Loppa

Om ditt husdjur plötsligt börjar klia sig ovanligt mycket och du upptäcker små kryp som hoppar omkring i pälsen är det högst troligt att din pälskling har drabbats av loppor. Då är skyndsamma åtgärder naturligtvis ett måste. Hos oss finner du allt du behöver för att lindra, behandla och förebygga nya loppangrepp.

 

Om loppor

Loppan är 2-3 millimeter lång och har en i sidled platt, hög kropp med muskulösa bakben som gör att den kan hoppa väldigt långt i förhållande till sin storlek. Det gör också att den lilla rödbruna, blodsugande parasiten lätt kan förflytta sig mellan olika värdar. De flesta lopparter behöver blod från ett särskilt värddjur för att föröka sig, men kan i brist på föda även attackera andra djur och människor.

Många otäcka sjukdomar sprids via loppor, bland annat pest och tyfus, men i europeiska länder är det numera ovanligt att smittas av dessa. Svenska loppor kan dock föra med sig bakterier, bandmaskägg och andra otrevligheter. Betten är dessutom mycket obehagliga, så både för din egen och dina husdjurs skull är det viktigt att påbörja behandlingen snabbt om ni drabbas. Befintliga bett kan lindras med kylgel eller receptfri hydrokortisonsalva.

 

Bekämpa loppor

Behandla samtliga djur i hushållet med ett långtidsverkande loppmedel som dödar både vuxna loppor, larver och ägg. Dessa finns både som tabletter och spot-on, som droppas på huden i nacken. Det är viktigt att välja ett medel som är anpassat för respektive djur. Vissa loppmedel som fungerar väl på hundar kan t ex vara giftiga för katter och mindre husdjur.

Varje lopphona kan lägga upp till 50 ägg per dag, antingen i djurens päls eller på deras sovplatser. Det är lätt att loppägg, larver och puppor trillar av värddjuret och hamnar intill golvlister, i mattor eller mellan soffdynor. Dammsug därför noga överallt, inklusive möbler. Tvätta husdjurens bäddar, egna sängkläder och andra textilier som de kan ha varit i kontakt med i minst 60°C. Upprepa städning och tvätt minst ett par gånger i veckan för att komma åt samtliga loppor.

 

Förebygg

Loppor gillar smutsiga, varma och fuktiga platser, så bästa försvar är att städa ofta och hålla husdjurens päls och sovplatser rena. Förse gärna djuren med förebyggande lopphalsband när de ska vistas utomhus eller behandla med ett långtidsverkande insektsskydd. Med vanligt myggmedel är du själv skyddad även mot loppor.