
När man pratar om växter och blommor i termer av ogräs finns det ett par tydliga vattendelare. Vi kan ta maskrosor som exempel – en blomma, eller ett ogräs, som många gillar eller i alla fall tolererar, men som ännu fler hatar och gör allt för att bli av med.
Att vi skriver blommor och inte ogräs beror på att maskrosen tillhör den enormt stora familjen korgblommor. Dessutom är maskrosen besläktad med flertalet örter, som också de tillhör familjen korgblommiga växter.
Vi rekommenderar
Maskrosor är både ätbara och nyttiga
Maskrosor är inte bara ätbara utan dessutom nyttiga. Det beror främst på den ansenliga mängd vitamin A, B och C som finns naturligt i maskrosens blomma och blad, även om plantan i sin helhet också är rik på mineraler såsom järn, kalium och zink. Som ett resulterat av detta går det bland annat att köpa maskrosextrakt, maskroste och honung innehållandes maskrospollen i såväl dagligvaruhandeln som i flertalet hälsokostbutiker.
Tips! Maskrosor kan användas som smaksättare i honung och te men kan även nyttjas för att lindra klåda och sveda orsakade av insektsbett.
Bli av med maskrosor
Det finns ingen enkel metod för att bli av med maskrosor, åtminstone inte om de växer i gräsmattan eller på ställen där du helst vill bevara övriga blommor och växter. Med rätt metoder, ogräsmedel och verktyg i går det dock att få bort de där gula små prickar i gräsmattan – även om det krävs både tålamod och en stark vilja.
För att bli av med maskrosor behöver du först och främst vara helt säker på att det inte är någon annan, ofta förväxlingsbar, växt såsom mjölktistel eller ängshaverrot. Är din gräsmatta full med knallgula blommor med en ljusgrön, ihålig stjälk som saknar blad kan du dock vara ganska säker på att du har med maskrosor att göra.
Innan du vidtar åtgärder för att bli av med de maskrosor du har i din trädgård bör du också veta att de gula blommorna är viktiga för och omtyckta av våra vilda pollinatörer.
Läs vår guide om naturens vilda pollinatörer
Det finns förhållandevis ont om födoämnen tidigt på våren, vilket är den tid på året då maskrosorna kommer fram tillsammans med en rad lökväxter såsom krokus, påskliljor och snödroppar. Vill du trots allt motverka dina maskrosor kan du kanske vänta till dess att den första blomningen är över så att pollinatörerna kan få sitt först.
Effektiv behandling av maskrosor
Beroende på var maskrosorna växer, såsom i stenläggningar och grusgångar, krävs det lite olika typer av medel som effektivt tar död på maskrosorna utan att skada närliggande växtlighet.
Ett av de mest effektiva redskapen som finns att ta till mot maskrosor är den så kallade ogräsbrännaren. Precis som namnet avslöjar så används detta redskap till att bränna sönder maskrosplantan på ett sätt som gör att den inte kommer tillbaka. Det går nästan att likna vid skållning, som är en ännu enklare men också mer tidskrävande metod, som i princip endast kräver kokhett vatten och tålamod. Det heta vattnet kastas på plantorna i syfte att skada roten, vilket i sin tur gör att hela plantan så småningom dör.
Ska du rensa maskrosor för hand gör du bäst i att invänta ett regnfall då det är lättare att få upp plantorna med roten när marken är mjuk.
Har gräsmattan fullständigt invaderats av maskrosor krävs det ofta lite tuffare tag. Inte sällan innebär det mekanisk rensning, det vill säga grovrensning för hand. Det är en metod som kan vara fysiskt utmanande men som underlättas något om du tar hjälp av ett så kallat maskrosjärn. Det viktigaste är att du får med hela plantan, vilket omfattar hela rotsystemet, stjälken och blomman. För att försäkra dig om att du får med hela plantor kan du med fördel rycka dem strax efter ett regnfall då marken och jorden är mjukare än vanligt.
Behöver du använda ett medel för att motverka dina maskrosor bör du välja ett medel som inte missfärgar eventuella sten- eller grusbelagda gångar eller liknande ytor. Det är också viktigt att komma ihåg att betong är ett poröst material som kräver extra försiktighet.
I samband med behandlingen med hjälp av medel kan det vara en bra idé att åtminstone försöka behandla varje planta för sig. Det finns dock en risk att delar av gräsmattan och övrig växtlighet också tar skada av ogräsmedlet, vilket även kan ske vid behandling med naturliga medel som ogräsättika eller salt.
Långsiktig behandling av maskrosor
För att långsiktigt behandla maskrosor kan du med fördel tillföra någon form av näring, både i gräsmattan, i rabatterna och längs eventuella gångar. Använder du till exempel fosfor kommet du med all sannolikhet att reducera antalet maskrosor markant, medan gräsmattan och övriga växter gynnas desto mer. På så vis växer de sig starkare och mer konkurrenskraftiga gentemot eventuella maskrosor.
Även om det endast är några få procent av alla maskrosfrön som får fäste och gror är alla åtgärder som syftar till minskad spridningen av maskrosor bra åtgärder, både på kort och lång sikt.
Ett led i att minska spridningen är att regelbundet klippa gräsmattan, vilket gärna kan ske med hjälp av en robotgräsklippare även om det också funkar bra med ”vanliga” gräsklippare. Att klippa gräset ofta är ett enkelt sätt att stimulera såväl tillväxt som täthet vilket gör att maskrosorna får svårare att etablera sig; något som i sin tur leder till minskad spridning.
Tips! Genom att knipsa av själva blomman på nya maskrosplantor kan du förhindra fröbildning. Plocka bort så många nytillkomna blommor som möjligt för bäst resultat, men kom ihåg att inte slänga dem på komposten då risken fortfarande finns att de gror.
Snabbfakta om maskrosor
- Maskrosen tillhör släktet korgblommiga växter
- Maskrosen har sitt ursprung i Euroasien och Nordamerika
- Varje enskild maskrosplanta kan producera tusentals frön
- Maskrosens blomma består av ett hundratal småblommor
- Varje enskild maskrosblomma kan producera hundratals frön
- Maskrosor är ätbara växter med ett brett användningsområde
- Maskrosen kännetecknas främst av blommans intensivt gula färg
- Maskrosens blomma och blad innehåller stora mängder C-vitamin
- Maskrosens pollen används bl. a som ingrediens i te, honung och vin
- De två vanliga maskrosarterna heter T. officinale och T. erythrospermum
- Släktet korgblommiga växter tillhör våra just nu största levande blomväxter
- Maskrosens spröda fröstängslar sprider sig likt ”fallskärmsliknande fjun” i vinden
Betyg på guiden: