
Kanske har du sett dem i mängder på söderväggen eller vid växthuset, de mycket små, röda miniatyrspindlarna som egentligen är kvalster. Kanske reagerade du för att gräsmattan eller buskarna antog en ljust prickig eller vitaktig färg. Krusbärskvalster, som lika ofta går under namnet soldyrkare, livnär sig på växtsaft och trots att växterna tillfälligt kan bli bleka i brist på klorofyll, återhämtar de sig i regel. Krusbärskvalster orsakar ingen skada på människor eller djur.
Följande går vi igenom fakta om krusbärskvalster/soldyrkare, hur de kan se ut och om deras livscykel.
Snabbguide
- Motverka: Genom att undvika gräsmatta och för krusbärskvalstren andra attraktiva växter direkt emot eller nära fasaden, kan kvalstren motverkas. Även genom att plantera växter som kvalstren undviker, kan man reducera större angrepp.
Vi rekommenderar
Kort om krusbärskvalster/soldyrkare
Krusbärskvalster/soldyrkare är ett kvalster som livnär sig på att suga växtsaft, klorofyll, som är den gröna färgen i blad och växter. På bladen uppstår då tomma silvergrå växtceller i form av prickar och om angreppet är stort, innebär det nästan helt silvergrå blad. Trots att Krusbärskvalster ingår i gruppen spinnkvalster, är de inga spinnare. Även vid kraftigare angrepp, brukar växterna återhämta sig.
Utseende
Krusbärskvalster är mycket små, endast 0,75 – 1 millimeter. Kroppen är oval och färgen är rödbrun, brun till grönbrun. Juvenila kvalster och ägg har en utmärkande skarpröd färg. De främre benen är markant längre än de övriga och uppfattas ibland som antenner.
Livscykel
Dessa spinnkvalster förökar sig genom partenogenes, jungfrufödelse. Endast honor har observerats och dessa lägger sina ägg i sprickor på exempelvis bark i väggar eller andra lämpliga platser. Äggen kläcks tidigt på våren och de juvenila kvalstren genomgår tre ömsningar innan de är fullvuxna. Det är i samband med ömsningar som vi ofta ser stora mängder krusbärskvalster på husväggar och fönster i syd- eller sydvästliga lägen. Kvalstren hinner med en förökningsperiod på våren innan de dör eller går i sommardvala (estivation) för att senare genomgå en förökningsperiod till under hösten.
Motverka
Krusbärskvalster orsakar ingen skada för människor och djur, men kan upplevas obehagliga om de i större antal kommer in i bostaden. Genom att undvika att ha gräsmatta ända in till husgrunden och istället ha grus eller stenbeläggning intill, kan krusbärskvalstren inte passera och problemet minimeras markant. Kvalstren är mycket förtjusta i kaprifol, så undvik kaprifol direkt mot fasaden. Genom att plantera växter som kvalstren inte tycker om, kan man också begränsa eventuella angrepp på trädgårdens växter. Exempel på sådana växter är krysantemum, rosor, salvia och petunior.
Betyg på guiden: