Lusmedel

Har någon i familjen fått huvudlöss finns det bra lusmedel för att effektivt bli av med lössen. Löss kan tyvärr inte försvinna av sig själv så det krävs att man behandlar med hjälp av kamning med luskam med eller utan kombination med lusmedel.

Här i vår webbutik har vi flera effektiva lusmedel för hela familjen, vuxna som barn, för att bekämpa huvudlöss och gnetter. Välj bland lusmedel som schampo eller lösning.

Visar alla 4 resultat


Huvudlöss

Det är mycket lätt att smittas av huvudlöss om någon i familjen får det eller om det finns på förskola eller skola där barnen går. Går det smitta gäller det att luskamma varje dag för att upptäcka levande löss. Om någon i familjen blir drabbad av löss behöver alla i familjen behandlas.

Väljer man att använda lusmedel väljer man i första hand mekaniska medel som innehåller dimetikon. Medlet kväver lössen och sedan är det bara att kamma ur dem från håret med en luskam.

Behandling med mekaniska lusmedel

De mekaniskt verkande lusmedlen finns både som schampo eller vanlig lösning.

Väljer man att använda det i form av schampo är det viktigt att inte använda för mycket vatten som späder ut de verkande ämnena. Det kan då ha en minskad effekt.

Oavsett vilket medel man väljer gäller det att följa bruksanvisningen för just den produkten för att få bästa effekt.

Rekommendationerna från Läkemedelsverket är att genomföra två behandlingsomgångar med en veckas mellanrum. Då dör både levande löss och ägg samt de löss som eventuellt hinner kläckas från de ägg som har klarat sig.

Efter den sista behandlingen bör man luskamma två gånger per vecka under 2 veckor för att säkerställa att alla löss är borta. I värsta fall kan man ha råkat ut för en ny smitta.

Så kammar man med luskam

Luskamning ingår i behandlingen av huvudlöss.

Det enklaste att luskamma ett hår är om håret är fuktigt. Då fastnar lössen lättare i kammen. Att låta balsam sitta kvar i håret är bra om håret är trassligt och lössen håller sig dessutom mer stilla.

Genom att använda en luskam och finkamma hela håret kan man hitta och få bort levande löss och ägg. Huvudlössen är 2-3 mm långa och kan vara grå och genomskinliga till brunsvarta om de har sugit blod. Äggen, som kallas gnetter, är gulvita och cirka 1 mm och sitter fastklibbade nära hårroten.

Lättast att se lössen vid kamning är att kamma håret över ett vitt papper eller en spegel.

Det är viktigt att luskamma både noggrant och metodiskt. Dela upp håret i olika sektioner för att gå igenom bit för bit med täta benor. Se också till att okammade sektioner inte blandas med redan kontrollerade områden.

Går det löss på barnens förskola eller skola är det bra att dagligen genomsöka håret.

Så sprids huvudlöss

Lössen lever av blod och är beroende av fuktigheten och värmen i vår hårbotten. De kan inte hoppa utan klättrar på hårstrån och sprids därför nästan uteslutande från huvud till huvud. Därför blir man oftast smittad inom familjen eller att barn blir smittade genom vänner eller på förskola eller skola.

En huvudlus trivs bara på människor och kan därför inte smittas från djur.

Utanför håret kan inte huvudlössen ta sig någonstans utan börjar torka ut och kan som högst klara sig i ett dygn. Redan efter bara 3-4 timmar från hårbotten blir lössen så pass försvagade att de inte kan fortplanta sig. Att få löss via sängkläder och andra föremål är en minimal risk. Oftast är det i så fall via mössor och hårborstar som används snart efter att de har använts av den som har fått löss.