Lusangrepp hund 

harlus

Löss kan vara svåra att upptäcka på en pälsbeklädd fyrbent vän, dels för att de endast är ett par millimeter långa, men också för att de är ljusbruna i färgen till dess att de sugit blod. Därefter ändrar de färg till gråblå, vilket också kan vara en svår färg att upptäcka i en brun eller mörk päls.

Det är viktigt att kontrollera hundens päls regelbundet då lössen kan hinna med en hel livscykel i pälsen om de inte upptäcks i tid. Lusäggen limmas nämligen fast i hundens päls där de, om pälsen inte behandlas, hinner utvecklas till både larver och puppor. Det är alltså stor skillnad mot löss som står utan värddjur, då de sällan överlever mer än några få dygn.

Lössens beteende 

I Sverige är blodsugande löss vanligast förkommande, även det också finns pälsätande sorter. Löss är också värddjursspecifika, vilket innebär att de varken smittar mellan värddjur och människor, eller mellan värddjur och andra djur. 

När lössen väl har hittat ett värddjur, i det här fallet en hund, sker utvecklingen från ägg till puppa till lus på mellan två och tre veckor. 

Även om en fullvuxen lus är fullt synlig såtillvida att de lever i hundens pälsen, kan de vara svåra att upptäcka på grund av sin ringa storlek och färg (som ganska ofta påminner om, eller är likadan, som pälsens). 

Vanliga symtom vid löss 

Lusangrepp är i princip alltid förenade med klåda och ganska kraftigt sådan. Bakom öronen, på halsen och i hudveck som ljumskar och armhålor är vanliga ställen att hitta löss på. Vad man vet är det främst unghundar som drabbas, och det kan även förekomma fall av blodbrist, även om det är relativt ovanligt.

Behandling av päls

Det är inte ovanligt att du hittar blodsugande löss bakom öronen på en hund, där huden är mjuk och pälsen ofta riklig. Även armhålor och ljumskar är ställen som lössen gillar att angripa, vilket inte minst märks på hundens frenetiska kliande och nafsande på och runt det angripna stället.

Vid riklig förekomst är det lättare att upptäcka lössen som gärna kryper omkring i pälsen. Är angreppet av mer normal art är det svårare att se både lössen och deras ägg. Det du kan titta efter, gärna med hjälp av ett förstoringsglas och en hundkam, är små, glänsande ”bubblor” som sitter som klistrade i pälsen.

Vad gäller lössens gnetter (ägg) kläcks dessa i pälsen på ett sätt som gör att de sitter som fastklistrade på själva hårstråt. Även om du upptäcker och behandlar pälsen mot löss kommer inte gnetterna att försvinna helt, eftersom de lämnar efter sig ett tomt skal. Därmed kan det behövas ytterligare en behandling för att försäkra sig om att lössen, och framförallt äggen, verkligen är borta. Behandling kan ske med hjälp av receptbelagda eller icke receptbelagda medel.

Behandling bör även ske av hundar som har varit I direktkontakt med den smittade hunden då smittan ofta är omedelbar. Det bästa är därför att kontakta berörda hundägare så snart du har upptäckt löss hos din egen hund. På så sätt kan hundarna genomgå behandling i princip samtidigt, vilket gör att de är färdigbehandlade och redo att umgås och leka igen så snart lössen ör borta.

Behandling av tillbehör 

Du bör tvätta hundens samtliga tillbehör såsom liggunderlag, kammar, borstar, matskålar, filtar etcetera. Det är också viktigt att dammsuga och våttorka golv, möbler och andra plaster där hunden har vistats. 

Det är också bra att hålla lite extra uppsikt under vinterhalvåret då det är betydligt vanligare att hundar får löss på vintern än under övriga tider på året. Orsaken till det är att hundägare ofta använder medel som motverkar fästingar under framförallt sommaren, vilket även ger ett relativt bra skydd mot löss.

Utöver dessa åtgärder bör du vara noga med att alltid hålla rent runt mat- och vattenskålar och att använda olika typer av fästingmedel som effektivt förhindrar att hunden smittas av löss. Att bada och tvätta sin hund med ett milt schampo är också att rekommendera, vilket även ska göras cirka 2-3 dagar före behandling med vissa medel.

Sammanfattande punkter 

  • Ta för vana att inspektera pälsen minst en gång per dag 
  • Använd gärna både kam och förstoringsglas när du kollar pälsen 
  • Håll extra uppsikt efter löss under hösten och vintern
  • Använd milda, gärna oparfymerade, produkter vid tvätt av päls 
  • Informera andra hundägare vars hundar har varit i kontakt med den smittade hunden 
  • Behandla lössen omedelbart och var noga med att få bort alla gnetter 
  • Var noga med att rengöra mat- och sovplats om du upptäcker löss hos hund
Klicka för att se fler Lössprodukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (19 votes)