Ollonborre

Ollonborre

Att se de stora ollonborrarna svärma en ljum stilla försommarkväll, kan likaväl uppfattas som en positiv som negativ upplevelse, allt beroende på om man tycker stora skalbaggar är fascinerande eller obehagliga. Det största problemet är dock ollonborrens larver som äter rötter och därmed kan orsaka stor skada på gräsmattor och trädgårdsväxter. 

Följande går vi igenom lätt fakta om ollonborrar, hur de kan se ut och om deras livscykel.

Vi rekommenderar

Kort om ollonborrar

Ollonborren trivs i södra Sverige från Skåne upp till Bohuslän, men har även påträffats i Uppland. Den stora skalbaggen lever föredragsvis i lövskog där huvudfödan är löv, blad och blomblad. Favoriterna är ek, bok och björk, vilket gör att ollonborrarna ofta svärmar där den typen av lövträd finns. Historiskt sett, innan 1900-talet, sågs ollonborren som en ren plåga för bland annat de som odlade spannmål. Larverna åt upp grödornas rötter och hela skördar blev förstörda. I mitten av 1900-talet blev ollonborren nästan helt utrotad av de starka bekämpningsmedlen som då användes. Idag används nematoder i privata trädgårdar och inom jordbruket. Ett effektivt, men mer miljövänligt sätt att kontrollera ollonborrarnas larver.

Utseende

Ollonborren blir cirka 22 till 30 millimeter. Den kan variera i färger från vitt till brungult, har svart bröst, bruna ben och ett vingfodral i rostbrunt. Antennerna, är bladformade och kan liknas vid små solfjädrar som kan fällas ut. Bakkroppens ände är utdragen som en spets och används när honan gräver sig ner i jorden för att lägga ägg. Karakteristiskt för ollonborren är dess surrande ljud som påminner om ljudet av en liten helikopter. Med en vingfrekvens på 50 vingslag/sekund håller ollonborren en flyghastighet på 9 km per timme. Larven är fet och gräddvit och når innan förpuppning en storlek på 40 millimeter.

Livscykel

Ollonborren genomgår fullständig förvandling – imago, det vill säga: ägg, larv, förpuppning och slutligen vuxen. Honan gräver ner äggen 10 – 20 centimeter i jorden. Efter 4 – 6 veckor kläcks ägget till larv. Det är som larv ollonborren lever sin längsta tid vilket tar mellan 3 och 5 år, beroende på temperatur, innan den under tidig höst förpuppas. Förpuppningen tar cirka 6 veckor, men först när våren kommer tar den fullvuxna ollonborren sig upp från marken. Vuxenlivet varar endast 3 – 6 veckor och under den tiden svärmar ollonborrarna och honorna lägger, i olika omgångar, totalt 80 – 100 ägg i jorden. Ollonborrar är cyklister med cirka 4-års intervaller beroende på larvens långa utvecklingstid.

Behandla

Om man upptäcker skador i trädgården eller har svärmande ollonborrar i trädgården och oroar sig för skador på gräs och trädgårdsväxter, bör man i augusti vattna med nematodblandning. Nematoderna, som kan liknas vid mikroskopiska maskar, parasiterar på larverna och infekterar dem genom att släppa ut bakterier som dödar värddjuret. Eftersom ollonborrens larver är fleråriga, bör behandlingen upprepas under flera år.

Klicka för att se fler blogginlägg

Betyg på guiden:

4.1/5 - (34 votes)