Fågelsäkra trädgården

Nu undrar du kanske över rubriken och tänker att fåglar oftast utgör ett trevligt inslag i trädgården. Det är något vi gärna skriver under på, men… Fågelbon i hängrännan, frätande spillning på motorhuven och kletiga bajsfläckar på fönstren är ett inte lika trevligt inslag. Därav rubriken som låter antyda att du bör vidta åtgärder för att hålla fåglarna borta, eller åtminstone på behörigt avstånd.

Fågelsäkra trädgården: steg-för-steg 

Många är de fågelarter som varken stör eller förstör, men med tanke på att det även finns fågelarter som gör precis det motsatta bör du fågelsäkra trädgården innan dessa arter får en chans att etablera sig. 

Det finns en del åtgärder som du, med relativt enkla medel, kan vidta på egen hand för att undvika en etablering av oönskade fågelarter. För att underlätta det hela har vi satt ihop en steg-för-steg-guide enligt följande:

 • Rensa bort saker som kvistar, klippt gräs och annat rens som fåglarna skulle kunna använda som byggmaterial till sina fågelbon 
 • Rensa samtliga hängrännor regelbundet för att avlägsna potentiellt byggmaterial och för att förbättra avrinningen
 • Täck för öppningar mellan fasad och tak och täta sprickor i fasad och grund 
 • Skydda skorstenar och ventilationsutgångar med finmaskigt nät 
 • Se till att stänga locket på alla soptunnor och använd, om möjligt, en stängd kompost 
 • Undvik att mata fåglarna på ett sätt som gör maten tillgänglig för större fågelarter 
 • Rensa och rengör alla fågelholkar och fågelbord och ta bort eventuella rester på marken 
 • Fågelsäkra inte bara trädgården utan också balkongen och uteplatsen med hjälp av nät, fågelskrämmor, fågelpiggar och liknande skydd

Bästa tiden att fågelsäkra trädgården 

Innan du vidtar åtgärder för att fågelsäkra trädgården är det viktigt att ta hänsyn vilda fåglars rätt till skydd enligt artskyddsförordningen. Det är en förordning som bland annat är till för att skydda vildfåglar och deras boplatser mot skadegörelse. I praktiken innebär det att du behöver förekomma fåglarna så att de inte hinner etablera sig i eller i närheten av trädgården.

För att vara ute i god tid bör du fågelsäkra trädgården innan fåglarnas häckningsperiod startar, vilket vanligtvis är runt 1 april. Redan etablerade bon är inte mycket att göra åt, däremot bör de rensas bort så snart fåglarna har givit sig av. Obs! Var noga med att kontrollera boet efter eventuella ägg och dylikt innan du rensar.

Produkter som fågelsäkrar trädgården 

Fågelnät

Ett finmaskigt fågelnät passar extra bra för dig som odlar eller har bärbuskar och fruktträd i trädgården. 

 • Fågelnät kan användas både temporärt och på längre sikt, dock bör det ses över regelbundet om det används under en längre period. Med nät kan du täppa igen både större och mindre öppningar och springor där fåglarna kan ta sig in och bygga bo.

Fågelskrämma

En fågelskrämma bör placeras på en väl synlig plats så att fåglarna ser den redan på långt avstånd.

 • Fågelskrämmor finns i olika former och skepnader, det vanliga är dock skrämmor som är formade som en uggla vilket är en stor, och för många skrämmande fågel, som definitivt håller oönskade fåglar håller sig på avstånd. 

Fågelpiggar 

Montera fågelpiggar på platser där fåglarna gillar att sitta, såsom staket, murar, hängrännor etc. På så vis hindrar du fåglarna från att landa, vilket inte bara minskar antalet fåglar utan även mängden fågelspillning. 

 • Fågelpiggar finns i olika längder och bredder och funkar extra bra som skydd mot större fåglar som skator, duvor och kråkor. Det vill säga fågelarter som är kända för att skräpa ner och för att lämna högar av spillning efter sig.

Fågelsiluetter 

Klisterdekaler i form av fågelsiluetter är ännu ett sätt att fågelsäkra då de (oftast) svarta siluetterna hindrar fåglarna från att flyga in i blanka, transparenta ytor som stora fönsterpartier och glasdörrar. Av den anledningen är fågelsiluetter att rekommendera till alla byggnader som har någon form av glaspartier i sig (växthus, orangerier etc.).

 • Fågelsiluetter finns i olika storlekar och former med det gemensamt att de är vädertåliga, självhäftande och effektiva mot såväl små som medelstora fåglar.

Anledningar att fågelsäkra trädgården 

Det finns många anledningar till att fågelsäkra trädgården. Även intilliggande platser och byggnader bör ses över och säkras upp, i synnerhet  om det rör sig om en carport eller ett växthus helt i glas.

Det är dessutom viktigt att tänka både på omgivningen och sig själv då många fåglar har en tendens att både skräna och skräpa ner. De flesta har nog upplevt att nattsömnen har blivit störd på grund av skatornas skrikande eller att bilen är full med fågelbajs när man ska iväg till jobbet på morgonen. Det är två anledningar till att du bör fågelsäkra i och runt trädgården, behöver du fler kommer de här:

Skador och fläckar 

 • Bilen, båten, grillen, utemöblerna, dynorna i utemöblerna, motorcykeln… Det är bara några saker du bör skydda mot fågelspillning som är både missfärgande och frätande. Fågelsäkra med hjälp av fågelsiluetter, skrämmor och fågelpiggar och plocka försiktigt bort spillning med papper innan du tvättar rent med tvål och vatten för att skydda billacken från repor. 

Nattsömnen

 • Ger du skatorna minsta möjlighet att bygga bo i häcken eller träden som pryder din trädgård kommer inte bara, utan även grannarna, garanterat få nattsömnen störd. Se till att störa fåglarna så mycket du kan genom att sätta upp skrämmor, 

Skadedjur

 • Om du har ett fågelbo någonstans på eller i närheten av tomten kan du vara nästan säker på att det drar till sig skadedjur av olika slag. Det kan vara allt från spindlar, myror och mal som alla är skadedjur som enkelt tar sig inomhus för att söka efter mat. Av den anledningen bör du se till att göra det svårt för fåglarna att bygga bo genom att täppa igen håligheter och annat med hjälp av fågelnät och se till att övriga delar av trädgården är fågelsäkrade.

Smittspridning

 • Att äta och fika i trädgården hör sommaren till, men glömmer du att plocka bort rester av mat och fikabröd kan du räkna med att fåglarna är där för att smaska i sig resterna. Tyvärr kommer de med all sannolikhet även bajsa och på så vis öka risken för kontamination. Här är det alltså viktigt att städa undan allt som går att städa undan, även sånt som ramlat ner på marken, för att undvika smittspridning av virussjukdomar eller liknande.
Klicka för att se fler Fågelprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (54 votes)