Loppor » Ultimata Guiden

loppor

Zoologiskt används begreppet parasit om en organism som lever på ett värddjur alternativt en värdväxt, och som tar näring ifrån denna. Det finns två former av parasiter: invärtes- respektive utvärtesparasiter. 

Till den första gruppen hör bland annat binnikemask, trikiner och anisakismask. Till den andra gruppen hör bland annat djurlöss, fästingar och loppor. 

I den här guiden fokuserar vi på loppor, med fakta och information om var loppor finns, hur de sprids, hur de bäst bekämpas, hur loppbett ser ut och behandlas med mera.

Snabbguide Loppor

  • Loppor är parasiter som lever av ett värddjur eller en värdväxt
  • En honloppa kan lägga upp till 2000 ägg under sin livstid 
  • Larverna är blinda och skyr ljus 
  • Loppor förväxlas ofta med kvalster eller vägglöss
  • Det finns olika typer av loppor som lever på olika ställen 
  • Betten lämnar röda, kliande märken som kan behandlas med kylbalsam 
  • Loppor kan delvis elimineras med hjälp av god hygien och bekämpningsmedel 
  • Effektiva förebyggande åtgärder är att städa noggrannt och regelbundet 
  • Använd naturliga bekämpningsmedel i form spray eller kiselgur
  • Var extra noga med handhygienen och tvätta alla handdukar i minst 60 grader 
  • Kamma eventuella husdjur med loppkam och städa sov- och matplatsen ofta

Så känner du igen Loppan

Loppor har långa bakben som hjälper dem hoppa långt, vilket gör så att de sprider sig snabbt. De är blodsugande, vinglösa och väldigt små (2-3 millimeter) vilket gör dem svåra att upptäcka med blotta ögat. 

Eftersom de är så små upptäcks loppor oftast i samband med att de biter, både människor och djur. Området runt bettet blir ofta rött och kan klia rejält mycket. Det är dock inte farligt att bli biten av en loppa då de inte längre sprider sjukdomar som tyfus eller pesten, vilket var vanligt förekommande förr i tiden. 

Reproduktion 

En honloppa kan lägga mellan 25 – 40 ägg per dag, något som kan resultera i omkring 2000 ägg under en hel livstid. Äggen läggs i värddjuret eller värdväxtens, som när de har blivit larver lever av organiska material från värddjurets boning.

Innan det blir larver bildas en kokong, i vilken färdiga loppor kan ligga i flera månader i väntan på ett värddjur. Vilket förklarar varför det kan finnas horder av loppor i hus och andra utrymmen som har stått tomma en längre tid. 

För att förökning ska ske krävs det blod från ett värddjur, men då olika typer av loppor har olika typer av värddjur måste de alltså Invänta rätt typ av värddjur. För en djurloppa skulle det kunna vara en katt, hund eller en fågel.

Om det råder brist på rätt sorts värddjur kan lopporna ge sig på andra typer av värddjur, som människor till exempel, och det är också en av anledningarna till att djurloppor är mer vanligt förekommande än exempelvis människoloppor.

Spridning

Det finns en rad olika slags loppor som alla lever på lite olika ställen. Strandloppor och snöloppor lever, som namnet avslöjar, i sand respektive snö, medan djurloppor vanligtvis kommer in i hemmet via pälsen på ett husdjur. 

Människoloppor är numera sällsynta i hela Europa, och förkommer oftast i utrymmen med bristfällig hygien eller där människor från andra länder har befunnit sig. Den här typen av loppor är ganska lätta att bli av med genom god handhygien och regelbunden städning. 

Loppbett 

Bett från loppor lämnar röda, ofta intensivt kliande utslag. De sitter generellt sett tätt samlade, gärna runt bålen, och liknar bett från knott eller mygg. Klådan kan kännas oändlig, men faktum är att betten läker relativt snabbt och helt på egen hand. 

Vid behandling mot loppor rekommenderas ett långtidsverkande medel som tar död både på vuxna loppor och larver. Du bör också ta för vana att behandla eventuella husdjur, också i detta fall med långtidsverkande medel. 

Försök så långt det går att inte klia då loppbetten kan bli infekterade. För att underlätta mot klådan kan du pröva att stryka på ett tunt lager kylbalsam eller hydrokortisonkräm (finns receptfria på apoteket). 

Husdjur

Har du husdjur bör du kolla igenom halsen och huvudet lite extra noga då lopporna ofta angriper dessa kroppsdelar först. Titta efter rödbruna prickar som är cirka 2 centimeter stora och som verkar vara besvärande för ditt husdjur. 

Då även spillning kan förekomma i pälsen bör du även kamma ditt/dina husdjur regelbundet. Detta görs enklast med hjälp av en loppkam och en bit vitt papper: spillningen upptäcker du då den ramlar ner på pappret i form av ”små svartpepparkorn.”

Bekämpning och eliminering

Det finns lite olika vägar att gå för att bli av med loppor. Ett sätt är att använda naturliga produkter som antingen appliceras direkt i pälsen på ett husdjur, alternativt placeras ut i hemmet. Nedan får du bland annat tips om tre väl beprövade huskurer. 

Ett annat alternativ är att köpa effektiva bekämpningsmedel som både förebygger och eliminerar, och som är fria från kemikalier. 

Vinäger

Tvätta ditt husdjur med schampo och applicera en dryg deciliter vinäger direkt i den våta pälsen. Obs! Undvik kontakt med ögon och nos.

Låt vinägern verka i cirka 5 minuter och skölj sedan igenom pälsen noga. Avsluta genom att kamma igenom pälsen med en metallkam och torka. 

Malört 

En medicinalväxt med många välgörande egenskaper som bland annat kan användas för att motverka och eliminera loppor. Väljer du att plantera egen malört kommer du även att stöta bort skadedjur i form av insekter och andra oönskade kryp, då de inte alls tycker om malörtens doft. Bladen torkas och placeras med fördel i små tygpåsar som du placerar ut på strategiska ställen i ditt hem. 

Cederträ

Ceder tillhör gruppen barrträd och utsöndrar en särskild doft som verkar avskräckande både på loppor och en rad andra skadedjur. Du kan till exempel placera bitar eller doftringar av cederträ intill hundens/kattens sovplats för att förebygga uppkomsten av loppor. Du kan också använda galgar av cederträ i klädkammaren och på vinden. Obs! Glöm inte att kontrollera eventuella allergier hos ditt husdjur. 

Loppmedel 

Ett effektivt och enkelt sätt att bli av med loppor är att använda ett snabbverkande spray, gärna en långtidsverkande sort som verkar i flera veckor. Det finns även sprayer som eliminerar såväl ägg som färdigutvecklade loppor. Rekommenderat är att använda en giftfri produkt som är ofarlig för både människor och husdjur. 

Ett annat effektivt och naturligt bekämpningsmedel är så kallat kiselgur; en mjölliknande jordart som i huvudsak består av kiseldioxid och som fungerar skyddande mot såväl loppor som andra skadeinsekter (exempelvis hönskvalster). 

I skadedjursbutiken.se kan du köpa kiselgur i pulverform som du enkelt sprider ut på de ytor där lopporna finns. När de kommer i kontakt med pulvret absorberas fett från insekterna ytskikt, vilket leder till att de torkar ut. 

Förebyggande åtgärder

Att städa regelbundet och noggrannt är att förebygga uppkomsten av såväl loppor som andra skadedjur. Detta är en relativ enkel åtgärd som försvårar för larver och vuxna loppor att hitta värddjur och därmed föda.

Enkla åtgärder du själva kan vidta 

  • Dammsuga väggar, lister, möbler och golv 
  • Skaka och vädra mattor och sängkläder
  • Våttorka alla golv
  • Rengöra burar, leksaker och andra husdjurstillbehör
  • Tömma sopor och dammsugarpåsar i utomhuskärl 
  • Tvätta textilier i minst 60 grader
  • Kamma husdjur med loppkam
  • Tvätta husdjurens sovplats med riktigt varmt vatten

FAQ – Vanliga frågor

Hur sprids loppor?

Loppor är parasiter som lever på så kallade värddjur och kan därmed spridas bara genom att finnas i pälsen på sitt värddjur. Loppor har dessutom väldigt långa ben som gör att de kan hoppa långt. Det kan räcka att du krattar i trädgården för att loppor som finns i fåglar och andra djur ska bita och suga blod, vilket de gör både från djur och människor. Då larverna är blinda och gärna undviker ljus kan de leva i puppstadiet I flera veckor innan de säker efter ett värddjur. Det är också därför man ofta upplever att lopporna ”kom från ingenstans.”

Är det farligt att bli biten av loppor?

Nej, det är inte farligt eftersom de loppor som finns i Sverige inte sprider några farliga sjukdomar. Däremot kan det kännas obehagligt eftersom betten blir till röda prickar som ofta kliar ganska mycket. I vissa fall kan även allergiska hudreaktioner uppstå och då bör man kontakta sin vårdcentral eller lokala apotek. Det finns även kylande balsam och receptfria hydrokortisonkrämer som kan lindra klådan.

Hur blir jag av med loppor?

Har du fått in loppor i ditt hem bör du först göra en grundlig rengöring. Att dammsuga, tvätta golv samt skaka mattor och sängkläder kan räcka långt. Även den personliga hygienen är viktig, varför alla som ingår i hushållet bör tvätta händerna extra noga och oftare än vanligt (åtminstone tills lopporna försvunnit). Har du husdjur bör du kamma igenom pälsen med en loppkam, samtidigt som du håller ett vitt papper under djurets kropp. Finns det loppor (eller avföring från dem) kommer dessa att fångas upp på pappret i form av ”små svarta pepparkorn”. För att ytterligare eliminera eller förebygga uppkomsten av loppor bör du även behandla med någon form av bekämpningsmedel mot loppor. Dessa finns både i spray- och pulverform och är helt fria från kemikalier.

Klicka för att se fler Produkter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (33 votes)