Storharkrankar » Ultimata Guiden

Upload Image...

Bland irriterande insekter kan bland annat storharkrankar vara en källa till irritation och besvär. De varken bits eller sticks men kan vara jobbigt påflugna, samt att de kan göra skada i gräsmattan och på växter. För att effektivt hantera dessa insekter är det viktigt att förstå deras beteende och att känna till lämpliga bekämpningsmetoder.

I denna guide ger vi tips och råd kring hur du bäst blir av med dessa storharkrankar och vad du kan göra för att förebygga problem.

Snabbguide mot storharkrankar

  • Förebygg: Använd insektsnät för att inte få in insekterna i hemmet. En del dofter kan också verka avskräckande som pepparmynta och eteriska oljor.
  • Fånga: Speciella spindelfångare och även elektriska myggfångare är ett bra sätt att fånga och eliminera problemen.
  • Bekämpa: Insektsmedel och flugsmällare kan användas för bekämpning av dessa insekter. För att bekämpa larver i gräsmattan kan nematodlösningar användas.

Vi rekommenderar

Bli av med storharkrankar

Genom att kombinera olika strategier går det att minska förekomsten av storharkrankar och därmed skapa en mer behaglig miljö.

Insektsmedel

Om storharkrankar lyckas tränga in i bostaden kan de bekämpas med insektsmedel för att effektivt eliminera dem och förhindra framtida besvär.

Nematod

Utomhus utgör larverna det största hotet och kan exempelvis skada gräsmattan. För att bekämpa larverna kan man använda en nematodlösning genom att duscha bladverk eller vattna jorden.

Spindelfångare

Det finns särskilda spindelfångare som är ett enkelt sätt att avlägsna spindlar och storharkrankar utan att röra vid dem. Det är ett långt skaft med ett handtag som öppnar upp borstar i änden som omringar insekten för enkel fångst.

Elektriska myggfångare

Det går också effektivt att fånga storharkrankar med en elektrisk myggfångare. Det finns modeller som täcker olika stora områden. Med hjälp av en doftpatron eller ljus lockas insekterna.

Flugsmällare

Klassiska flugsmällare eller elektriska modeller är ett enkelt sätt att bekämpa harkrankar.

Avskräckande dofter

Använd eteriska oljor för avskräckande effekt eller plantera vissa växter som pepparmynta som är mindre attraktiva för dessa insekter.

Förebyggande åtgärder mot storharkrankar

Att förebygga mot storharkrankar fungerar också bra för att bekämpa dem om du redan har fått problem.

Insektsnät

Ett insektsnät är en praktisk lösning på dörrar och fönster för sommardagar. Genom att hålla flugor, harkrankar och myggor ute, släpper det ändå in frisk luft och solsken. Det finns flera modeller med kardborreband som är enkla att montera.

Eliminera källor till växtsaft

Genom att ta bort ogräs och andra växter som lockar till sig dessa insekter går det att både förebygga och minska deras närvaro.

Vad är storharkrankar?

Storharkrankar, tipulidae, har en svart eller brun färg, långa, slanka ben och kan liknas vid förvuxna mygg, men med större vingar. Som störst kan de bli upp till cirka 60 mm. Trots sin imponerande storlek gör de i stort sett ingen skada och är inte lika irriterande som mygg.

Storharkranken kan stickas, men bara om de känner sig hotade. Deras närvaro kan dock vara störande, särskilt när de flyger runt och stör nattsömnen genom sitt envisa surrande.

Djuret livnär sig på växtsaft och kan orsaka skador på växter, särskilt om det är många till antalet. De spelar dock en viktig roll i ekosystemet genom att bidra till pollinering och fröspridning.

Vanliga frågor (FAQ)

Kan storharkrankar göra skada?

Dessa insekter kan både angripa grödor i grönsakslandet men också orsaka problem i gräsmattor.

Är harkrankar myggor eller spindlar?

En harkrank är en slags mygga som inte suger blod. De kan bekämpas på samma sätt som både myggor och spindlar.

Kan storharkrankar stickas?

Storharkrankar kan varken stickas eller bitas, så de är helt ofarliga för människor. I undantagsfall kan de sticka om de känner sig hotade.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)