Brun pälsänger » Ultimata Guiden

Brun-palsanger

Brun pälsänger överlever endast inomhus i norra Europa, men via transporter, ventilation och en flygtur en varm sommardag, sprider den sig till uppvärmda bostäder, lokaler och i värsta fall – museum. Det är inte den lilla vuxna skalbaggen som är det huvudsakliga problemet, utan dess larver som gärna lever på organiska material så som ull, skinn, fjädrar och päls.

Följande går vi igenom hur man undviker att brun pälsänger etablerar sig, hur de ser ut och hur man kan motverka dem.

Snabbguide

  1. Kontrollera:  Se över alla textilier av naturmaterial, uppstoppade djur eller annat som larverna attraheras av.
  2. Fånga: Dammsug, damma, torka golv och lister samt frys- eller värmebehandla de textilier som går.
  3. Motverka: Kontinuerlig städning och täta emballage.

Vi rekommenderar

Kort om Brun pälsänger

Brun pälsänger tillhör ordningen skalbaggar och familjen ängrar. Till skillnad från den vanliga pälsängern, som har sitt ursprung i Europa, kommer den bruna pälsängern ursprungligen från Afrika och kan bara överleva inomhus där temperaturerna är gynnsamma för den. Optimal temperatur är 24 grader. Det var på 1960-talet den först upptäcktes i Ryssland och har sedan dess spridit sig i Europa och förekommer numera även i Sveriges södra delar samt i Västergötland med omnejd. Larverna lever av keratin som finns i organiskt material som hudavlagringar, hår, fjädrar, smulor, och döda insekter. Den kan angripa ylle och päls och är förödande om ett stort angrepp skulle drabba exempelvis museum. Larverna undviker ljus och söker sig till platser där de kan vara svåra att hitta. Vanligaste spåren är att hitta ömsade skinn.

Om du hittar en larv kommer du troligtvis tro att den är död, då de spelar döda när de känner sig hotade. Den vuxna skalbaggen söker sig till ljus och kan lättast upptäckas i fönster och fönsterkarmar. Under det varma sommarhalvåret kan den flyga mellan olika våningar och mellan hus och på så sätt sprida sig. På textil ses angreppen som små runda hål och på pälsar skinn och sammet uppstår kalätna fläckar. Angreppen är oftast utspridda.

Utseende

Brun pälsänger är mindre än den vanliga pälsänger och blir 2 – 5 millimeter. Den ovala kroppen är brun till gulbrun och huvudet brunsvart till svart, vilket utgör en tydlig linje mellan huvud och täckvingar. Täckvingarna har en tjock behåring och antenner och ben är rödaktiga. Larven blir 6 – 8 millimeter, något större än skalbaggen, och kan förväxlas med andra pälsänger. Ovansidan är bronsbrun och undersidan gulbrun. Larven är hårig och i bakänden har den en markant penselliknande borstsamling.

Utvecklingsstadier

Honan lägger cirka 50 ägg per år i sprickor och springor där larven kan leva av organiskt material. Efter cirka 10 dagar kläcks äggen och larven påbörjar sin utveckling som varar i tre månader. Larven ömsar skinn cirka 12 gånger innan den är färdigutvecklad. Puppstadiet varar i 8 – 13 dagar då den färdiga skalbaggen kryper ut. Skalbaggen har en livslängd upp till 20 dagar.

Motverka

Om larver upptäcks är städning det viktigaste. Damma, dammsug samt skura golv och lister noggrant. Lägg dammsugarpåsen i tätslutande påse och frys den innan den kastas. Upprepa efter två veckor och fortsätt sedan att kontinuerligt städa. Gå igenom textilier. Vädra och piska textilier utomhus. Värmebehandla textilier i temperaturer som håller 60 grader. Detta kan göras genom tvätt, att torktumla eller genom att stryka textilierna. Alternativt frysbehandla i – 18 grader i minst 4 dygn. 

 Preventiv behandling

  • Var noga med städningen, det är det bästa knepet att förhindra etablering av brun pälsänger.
  • Kontrollera regelbundet textilier som är av naturmaterial. Var mån om att hålla dem nytvättade. Om kläderna ska förvaras över längre tid, använd täta emballage
Klicka för att se fler Pälsängerprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (51 votes)