Iller » Ultimata Guiden

Upload Image...

Illern är ett av våra minsta rovdjur och delar många likheter med minken. Dess fascinerande roll som både vilt och tamdjur har skapat en unik relation med människan. Från att användas vid kaninjakter till att vara ett renodlat husdjur, fortsätter illern att vara en del av vårt samhälle. 

Men trots detta kan vilda illrar snabbt bli en källa till besvär för både husägare och bilägare. Här presenteras en guide för effektiv bekämpning av dessa snabba och smidiga djur, som ibland kan orsaka stora skador på egendom och fordon.

Snabbguide mot iller

  • Förebygg: För att avvärja illrar är det bra att använda skrämmare med ljudfrekvenser och ljus.
  • Skydda: För att säkra ditt hem mot skador bör du täta huset för att förhindra att de tar sig in.
  • Fånga: Det finns fällor som är speciellt designade för att fånga illrar levande. Om du inte kan övervaka fällorna tillräckligt ofta kan du överväga fällor som omedelbart avlivar djuren.
  • Bekämpa: Om problemet blir svårhanterligt på egen hand, kontakta jägare för professionell hjälp.

Bli av med iller

Illrar kan orsaka betydande skador på isolering och ledningar när de väl tar sig in i hemmet. Om de tar sig in hittar man dem ofta på vinden eller i något uthus, där de gör sig hemmastadda.

Dessutom söker de ibland skydd i motorrummet på bilar, där de kan lämna kvar rester från sina byten och orsaka skador på fordonets ledningar.

Om du har höns eller kanin i din trädgård är dessa särskilt utsatta om det finns iller i området.

Att bli av med en iller som har gjort sig hemmastadd kan vara en utmaning. Bekämpning är nödvändig för att undvika dessa oönskade gäster.

  • Fällor – Det finns olika slags humana fällor som hjälper till att fånga och flytta iller utan att skada. Det går också att välja fällor som dödar djuren direkt.
  • Jakt – Iller får jagas men bara under en viss period på året. Vi går igenom jaktsäsongen senare om illerjakt i vår guide.

Förebyggande åtgärder mot iller

Allt fler upplever besök av iller på vinden, i uthus, eller hönshus. Det gäller att skapa en ovälkommen miljö genom olika metoder som lukt, buller eller ljus, men det fungerar inte alltid på varje individ.

Skrämmor med ljus och ljud

Stör illrars sinnesro med ljusa blinkningar och högfrekvent ljud. Skrämmor är effektiva enheter som håller skadedjuren på avstånd. Det kan vara effektivt även för andra mårddjur och gnagare.

Täta fastigheten

För att undvika att iller tar sig in i huset eller någon annan fastighet är det bra att regelbundet täta eventuella hål och skador.

Ventilationen kan också skyddas med hjälp av gnagarskydd i form av metallnät.

Vad är iller?

Illrar (Mustela putorius) är medlemmar av mårdfamiljen och dessa små rovdjur kan i sitt vilda tillstånd skapa besvär och skador på både hus och bilar.

Djuret hittas oftast i de sydligaste landskapens jordbruksområden, men dess närvaro sträcker sig upp till södra Värmland, Närke och Östergötland. Uthus, gryt, stenmurar och vattendrag är naturliga miljöer för detta djur.

Kännetecken och utseende

Illern, stor som en mink, har en kroppslängd på 30-45 cm. Dess päls, vars undre skikt är gulvitt, pryds av en ljus teckning i ansiktet. Dess spänstighet och starka kropp, tillsammans med vassa tänder, ger djuret ett imponerande yttre.

Föda

Illern äter både sorkar, möss, råttor, möss, harar, kaniner, fåglar och fågelägg. Därför får man vara försiktig om man har exempelvis höns eller kanin på tomten.

Illerjakt

Iller får jagas från första september till sista februari. På 80-talet nådde illerjaktens popularitet sin topp, med omkring 5000 illrar som sköts eller fångades årligen.

Vanliga frågor (FAQ)

Vad är det för skillnad på iller och mink?

De är väldigt lika både vad gäller storlek och till utseende. Det som skiljer dem åt är att illern har en ljus teckning i ansiktet och en grövre kropp med ull och ljusare stickelhår.

Får man jaga iller?

Ja, det är tillåtet med jakt på iller under perioden september till februari.

Är illrar aggressiva?

Vilda illrar ska man akta sig för då de kan bli aggressiva om de känner sig hotade. En tam iller är väldigt sällskaplig och brukar inte vanligtvis vara aggressiv. Det är bra att vara medveten om att de har en djupt rotad jaktinstinkt och i sitt naturliga tillstånd brukar de jaga fåglar, gnagare och kaniner.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)