Vedspegelbock/Föränderlig barkbock » Ultimata Guiden

Vedspegelbock/Föränderlig barkbock

Vedspegelbock utgör inget hot mot huskonstruktioner. Det är en skalbagge i familjen långhorningar. Larven lever under barken på lövträd. Om vedspegelbock upptäcks inomhus, har den kommit in via brasved i vedkorgen eller i pannrummet. Det är oftast under våren som den vuxna skalbaggen kläcks ur veden och kan hittas krypandes på golvet i hemmet.

Vi rekommenderar

Vedspegelbock, eller föränderlig barkbock, har fått sitt sistnämnda namn på grund av att den förekommer i olika färgvarianter med täckvingar som går från guldbrunt till svartblått. Skalbaggen är cirka 8 – 16 millimeter lång. Den vita larven är cirka 10 – 13 millimeter och när äggen kläcks i barken gnager larven gångar i ytveden (splinten) på döda eller fällda lövträd som exempelvis björk, ek och bok. Larven lämnar efter sig gnagspån i två färger, ljust från ytveden och mörkt från den bruna barken samt ett ovalt flyghål på cirka 6 x 3 millimeter. Vedspegelbock finns i större delen av Sverige.

Motverka vedspegelbock

Genom att avlägsna angripen ved som har förvarats inomhus och/eller elda upp ved som misstänks vara angripen. Vedspegelbocken utgör ingen fara för huskonstruktioner, människa eller djur.

Klicka för att se fler Guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (36 votes)