Snabbguide: Funktion och användning
Använd en eller flera fällor för att minimera beståndet av insekter – oavsett om det är i garderoben eller på altanen.
- Välj insektsfälla utifrån insekt
Är det flera olika flygande insekter på altanen som ska hanteras eller mal och mott i köket? Välj insektsfälla utifrån vilka insekter som ska fångas. Se ”Välj rätt insektsfälla” längre ner i texten.
- Följ instruktionerna vid utplacering
Följ alltid instruktionerna som följer med produkten. Detta gällande exempelvis var den ska placeras och hur ofta fällan eventuellt ska tömmas. Det ökar dess effektivitet.
- Kontrollera och töm
Kontrollera fångst och flytta den eventuellt till ställen där fler insekter kan fångas. Är det lockmedel i fällan behöver detta bytas ut regelbundet enligt medföljande information.
Välj rätt insektsfälla
- Vilka insekter ska fångas?
Är det specifika insekter som ska fångas rekommenderas fällor för just dessa. Det finns exempelvis: Matmalsfällor, Bananflugafällor, myggfällor eller allmänna klisterfällor för alla krypande insekter.
Många av dessa fångar även andra insekter. Men genom att fällan är speciellt anpassad för just dessa insekter ökar dess effektivitet. Är det allmän fångst av insekter rekommenderas UV-fällorna.
- Fånga in eller skydda från?
Insektsfällor används för att fånga in insekterna. Ett alternativ kan vara att skapa skydd. Använd myggnät, Mr Mosquito, Thermacell och andra skyddande produkter som innebär att insekterna håller sig på avstånd.
För krypande insekter rekommenderas klisterfällor som ställs ut där insekterna förekommer. När de går över fällan fastnar de i klistret och dör. Flygande insekter kan fångas både med hängande klisterfällor samt UV-fällor.
- Ska mygg och knott fångas i trädgården?
De mest effektiva insektsfällorna för mygg och knott i trädgården är de som drivs av gasol och därmed skapar koldioxid som lockar till sig dessa insekter. Efter ca 4 veckor når de full effekt och kan då fånga mygg och knott på en normalstor villatomt.