
Mördarsnigeln, eller svensk skogssnigel som den egentligen heter, tillhör en kategori skadedjur som är riktigt svår att bli av med. Den är dessutom svår att identifiera, vilket, tillsammans med det faktum att den är svårjagad, är en starkt bidragande orsak till att mördarsnigeln tillhör ett av våra mest ogillade skadedjur.
För att bli expert på mördarsniglar, och på så vis fånga dem en gång för alla, finns det en hel del att lära om mördarsniglar. Det handlar om såväl beteende som utseende och leverne; tre punkter som skiljer sig en del från övriga snigelarters. Häng med i den här guiden för att bli expert på mördarsniglar!
Vi rekommenderar
Artbestämning genom dissekering
För att helt säkert veta att det är just mördarsniglar du har i din trädgård krävs det lite mer än att bara titta på sniglarnas färg och kroppsstorlek. För att tala klarspråk finns det egentligen bara en enda sak du kan göra för att säkerställa att det är mördarsniglar du har att göra med: dissekering.
Att dissekera en förmodad mördarsnigel är den enda metod som fungerar för att ta reda på om snigeln har de genetiska variationer som skiljer den från andra typer av sniglar. Att titta inuti en snigel är därmed avgörande för att fastställa art, då sniglarnas yttre attribut liknar (ibland till och med överlappar) varandra. Av den anledningen är dissekering den metod som används av experter i syfte att artbestämma sniglar.
Fakta om mördarsnigeln
Mördarsnigeln är vanligtvis mörkt brunröd med undantag för en ljusröd ”kjol” som löper längs nederdelen av kroppen. Färgen kan dock variera, vilket betyder att du lika gärna kan hitta svart eller röda mördarsniglar i din trädgård.
Hittar du fler sniglar i närheten av den plats där den första snigeln hittades är det en indikator på att det är just mördarsniglar du har att göra med. Skulle du endast hitta en mördarsnigel beror det sannolikt på att den ännu inte har haft tid att etablera sig, vilket är din chans att ta itu med detta enträgna skadedjur en gång för alla. Därmed rekommenderar vi att du genast vidtar åtgärder så snart du får syn på en mördarsnigel (gäller alla typer av sniglar).
Så känner du igen mördarsnigeln
Det är lätt att förväxla mördarsniglar med vanliga svenska skogssniglar. Mördarsnigeln är större, vanligen mellan 70-150 millimeter lång, och färgen kan variera mellan mörkt brunröd till röda nyanser till nästintill svart. Likaså finns det svenska skogssniglar som är i princip identiska med mördarsnigeln.
Mördarsniglar är inte bara vanligt förekommande i trädgårdar, utan även i jordbruks- och gräsmarker samt parker och grönområden. Har du skador på växter och grönsaker, som exempelvis jordgubbsodlingar, är det med all sannolikhet mördarsniglar i farten. Förutom jordgubbar kan mördarsnigeln äta såväl dött som levande växtmaterial då detta är en allätande art.
Något som kännetecknar mördarsnigeln är att den inte drar sig för att äta andra sniglar (därav smeknamnet), och att det vanligtvis finns fler mördarsniglar på samma plats, vilket inte är lika vanligt för andra arter. Ytterligare ett kännetecken är mördarsniglarnas slem, som i jämförelse med den svenska skogssnigelns slem, utsöndras i avsevärt större utsträckning.
Bli expert på mördarsniglar
För att du ska kunna kalla dig expert på mördarsniglar finns det fler knep än enbart dissekering som du bör känna till. Som mördarsnigelns typiska kännetecken till exempel, varav det första handlar om något så omysigt som ”snigelslem”. Vidare handlar det om kroppsstorlek, andningshål, fortplantning och snigelägg.
- Mördarsnigelns slem
Mördarsniglar utsöndrar mer slem än andra typer av skogssniglar, och då slemmet är klibbigare jämfört med andra sniglars slem är det också svårare att få bort. Anledningen är att mördarsniglarna producerar vattenabsorberande slem.
- Mördarsnigelns storlek
Generellt sett är mördarsniglar större än andra sniglar, vilket innebär att du med relativt stor säkerhet kan fastställa att det är en mördarsnigel om den mäter minst 7 centimeter i utsträckt tillstånd.
- Mördarsnigelns andningshål
Ser du en snigel vars andningshål sitter långt fram på den så kallade manteln (jämför svansen som sitter långt bak), indikerar även detta att det är en mördarsnigel.
- Mördarsnigelns fortplantning
Sommar och höst är mördarsniglarnas mest aktiva fortplantningsperiod, vilket slutar i en säker död under senaste delen av hösten. Det betyder att endast icke könsmogna mördarsniglar övervintrar, vilket sniglarna gör genom att gräva ner sig omkring en decimeter under markytan. Det innebär att snigelsäsongen, och därmed även fortplantningssäsongen, drar igång någon gång mellan april och juli månad beroende på var i landet/vilken växtzon du bor i/tillhör.
- Mördarsnigelns ägg
Mördarsnigelns ägg är cirka 3-4 millimeter stora och läggs i klumpar om cirka 20-30 ägg. Oftast placeras äggen på något undangömda ställen, som i en kompost, grundligt i marken eller kring stenar (generellt sett läggs de alltså på ställen där äggen inte utsätts för uttorkning).
Äggen kläcks redan efter 1-2 veckor, vilket betyder att du vill få bort eventuella äggsamlingar från trädgården i så stor utsträckning som möjligt. På så vis undviker du större mängder sniglar än nödvändigt, då det endast tar omkring 6 veckor till dess att sniglarna blir könsmogna och kan föröka sig. Med andra ord: en enda mördarsnigel kan resultera i hundratals mördarsniglar över en enda sommar!