Mask » Ultimata Guiden

Daggmaskars betydelse i naturen kan inte underskattas då dessa små djur ger bra jord till våra trädgårdar. För odlare spelar de en viktig roll, men när de blir några till antalet kan de självklart upplevas som obehagliga.

Här i vår guide går vi igenom vad du kan göra för att minska problemen med maskar.

Snabbguide mot mask

  • Förebygg: Gör trädgården attraktiv för rätt typ av fåglar som gärna äter maskar, men som inte skräpar ner så mycket eller väsnas. Bearbeta jorden för att daggmaskarna ska hitta nya bättre ställen att arbeta på.
  • Bekämpa: Övervattna där maskarna håller till så att de kommer upp till ytan och kan plockas bort.

Vi rekommenderar

Bli av med mask

Det kan vara svårt att bli av med daggmaskar eftersom de ofta befinner sig längre ner i jorden. Men det finns några knep att ta till.

Skräm inte bort fåglar

Daggmaskar fungerar som föda åt andra djur som till exempel grodor, fåglar, mullvadar och igelkottar. Skräm därför inte bort fredliga fåglar eller eventuella igelkottar som är harmlösa för din trädgård.

Bjud gärna in små lugna fåglar genom att sätta upp fågelholkar i lagom storlekar för att locka rätt arter.

Övervattna

Daggmaskar trivs i fuktiga miljöer men om det blir för blött tar de sig upp till ytan. Så länge gräs och andra växter klarar extra vatten kan det vara bra att vattna på rejält för att maskarna ska komma fram.

Då kan maskarna plockas bort och flyttas någon annanstans där de gör bättre nytta.

Åtgärda problem med små jordhögar i gräsmattan

Daggmaskar kan, framförallt på våren, lämna mindre jordhögar efter sig i gräsmattan när de blir mer aktiva. I stället för att försöka bli av med maskarna kan gräsmattan behöva bli mer tät för att maskera eventuella jordhögar. Se därför till att gödsla 3 gånger per år och klipp gräsmattan regelbundet.

Förebyggande åtgärder mot mask

Om man vill undvika problem med att det blir alltför många maskar på tomten kan förebyggande åtgärder vara bra. Tänk dock på att inte helt eliminera samtliga daggmaskar då dessa hjälper till att hålla din trädgård fin och frodig.

Bearbeta jord

Maskar rör sig främst i jord som inte rörs. Därför är en förebyggande åtgärd att bearbeta jorden på egen hand i stället för att överlåta det åt maskarna.

Vad är mask?

Det finns cirka 30 arter av daggmaskar i Sverige. En mask kan bli tio år gammal och sätta i sig ungefär 7 500 löv under sin livstid.

Daggmaskarna hjälper till i naturen genom sitt sätt att gräva sig runt i jorden och äta växtrester, bakterier, svampar och även döda djur. Ut i andra änden av masken kommer fin, näringsrik jord.

Kan orsaka problem i gräsmattan

Även om masken är ett nyttodjur kan den ibland orsaka irritation hos oss människor. Speciellt på våren kan gräsmattan bli något knölig då daggmaskarna kommer igång och gräver lite mer aktivt. Då lämnar de ofta små jordhögar efter sig i gräset.

Vanliga frågor (FAQ)

Vad gör en daggmask för nytta?

Daggmaskar berikar jorden genom att äta jord och växtrester vilket kommer ut som ny jord. De vänder också långsamt jorden genom att dra ner växtlämningar i sina gångar. Dessa aktiviteter innebär att jordens mullhalt ökar.

Vilka fåglar äter maskar?

De flesta fåglar, små som stora, äter maskar. Därför är det bra att kunna låta fåglarna få vara i trädgården om de inte stör eller förstör.

Var trivs maskar?

Maskar trivs där det finns gott om gräs, gamla växtdelar och löv. Främst håller de till i orörd jord. Finns det mycket daggmask på tomten kan det därför vara en god idé att rensa upp samt att bearbeta jorden.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.3/5 - (26 votes)