dag 
  • Äggen läggs nära hårroten eller i hårbotten
  • Gnetterna (äggen) överlever ofta trots behandling 
  • En behandling mot huvudlöss behöver ofta upprepas 
  • Ju tidigare lössen upptäcks desto lättare är de att bli av med 
  • Inkubationstiden kan vara så lång som flera veckor (smittillfälle – upptäckt)

Vanliga symtom vid löss 

De vanligaste symtomen vid lusangrepp är icke övergående klåda i hårbotten. Klådan kan upplevas som intensiv och konstant, vilket även kan bero på att det ofta bildas mindre skrapsår i hårbottnen. 

Hårlöss trivs främst runt öronen och nacken, varifrån de kan sprida sig från människa till människa men inte från människa till djur (eller vise versa).

När lössen väl har hittat sitt värddjur sker utvecklingen från ägg till lus på mindre än tre veckor, men då det kan vara svårt att upptäcka löss i hårbotten kan inkubationstiden vara avsevärt längre än så. Det beror dels på att löss är extremt små och rörliga, dels på att gnetterna har en tendens att överleva trots behandling med lusmedel.

Behandling för barn 

Det är väldigt viktigt att behandla löss både per omgående och förebyggande. Som försiktighetsåtgärd bör du regelbundet kontrollera hår och hårbotten för att minimera risken för huvudlöss och gnetter. I samband med ett lusutbrott i skolan eller på förskolan är det dagliga kontroller som gäller (vilket även rekommenderas under höst/vinter).

Det är ytterst noga att du följer bruksanvisningen på medicinförpackningen till punkt och pricka, vilket betyder att du kan behöva upprepa behandlingen inom sju dagar efter flesta tillfället.

Vidare ska all kontakt hår mot hår undvikas till dess att båda behandlingarna har genomförts. Det betyder dock inte att det smittade barnet måste stanna hemma från förskola/skola, men ska barnet vara på plats ska också lössen ha behandlats strikt enligt instruktion. Vid smitta i övriga familjen ska samtliga drabbade behandlas samtidigt i syfte att minska risken för återsmitta. Därefter kan både barn och vuxna återgå till jobb respektive skola.

Var noga med efterkontroller

Vad gäller lössens gnetter (ägg) kläcks dessa i pälsen på ett sätt som gör att de sitter som fastklistrade på själva hårstrået. Även om du upptäcker och behandlar barnets hårbotten mot löss kommer gnetterna förmodligen inte försvinna helt. Efter sig lämnar de visserligen enbart ett tomt skal, men det betyder ändå att ytterligare behandling krävs för att vara säker på att få bort både löss och gnetter.

Behandling kan ske antingen med receptbelagda eller icke receptbelagda medel. Behandling bör samtidigt ske av andra barn som har varit i direktkontakt med det smittade barnet, inte minst med tanke på att smittan är omedelbar och att risken för återsmitta är stor.

Det bästa du kan göra är att kontakta berörda personer så snart du har upptäckt löss hos ditt eget barn. På så sätt blir det lättare att behandla samtliga drabbade i princip samtidigt, vilket gör att de är färdigbehandlade och redo att vara tillsammans och leka igen så snart alla tecken på löss är eliminerade.

Sammanfattande punkter 

  • Ta för vana att inspektera barnets hårbotten varje dag
  • Använd luskam och gärna förstoringsglas för extra noggrannhet 
  • Håll lite extra uppsikt efter löss under vintern och i samband med utbrott 
  • Använd milda, gärna oparfymerade, hud- och hårvårdsprodukter vid dusch och bad
  • Informera samtliga berörda omedelbart vid smitta (skola/förskola etc.)
  • Behandla lössen omedelbart och var noga med att få bort alla gnetter 
  • Följ instruktionerna på förpackningen till punkt och pricka 
  • Tvätta sängkläder, mössor, kepsar osv. om du upptäcker löss hos barn
  • Undvik att dela/låna/låna ut kam, borste, mössa, keps och/eller hjälm 
Klicka för att se fler Lössprodukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (19 votes)