Åkersniglar – så blir du av med dem

mordarsnigel

Du känner med all sannolikhet till åkersnigelns avlägsna och fruktade kusin, mer känd som mördarsnigeln. Åkersnigeln är i princip lika skadlig som sin kusin, i synnerhet i jordbruk och större odlingar. Åkersnigeln kan också angripa prydnadsväxter och blommor i privata trädgårdar där de också kan förekomma i mycket stora mängder.

Snabbfakta om åkersnigeln

  • En vuxen snigel blir mellan 2-6 centimeter lång, vilket betyder att den är avsevärt mindre än en mördarsnigel
  • Till färgen vanligtvis ljust gråvit eller ljust brun
  • Vanligast under höstmånaderna och vid fuktigt väder
  • Förekommer från södra Sverige upp till trakterna kring Hälsingland
  • Äter helst kål och olika sorters sallat
  • Sprids genom förflyttning av egen maskin alternativt med hjälp av plantor som bär på snigelägg
  • Åkersnigelns ägg är lätta att känna igen då de är vita som mjölk och ligger klumpvis

Börja bekämpa åkersnigeln så tidigt som möjligt för att hindra den från att lägga sina ägg i odlingar och planteringar.

Förebygg uppkomsten av åkersniglar

Det finns hel del du kan göra själv för att förhindra att åkersniglarna tar sig in i odlingar rabatter och planteringar. Att sätta upp hinder i form av gräskanter och liknande runt odlingsbäddar och rabatter är en bra början, vilket även gäller kontroll av nya plantor som du antingen har fått eller köpt.

Ta för vana att alltid tvätta alla nya plantor för att skölja bort eventuella ägg eller rester av dem. Det är viktigt att få med hela rotsystemet då det oftast är där äggen läggs.

Att ha ordning i trädgården och bland sina trädgårdsredskap är en annan viktig åtgärd för att röja undan sådant som kan tjäna som skydd för såväl sniglar som andra skadedjur. Ta undan högar av fallfrukt, löv eller sly och täckodling och höstgrävning som kan ge ytterligare skydd samt skapa undangömda äggkläckningsplatser.

Det är långt ifrån alla som har möjlighet att kompostera i ett slutet kompostssystem, men om du har det är det att föredra i detta avseende. Sniglar gillar nämligen att ”gosa in sig” i en öppen, välfylld kompost där den skyddas från yttre faror samtidigt som den får både fukt och svalka. Har du dessutom möjlighet att använda varmkompost är det ännu bättre eftersom värme har en förmåga att ta död på sniglarnas ägg.

Fler tips på fler förebyggande åtgärder

  • Vattna sparsamt då sniglar har svårare att klara torra förhållanden
  • Om du måste vattna så gör det mitt på dagen då sniglar är nattaktiva och drar till fukt
  • Skapa naturliga kanter och hinder med hjälp av grus, sten, gräsavskiljare osv.
  • Lämna en öppen yta med ny, torr jord runt nyplanterade plantor
  • Naturliga medel som grus och sågspån som sjunker undan eller lätt sköljs bort bör förnyas regelbundet

Störst chanser att lyckas med bekämpningen får du genom att invänta regnigt eller fuktigt väder, då det i högre grad lockar fram sniglarna.

Bekämpa redan befintliga åkersniglar

En bit koppartejp kan skydda såväl enstaka växter som hela rabatter och odlingar. Dessutom kostar de hälften så mycket som professionella barriärer, som dock kan behövas för att skydda riktigt stora områden. Här kan även kalk, aska och sågspån komma till nytta, även om de bör användas med stor försiktig och enbart då man ser att växtligheten inte tar någon skada av materialet.

Som ett direkt bekämpningsmedel mot åkersniglar får Ferrimax räknas som ett av de mest effektiva. Detsamma gäller för biologisk bekämpning med hjälp av nematoder, eller mikroorganismer som maskar och dylikt, som strös ut i syfte att infektera och eliminera skadedjur som sniglar och dylikt.

Läs vår guide om biologisk bekämpning  

Andra relaterade produkter som också kan användas i kampen mot sniglarna är olika typer av snigelfällor och snigelplockare. Det är också möjligt att göra egna fällor genom att lägga ut en gammal bil- eller dörrmatta som sniglar kan samlas på, vilket gör att det blir lättare att fånga upp dem och köra ut dem i skogen eller lägga dem i en avlägsen dunge så långt bort från bebyggelse som möjligt.

Klicka för att se fler Snigelprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)