Lär dig hantera huggormar

Likt många människor tycker många ormar om att ligga och lata sig i solen. Det gäller såväl snok som huggorm, även om det bara är huggormar du behöver ha extra koll på då det är Sveriges enda giftiga ormart.

Även om huggormar är giftiga och kan upplevas som hotfulla går de sällan till anfall. Åtminstone inte oprovocerat. Faktum är att en huggorm nästan aldrig biter, eller hugger, så länge den inte blir direkt trampad på eller på annat sätt upplever ett hot.

Snabbguide

  1. Skrämma: Gnagar- och ormskrämmor skapar vibrationer i marken som skrämmer bort dessa djur.
  2. Upptäck: Håll gräset kortklippt och ”städa” i trädgården. Då upptäcks ormarna lättare av människor och rovdjur.
  3. Flytta: Flytta ormar till andra områden med ormtång. (Bör enbart användas med stor försiktighet)
  4. Begränsa platser: Undvik rishögar, vedstaplar och andra mörka/skuggiga platser i trädgården.
  5. Begränsa föda: Fånga möss/råttor och andra gnagare i trädgården.

Vi rekommenderar

    Hur vet jag att det är en huggorm?

    Om du är osäker på hur en huggorm ser ut och beter sig kan nedanstående lista förhoppningsvis tillhandahålla en del nyttig information. Som att de lätt förväxlas med vanlig snok, till exempel, och att de, likt snokar, kan vara helsvarta i färgen.

    Egentligen är det inte så konstigt att många flyr så snabbt de kan från platsen när de får syn på en orm. Skulle någon våga dröja sig kvar en liten stund kanske den personen skulle lägga märka till följande:

    • En huggorm ligger ofta kvar och avvaktar en stund innan den eventuellt intar försvarsställning alternativt ringlar iväg från platsen
    • En huggorm går vanligtvis enbart till attack om den känner ett uppenbart behov av att försvara sig
    • Huggormens huvud är stort, runt och något trekantigt till formen
    • Fjällen på huvudet sitter tätt och är matta, till skillnad från snokens som är glansiga
    • Huggormen rör sig långsamt och något ”osmidigt” jämfört med en snok
    • Huggormens ögon är kattliknande med vertikala pupiller
    • Huggormens kropp smalnar av i höjd med svansen
    • Huggormens ryggrad pryds av ett mörkt sicksack-liknande mönster
    • Huggormar kan vara ljust bruna eller ljust grå, ibland helt svarta

    Huggorm på tomten – vilka regler gäller

    Samtliga ormarter som förekommer i Sverige är fridlysta. Det betyder att det är förbjudet att fånga, skada och/eller döda ormar, vilket även gäller dess ägg och ungar. Just huggormar finns över hela Sverige, även om de är vanligast på östkusten (i synnerhet i Stockholms skärgård) samt i Uppland och Södermanland. Att Stockholms skärgård är ett av de mest frekventerade tillhållen beror på den rikliga tillgången till föda samt på naturliga fiender.

    Oavsett var du träffar på en huggorm kan det vara bra att veta att en huggorm sällan flyr omedelbart. Här är en stor skillnad mot exempelvis snoken som genast, och med snabba rörelser, flyr en till synes hotfull situation.

    Läs mer om skillnaderna mellan huggorm och snok

    Till skillnad från en snok kan alltså en huggorm dröja sig kvar till dess att faran, i det här fallet du, bara är några meter ifrån. Dock förblir ormen sällan helt passiv under tiden som faran närmar sig; den tiden används till att inta en skrämmande pose som signalerar att ormen är beredd att gå till attack om den måste. Attackerar gör den dock sällan såtillvida den inte blir direkt attackerad själv alternativt trampad på.

    • Så fångar du en huggorm

    Ser du en huggorm på tomten får du fånga och flytta den så länge du inte skadar den. Det bästa är att använda en ormtång som är utrustad med en ”klo” som går att öppna och stänga och som är placerad längst ut på skaftet. När handtaget trycks ner öppnar sig klon vilket gör att du, på behörigt avstånd, kan greppa tag om ormen för att avlägsna den från tomten.

    • Så forslar du bort en huggorm

    Som du säkert förstår är det knappast någon bra idé att dumpa ormen på grannens tomt. Det mest ultimata är om ormen kan forslas bort från all form av bebyggelse, gärna till en skogsdunge eller en skog om det finns någon i närheten.

    För att forsla bort ormen på ett så säkert sätt som möjligt kan den läggas i en hink med lock. Finns det ingen sådan går det bra att använda en vanlig hink och täppa till öppningen med något som är tungt nog att hålla ormen på plats en stund. Du kan också kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret i din hemkommun för att fråga om råd eller be om hjälp med att fånga och forsla bort ormen.

    • Så ormsäkrar du din tomt

    Att ormsäkra tomten handlar om att göra den mindre lockande för ormar. Exakt vad du kan göra presenteras i nedanstående steg-för-steg-guide som du med fördel kan spara på ett lämpligt ställe.

    Ormsäkra steg-för-steg:

    • Håll tomten fri från gammalt sly och annat bråte
    • Täta eventuella håligheter och sprickor i husgrunden
    • Se till att samtliga ventiler är ordentligt tätade (hjälper mot fler skadedjur)
    • Klipp gräset ofta då ormar gärna använder högt gräs för att gömma sig
    • Anlägg komposter och liknande på behörigt avstånd från huset
    • Undvik att gå barfota och barbent i högt gräs och bland snårigt buskage
    • Rör runt lite försiktigt med en kratta i rens- och komposthögar innan du tar i något med händerna

    Läs vår ultimata guide om huggormar

    Frågor och svar

    Vad är en ormtång?

    En ormtång används för att greppa och förflytta ormar för att undvika bli biten. Det ska däremot ses som ett professionellt redskap som enbart används av personer som har kunskap i hantering av ormar.

    Kan man dö av huggormsbett?

    Det är extremt ovanligt att en människa dör av ett huggormsbett. Enligt Skansen dör det i genomsnitt en person vart åttonde år i Sverige av sådant bett.

    Måste jag åka till sjukhus om jag blivit biten?

    Ja, vårdguiden (1177) rekommenderar alla som blivit bitna att kontakta sjukvården. Detta även om några symtom inte visas. De rekommenderar även alla att inte åka ensam till sjukhuset eftersom symtom snabbt kan komma och förvärras.

    Kan huggormar klättra?

    Ja, huggormar kan både klättra och simma.

    Är de små/yngre ormar mer giftiga?

    Nej, ålder eller storlek avgör inte hur giftig ormen är.

    Klicka för att se fler Produkter

    Betyg på guiden:

    4/5 - (36 votes)