Äkta hussvamp » Ultimata Guiden

Det latinska ordet för hussvamp, Serpula lacrymans, betyder (ungefär) ”den gråtande”. Hussvampen är en aggressiv brunrötesvamp som ligger latent (dold) i merparten av alla hus som är byggda av trä, i synnerhet om där finns en tendens till fukt. Att hussvampen ligger latent beror på att den behöver rätt förutsättningar för att bryta ut.

Fakta om äkta hussvamp

Hussvamp förekommer till största delen i träbyggnader av olika slag, men exakt varifrån den har sitt ursprung vet man ännu inte. Det man däremot vet är att den växer mycket snabbt, att den gör stor skada när den väl bryter ut och att den beter sig annorlunda jämfört med andra typer av mögelsvamp.

Hussvampen har en förmåga att bryta ner och försvaga virket (träkonstruktioner) på ett sätt som saknar motstycke, då svampen i sig har förmågan att transportera fukt till tidigare torra områden. Det är också anledningen till att spridningen går så fort och förklaringen till att ett hussvampangrepp på kort tid kan förstöra en hel byggnad.

I samband med nedbrytning utsöndrar hussvampen även en viss mängd oxalsyra, som, för att svampen ska överleva, måste neutraliseras. Det sker med hjälp av kalk, vilket är anledningen till att hussvamp även kan förekomma i anslutning till murverk som skorstenar och liknande.

För att hussvampen ska kunna etablera sig krävs det såväl förutsättningar som gynnsamma förhållanden. Höga halter av fukt i kombination med en viss mängd organiskt material är en nödvändig förutsättning. Vad gäller gynnsamma förhållandet är en fuktkvot som ligger runt 30 procent och en temperatur som håller sig runt 20°C det mest ultimata. Med sådana förutsättningarna växer svampen så det knakar, ibland så mycket som 6 millimeter per dygn.

Tillväxt och utbredning

Rötan som orsakas av äkta hussvamp kallas brunröta, eller krympningsröta. Anledningen är att virket krymper och så småningom spricker. Kvar blir små, spröda brunfärgade kuber som också de smulas sönder efter hand, med ett brunaktigt pulver som enda bevis på sin tidigare existens.

Till en början växer hussvampen enbart ytligt och då i form av mycel[1]. Efter hand som mycelet bildar sin spindelvävliknande hinna ur vilken den producerar långa myceltrådar, sker spridningen allt snabbare och över allt större ytor.

Ett angrepp av hussvamp innebär därmed en komplicerad biologisk nedbrytningsprocess, vilket för övrigt gäller alla typer av brunrötesvamp.

[1] Mycel är en form av fruktkropp vars funktion är att producera sporer som möjliggör fortsatt tillväxt genom att förse svampen med fukt. Mycel ser ut som ett slags grövre spindelnät som brer ut sig på det angripna materialet. Vid angrepp i krypgrund bör man titta efter myceltrådar i marken under huset.

Äkta eller falsk hussvamp?

Det vi kallar för äkta hussvamp är den sort som anses vara den mest aggressiva svampen. En biologisk nedbrytare vars skadeangrepp går att jämföra med skador från en brand.

Att just äkta hussvamp är så skadlig i jämförelse med exempelvis rötsvamp eller falsk hussvamp beror till största delen på dess förmågan att transportera fukt. Med hjälp av myceltrådar kan fukten vandra från en källa till en annan, vilket gör att även tidigare torrt virke blir fuktskadat.

Jämför man den äkta hussvampen med andra sorters rötsvampar, som exempelvis falsk hussvamp eller källarsvamp, kan dessa enbart växa på redan fuktskadade ytor. De saknar dessutom förmågan att transportera fukt, vilket gör dem till mindre aggressiva svamparter.

Vid minsta misstanke om fukt, mögel eller svamp är det viktigt att lokalisera roten till skadan samt vidta nödvändiga åtgärder snarast möjligt.

Hur ser äkta hussvamp ut?

Svampens fruktkroppar är gulgrå eller rödbruna med en bred, vit kant. På kropparna bildas tjocka ”kakor” som kan bli upp till en meter breda. På ovansidan bildas veck som liknar ett kanelbrunt, labyrintliknande mönster.

Ser du något vitt och ”luddigt” på det fuktskadade virket är det med all sannolikhet mögel eller mögelsporer. Ibland går det också att se droppar med klar vätska komma ur luftmöglet och ur kanterna på fruktkropparna – något som går att härleda till hussvampens vetenskapliga namn (lacrymans = gråtande).

I virket kan det också växa långa strängar av myceltrådar som kan bli flera meter långa, och som kan slingra sig förbi både sten och betong i jakten på nytt trä. Det är så du vet att svampen sprider sig, och det är då det är dags att agera. Utan minsta dröjsmål.

Andra vanliga angrepp

Merparten av alla rötsvampar trivs i fuktiga miljöer särskilt där det finns fuktigt trämaterial. Eftersom trä har en tendens att dra till sig fukt är det inte konstigt att rötsvampsangrepp är relativt vanligt förekommande.

Att det dessutom finns både bakterier och mögelsporer lite varstans leder till att även mögelangrepp är vanliga. Dock krävs det både fukt och organiskt material (ex. spån och gipsskivor) för att bilda mögelsporer och i nästa led, mögelsvampar.

Vad kan det finnas för bakomliggande orsaker?

Fukt kan tränga in lite var som helst, men vanligast är att det kommer från ett läckande tak eller en sprucken vattenledning. Eftersom hussvampen finns latent i de flesta hus är det som gjort för att fukt- och svampangrepp. I synnerhet om det är ett äldre trähus med dålig ventilation och bristfälliga fuktspärrar.

Det är inte svårt för fukten att tränga in genom ett läckande tak eller en trasig avlopps- eller vattenledning. Finns det dessutom ett bristfälligt utrustat våtutrymme eller en dåligt isolerad krypgrund eller vind sugs fukten snabbt in i socklar, bjälklag och övrigt virke.

De vanligaste orsakerna till svamppåväxt är bristfälliga fuktspärrar, skadad eller dålig grundisolering samt dålig ventilation.

Äkta hussvamp som skadegörare

Hussvamp bildar mycel; en spindelnätliknande hinna som breder ut sig över det angripna träet. Från mycelet skickas långa trådar som kan leta sig flera meter ner under ett hus. Med trådarnas hjälp suger den upp fukt som den sedan ger till svampen, vilket gör att svampen kan fortsätt växa.

Vid gynnsamma förhållanden bildas en så kallad fruktkropp, vars produktion av sporer hjälper till att sprida svampen. Sporerna sprids dessutom via luftrörelser, vilket bidrar till att spridningen sker snabbt och över stora ytor.

I kombination med höga halter av fukt och en stor mängd organiskt material är tillväxten ett faktum. Väl etablerad kan den äkta hussvampen växa upp emot 10 millimeter per dygn. Det du själv kan göra för att hämma tillväxten är att sänka, eller ännu hellre, helt stänga av värmen i det drabbade utrymmet, och stänga alla fönster och dörrar till intilliggande rum.

Bli av med hussvamp

Att bli av med äkta hussvamp kräver inte bara jobb, det kräver också kunskap och rätt utrustning. Det är heller inget jobb du bör göra själv, då ett till synes litet angrepp lätt växer sig stort väldigt snabbt.

Det är en omfattande procedur att avlägsna allt angripet byggnadsmaterial, torka upp all fukt tillika allt kringliggande byggnadsmaterial och slutligen sanera enligt lämpligast metod. Lägg till det att svampangrepp kan halvera byggnadens hållfasthet på mycket kort tid så förstår du att detta är något som bör tas om hand av en professionell saneringsfirma.

Det finns dock ett par saker du kan göra på egen hand, främst i förebyggande syfte, men också för att förhindra angreppet från att sprida sig ännu mer. I listan nedan kan du ta del av våra tips samt hitta länkar för vidare läsning.

Tips på förebyggande åtgärder

  • Kontrollera alla vatten- och avloppsledningar, hängrännor, takpannor etc.
  • Rensa bort löv och annat smuts från hängrännorna regelbundet
  • Kontrollera så att regnvattnet verkligen leds bort
  • Låt bli att plantera buskar och träd intill husgrunden
  • Kontrollera virkets hårdhet med jämna mellanrum
  • Inspektera ytor som krypgrund och vind regelbundet
  • Undvik att förvara fuktabsorberande saker i källare/vind
  • Se till att montera på en huv på skorstenen
  • Var noga med ventilationen i hela huset

Tips på åtgärder vid angrepp

  • Kontakta en sakkunnig person (professionell saneringsfirma)
  • Stäng av värmen i det drabbade utrymmet/rummet
  • Stäng alla dörrar och fönster till intilliggande utrymmen
  • Töm utrymmet på värdefulla saker
  • Undvik att vistas i det drabbade utrymmet
  • Avlägsna angripet material och bränn, om möjligt, upp det

Vanliga frågor om Hussvamp

Hur ser äkta hussvamp ut?

Äkta hussvamp har så kallade fruktkroppar som vanligtvis är gulgrå eller rödbruna. De bildar även en kakliknande form som ramas in av en vit kant. På ovansidan, som är lätt skrovlig, bildas brunfärgat pulver.

Kan hussvamp orsaka hälsoproblem?

Än så länge finns det, så vitt vi veta, inga vetenskapliga bevis som pekar på att hussvamp kan orsaka problem med hälsan. Dock vet man att svamp bildar så kallade mykotoxiner som är en slags mögelgift. Dessutom har allergiska reaktioner visat sig vara relativt vanliga i kontakten med hussvamp, vilket även är vanligt förekommande i kontakt med fukt och mögel.

Hur blir jag lättast av med äkta hussvamp?

Eftersom äkta hussvamp tillhör våra farligaste virkesförstörare rekommenderar vi att du kontaktar en professionell saneringsfirma som kan hjälpa till med allt från lokalisering av källan till avlägsnande av angripet virke, upptorkning och, inte minst, lämplig saneringsmetod.

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.2/5 - (27 votes)