
Då vi bor i ett land med fyra tydliga årstider är det viktigt att se efter våra små bevingade vänner som har svårt att hitta föda under snötäcke och is. Under vinterhalvåret, när småfåglarna behöver extra energi för att klara av kylan, är det fettrik fågelmat som gäller.
Många av oss förser redan fåglarna med mat, men det inte alltid är så lätt att veta vilka fåglar som gillar vad är det lätt hänt att ta den fröpåse som finns närmast till hands. Det är i sig inget fel, men är det vinter och snö behöver våra små bevingade vänner mat som innehåller extra mycket protein och fett.
Vi rekommenderar
Placera maten en bit från marken
Det bästa är alltså att leta efter en fröblandning med höga halter av fett, kolhydrater och mineraler om du vill hjälpa fåglarna att få i sig en energirik fröblandning. Det gör att de lättare kan hålla både värmen och orken uppe hela långa vintern. Har du ett fågelbord eller en fågelmatare kan du med fördel fylla på detta med fågelfrön så att småfåglarna lockas dit istället för till marken. Genom att placera maten en bit från marken gör du det svårare både för större fåglar, men också katter, möss och andra smådjur, att komma åt och äta av maten.
Det är också en god idé att placera ut ett par fågelholkar i anslutning till matplatsen, men tänk då på att välja holkar som passar till de fåglar som vanligtvis kommer på besök. Det är också viktigt att hålla rent både i holkarna och runt omkring matplatserna för att inte riskera spridning av bakterie- eller virussjukdomar, men också för att hålla möss och råttor borta från trädgården.
Vilken fågelmat är bäst?
Frön och nötter med hög fetthalt, som exempelvis solrosfrön och jordnötter, passar utmärkt som fågelmat på vintern. Många småfåglar gillar även bröd, vilket dock inte är lika näringsrikt som fågelfrön och nötter vare sig för vuxna fåglar eller fågelungar. Har du samlat på dig en massa brödrester till vintern kan du självklart komplettera den övrig fågelmaten med brödsmulor.
Tips! Låt brödet dra i en skvätt vegetabilisk olja en stund innan du lägger ut det till fåglarna.
Vilka fåglar gillar vad?
Solrosfrön
Solrosfrön är generellt sett näringsrika och därmed populära hos ett stort antal fåglar.
Fåglar som gillar solrosfrön: bergfink, björktrast, blåmes, bofink, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, grönfink, koltrast, nötväcka, pilfink, steglits, stenknäck, svartmes, talgoxe och talltita.
Talgbollar
En talgboll innehåller cirka 520 kcal/100 gram vilket förhindrar bollen från att frysa. De fettrika talgjollarna är ett bra tillskott och en viktig födokälla för mindre fåglar under de kalla månaderna. För extra bra resultat kan bollarna kompletteras med talgfröstänger berikade med frukt och nötter.
Fåglar som gillar talgbollar: blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink, större hackspett, svartmes, talgoxe och trädkrypare.
Jordnötter
Vanliga jordnötter innehåller en stor mängd fett som gör att fåglarna håller sig mätta och varma länge. Det går att hitta såväl skalade som oskalade jordnötter och båda sorterna fungerar bra som fågelmat. Kan du dessutom hitta osaltade jordnötter är det ännu bättre.
Fåglar som gillar jordnötter: blåmes, gråsparv, grönfink, nötväcka, pilfink och större hackspett
Hampfrön
Hampfrön innehåller mycket fett och därmed mycket energi, vilket är precis vad småfåglarna behöver för att klara kylan. Att de dessutom är rika på fibrer och protein gör att de är uppskattade av ett stort antal fåglar, inte minst domherre och blåmes.
Fåglar som gillar hampfrön: blåmes, bofink, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, grönfink, grönsiska, hämpling, nötväcka, pilfink, stenknäck, talgoxe och talltita.
Gör din egen fågelmat
Vill du testa att göra egen fågelmat? Det är faktiskt lättare än du tror, inte minst när det gäller talgbollar och havregrynsmums.
Hemgjorda talgbollar
Du behöver: rapsolja, kokosfett, solrosfrön, jordnötter, bakformar och snöre (jute).
Tips! Vill du kan du även tillsätta extra nötter (ex. osaltade cashewnötter) och bär som i så fall bör blandas i precis innan fettet börjar stelna.
- Börja med att smälta kokosfett (ca. 500 g) tillsammans med rapsolja (ca. 2 dl)
- Fördela det smälta fettet i X antal medelstora bakformar
- Klipp till en bit snöre (ca. 15-25 cm) och tryck ner ena änden ordentligt i fettet, glöm inte att lämna en rejäl bit snöre i andra änden för upphängning
- Låt bollarna svalna och stelna ordentligt innan de hängs upp
Havregrynsmums
En favorit som är hur enkel som helst att göra och bara blir godare ju längre grynen får dra. Du behöver: havregryn och solros- eller majsolja
Häll ut havregrynen på en bakplåtsklädd ugnsplåt och ringla över 2-3 matskedar olja. Blanda runt och bred ut på nytt så att grynen får en chans att dra till sig oljan ordentligt. Plåten kan med fördel stå i ugnen (som ska vara avstängd), gärna över natten. Sen är det bara att fylla på med havregrynsmumset i fågelmataren och invänta besök. Vår gissning är att koltrasten blir först på plats!
Betyg på guiden: